År 2014 fick Sverige en alldeles egen Music Hall of Fame och ikoner som Evert Taube, ABBA, Monica Zetterlund och Ebba Grön fick äntligen det där sista erkännandet som medverkande till det svenska musikundret. Här listar vi samtliga artister som hittills ingår i Swedish Music Hall of Fame.
Det enda kriterier juryn behöver ta hänsyn till är att de artister som skall föräras en plats i den exklusiva skaran måste ha en karriär som sträcker sig minst 20 år tillbaka i tiden.
Invalda 2021
Bathory
Långt innan svensk heavy metal blev en framgångsrik exportvara fanns Bathory. Bandet sålde inte många skivor och syntes knappt i tidningar eller tv. Ändå fick de med tiden ett globalt genomslag som de flesta svenska musiker, oavsett genre, bara kan drömma om.
Björn Skifs
Egentligen räcker det faktum att ”Hooked on A Feeling” med blev Billboardetta i USA i april 1974 och senare en ständig exportlåt som motivatering till varför Björn Skifs väljs in i SMHOF. Men det varken började eller slutar som bekant där. Från starten med Slam Creepers och framåt har Björn Skifs visat upp en säregen förmåga att med sin röst kliva in i låtar och texter, andras eller egna, i ofta vitt skilda genrer, och göra dem till sina högst personliga alster. En av de mest mångsidiga karriärerna i svensk populärmusik
Jason ”Timbuktu” Diakité
Det stora genombrottet kom 2005 med ”Alla vill till himmelen, men ingen vill dö”. Därefter har Jason ”Timbuktu” Diakité aldrig varit annat än på väg framåt med olika roller vid och bortom den mikrofon som han hanterar så skickligt. Hittills åtta grammisar är bara en illustration av Jasons genomslag långt utanför sin genre.
Lisa Nilsson
Lisa Nilsson debuterade som scen- och skivartist 1989. Det stora genombrottet kom 1992 med albumet ”Himlen runt hörnet”, som med sina 450 000 sålda exemplar etablerade henne som en av de största artisterna i Norden. Lisa har sedan släppt 13 soloalbum men även lånat ut sin röst och gästat andra artister, däribland Mauro Scocco, Blacknuss, Peter Le Marc, Freda, Montserrat Caballé och Plura, samt medverkat på hyllningsskivor till Sonja Åkesson, Cornelis och Ted Gärdestad.
Py Bäckman
Py Bäckman slog hos TV-ikonen Lennart Hyland år 1958 och gick sedan via Baby Grandmother och tjejtrion NQB och framgångsrikt samarbete med Dan Hylander och Raj Montana Band, till en solokarriär. Hon har även skrivit texter till låtar som ”Gabriellas sång”, ”Stad i ljus” och ”Vandraren”.
Invalda 2020
Georg Riedel
Med egen och andras musik har Georg Riedel blivit en hörnsten i svensk populärmusik sedan debuten 1953. Han har samarbetat med några av våra största, utöver de nämnda även namn som Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström. Mest känd för den breda massan är dock Georg för sina tonsättningar av sånger till filmer baserade på Astrid Lindgrens böcker.
Håkan Hellström
När Håkan Hellström år 2000 solodebuterade med låten ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” trodde nog många att han var ett engångsfenomen. Istället blev han Håkan med hela svenska folket och en institution av högst annorlunda slag. Idag säljer han ut våra största arenor och hör utan tvekan hemma i toppen bland Sveriges mest framgångsrika artister genom tiderna.
Infinite Mass
Influerade av sjuttiotalsfunk som Parliament skapade Infinite Mass gungande grooves med iskalla syntar och stöddiga texter som gjorde Rinkeby till det nya Compton. Rodrigo Pencheff, Amir Chamdin och Bechir Eklund samlade också ett hårt svängande liveband som flörtade med rock, electro och reggae i låtar som ”Bullet” och ”No. 1 Swartskalle”. Infinite Mass är banbrytare inom svensk hiphop och föregångare till dagens gangsterrap.
Ingela ”Pling” Forsman
Få låtskrivare har blivit kända namn i folkhemmet. Ingela ”Pling” Forsman tillhör definitivt undantagen. Som textförfattare av genom åren totalt 39 finalbidrag i den svenska Melodifestivalen blev smeknamnet ”Pling” snart synonymt med effektivt catchy och illustrerande schlagerlåtar.
Karin Dreijer
Med säregen röst och ännu mer säregna idéer om låtskrivande har Karin Dreijer omdefinierat populärmusik. Hon började på 1990-talet som frontfigur i det taggiga indierockbandet Honey Is Cool, fortsatte med sin bror Olof Dreijer i den lika suggestiva som radikala electroduon The Knife och gör i soloprojektet Fever Ray gåtfull avantgardepop.
Lill Lindfors
Några svenska artister kan bära uttrycket ”evig” utan att det framstår som en floskel. Lill Lindfors är en sådan. Hon scendebuterade redan 1959 på Hamburger Börs i Stockholm och har sedan dess cementerat sig som en av våra mest folkkära artister genom tiderna.
Martin ”Max Martin” Sandberg
Det är dags att vi omfamnar Max Martin som en av våra allra största någonsin. Martin Sandberg som han egentligen heter är faktiskt tidernas tredje mest framgångsrika låtskrivare om man ser till antalet listettor på Billboard, endast slagen av två lirare vid namn John Lennon och Paul McCartney. Utan konkurrens 2000-talets största hitmakare!
Povel Ramel
Povel Ramel var en av våra allra snillrikaste tillverkare av annorlunda och enastående schlagers, visor och jazz. Magnus Uggla, Owe Thörnqvist, Robert Broberg och många rappare finns bland de som påverkats av Ramels underfundiga lekar med det svenska språket. Även band som The Hives och The Cardigans har citerat Ramel som inspiration. En av de allra största.
Pught Rogefeldt
1969 spelade Torbjörn ”Pugh” Rogefeldt in ett album, ”Ja dä ä dä”, som inte bara förändrade hans eget liv. Det påverkade även den svenska rockmusiken i dess grundvalar. Pugh uppfann rock på svenska på det sätt som vi 50 år senare tar för självklart.
Tant Strul
När den mest intensiva punkkrevaden lagt sig runt år 1980 steg några band vidare och hittade olika former av mer flerbottnad rockmusik. Stockholmsgruppen Tant Strul, med Kajsa Grytt, Malena Jönsson, Nike Markelius och Liten Falkeholm som centralfigurer, var ett av dessa. Genom regelbundna återkomster och senare solokarriärer har de hållit den statusen i högsta grad levande.
Invalda 2018
Broder Daniel
Henrik Berggrens ångestvrål lämnade ingen oberörd när Broder Daniel gjorde entré 1995. Till tonerna av opolerade gitarrfigurer skrek sångaren i låt efter låt på debutalbumet ”Saturday Night Engine” fram sina rader som ett mantra av utanförskap och eskapism. Sista plattan ”Cruel Town” släpptes 2003 och innehöll bland annat singeln ”Shoreline” som blivit en svensk klassiker av monumentala mått.
Marie Bergman
Med rösten som instrument har Marie Bergman bildat skola genom att alltid finna sin egen väg genom musiklandskapet. Hennes sällsynta tonträff i såväl pitch som frasering och berättarkonst går som en röd tråd genom en karriär som aldrig låtit sig definieras med enkla etiketter, ens under det dogmatiska 1970-talet.
Kai Gullmar
Med knivskarpt sinne för medryckande melodier blev Kai Gullmar Sveriges första kvinnliga kompositör av populärmusik och låg bakom evergreens som ”Swing it, magistern” och ”Med dej i mina armar”. Hon bröt ständigt mot konventioner och levde bland annat öppet i en homosexuell relation, trots att detta var olagligt i Sverige fram till 1944.
Ted & Kenneth Gärdestad
Ted och Kenneth Gärdestad komponerade under 1970-talet några av Sveriges mest älskade och glittrande poplåtar. Med hits som ”Jag vill ha en egen måne”, ”Jag ska fånga en ängel”, ”Sol, vind och vatten”, ”Himlen är oskyldigt blå” är brödraduon för evigt inskriven i den svenska musikhistorien.
Under 1980-talet hängav sig Ted åt andligt sökande och bröderna gled tillfälligt isär. En ny skiva kändes avlägsen, men 1994 kom ”Äntligen på väg”, producerad av Janne Schaffer. Ted var vid denna tid märkt av långvarig psykisk sjukdom och begick tre år senare självmord, 41 år gammal. Storebror Kenneth avled 2018 efter en tids sjukdom.
Doris Svensson
Doris Svensson, mer känd under artistnamnet Doris, är mest känd för låten ”Did You Give the World Some Love Today, Baby”, som floppade när den släpptes 1970. 20 år senare var dock världen plötsligt redo för hennes musik. Revolutionen började på Londons acid jazz-klubbar, fortsatte via CD-utgåvor, TV-signaturer och reklamfilmer till att rösten från Burås ungdomsgård genom samplingar även nådde hiphop- och electronica-publiken på dansgolv världen över.
Europe
När ”The final countdown” släpptes 1986 toppade den singellistorna i inte mindre än 26 länder och Europe blev ett av världens mest efterfrågade band. Bland bandets andra stora hits hittar vi bland annat ”Rock the Night”, ”Carrie”, ”Cherokee” och ”Superstitious”. Totalt har hårdrockarna från Upplands Väsby sålt över 25 miljoner skivor världen över.
Titiyo
Titiyo Yambalu Felicia Jah – eller kort och gott Titiyo – fick sitt genombrott 1989 med låten ”Talking to the Man in the Moon”. Hon etablerade sig under 1990-talet som en av Sveriges främsta soulröster och har totalt tilldelats fyra Grammisar. Största hiten ”Come Along” hittar vi på fjärde plattan med samma namn.
Invalda 2017
Barbro ”Lill-Babs” Svensson
Barbro ”Lill-Babs” Svensson var bara 15 år gammal när hon upptäcktes av orkesterledaren Simon Brehm i radioprogrammet Morgonkvisten 1954. Det blev startskottet på en över 60 år lång karriär i svenskt nöjesliv. Med hits som Är du kär i mig ännu Klas-Göran, En tuff brud i lyxförpackning och Leva livet, samt otaliga framträdanden på både scen och tv gjorde hon ett bestående intryck i den svenska folksjälen. Sveriges kanske mest folkkära artist någonsin gick ur tiden 2018.
The Cardigans
The Cardigans fick sitt stora internationella genombrott med ”Lovefool” 1996. Sedan dess har det Huskvarnabördiga bandet etablerat sig som ett av Sveriges största och mest framgångsrika. Under 2000-talet har The Cardigans dragit åt ett mer rättframt, organiskt americana-sound samtidigt som Nina Perssons röst gått från spröd och oskuldsfull till raspig och rotad. Sett till den samlade produktionen är Peter Svenssons melodisinne det sammanhållande temat i en popexpedition full av tvära kast och upptäckarglädje.
Calle Jularbo
Calle Jularbo var en svensk dragspelare och kompositör som inledde sin karriär redan vid fem års ålder. Från 16 till 23 års ålder vann han förstapris i hela 158 dragspelstävlingar. Han gjorde sammanlagt 108 egna kompositioner, varav flera av dem ännu inte är spelade. Den mest kända melodin är ”Livet i finnskogarna” från 1915. Bland övriga kända verk hittar vi ”Drömmen om Elin”, ”Avestaforsens brus” och ”Nya Värmlandsvalsen”.
Ola Håkansson
Där andra fastnar i musiken från de egna tonåren har Ola Håkansson alltid sökt kicken i det nya, i låtarna som letar sig in under huden. Som sångare i Ola & the Janglers och Secret Service var han en av våra stora popidoler. En synthpionjär, hitmakare och skivbolagsdirektör som fortfarande är en av musiksveriges mest inflytelserika aktörer.
Merit Hemmingson
Merit Hemmingson är en svensk organist, kompositör och sångare som blev rikskänd i slutet av 1960-talet för sina moderna poparrangemang av svensk folkmusik. Totalt har hon gett ut 19 album sedan 1967.
Magnus Uggla
Magnus Uggla har aldrig varit recensenternas gunstling, men med ett uttryck sprunget ur punkens attityd, David Bowies glam och Karl Gerhards satir, har han simmat motströms upp på topplistorna, blivit en folkkär provokatör och en refrängsångare för generationer.
Looptroop Rockers
Looptroop Rockers, tidigare Looptroop, är Sveriges största hiphop-export. Utöver en diger skivutgivning, inklusive sido- och soloprojekt som The Casual Brothers och Sedlighetsroteln, har kvartetten också gjort sig känd som ett av Sveriges hårdast turnerande och absolut bästa liveband.
Britt Lindeborg
Schlager-Sveriges främsta doldis, Britt Lindeborg har meriter som placerar henne bland de främsta inom genren. Med språkligt sofistikerad lätthet och drömska vardagstexter var hon en pålitlig hitleverantör, men inte ens en Eurovision-seger gav henne ett rättmätigt erkännande i en mansdominerad bransch.
Invalda 2016
Dag ”Denniz Pop” Volle
Sverige har under de senaste 25 år tagit positionerat sig som världens ledande land för popmusik jämte USA och Storbritannien. En stor del av denna utveckling kan härledas till en enda person: Dag Volle.
Vännerna kallade honom Dagge, men det var under producentnamnet Denniz Pop som han fick sin första stora framgång 1990 med Dr Albans ”Hello Afrika”. Tillsammans med Tom Talomaa startade han Cheironstudion 1993 och fick snart jättesuccéer med artister som andra bolag hade ignorerat, exempelvis Ace of Base och E-Type.
1998 somnade Dag Volle in för gott, efter en kort tids kamp mot cancer. Han blev 35 år.
Karl Gerhard
När Karl Gerhard jordfästes i maj 1964 fördes hans kista i kortege genom Stockholm. SVT sände hans begravning i ett förlängt Aktuellt. Så stor var den folkliga kärleken till en artist som hela sitt liv ifrågasatte auktoriteter, gisslade politiker och bröt mot alla slags normer.
Kent
Inget band i den svenska musikhistorien höll sig på toppen lika länge som Kent. Gruppen grävde där de stod och använde ofta sin uppväxtstad Eskilstuna som spelplats för sånger som berättade någonting större om Sverige: om utanförskap och våld, om migrationen från mindre städer till större, om sammanhållning och tjurskallighet, om livet och döden.
Leila K
Leila K tog världen med både storm och orkan under några intensiva år på 1980- och 90-talet. Under denna period dominerade hon dansgolv och fredagsbilagor, överdådigt klädd i fuskpäls och blingbling, och utropades till artisten med mest star quality. Hennes raspiga rapstil och säregna uttryck har också inspirerat gränsöverskridande arvtagare som Lady Gaga och M.I.A.
Monica Dominique
Det är minsann inte alla musiker som kan stoltsera med att vara creddiga och folkliga på samma gång. Men Monica Dominique är en sådan artist som har varvat klassisk musik, visa och jazz med schlager, revy och barnlåtar och känt sig lika bekväm i alla läger. Hennes gedigna utbildning och absoluta gehör gjorde henne tidigt trygg med att experimentera och komponera personlig musik som sticker ut och samtidigt håller i alla tider.
Owe Thörnqvist
Owe Thörnqvist är en av Sveriges i särklass främsta entertainers, som med sin över 60 år långa karriär vinner över de flesta artister på teknisk och musikalisk knockout. Han trakterar inte bara gitarr, dragspel, munspel, keyboard och vibrafon utan har också skrivit flera bidrag till Melodifestivalen, satt samman revyer och krogshower och haft diverse roller i musikaler och egenskrivna reklamfilmer.
Siw Malmqvist
Visste du att 1964 var Siw Malmkvist den allra första svenska artist som hade en låt på Billboard Hot 100? Hon har sjungit i musikaler, gjort filmroller, blivit Siwan med hela det svenska folket och tävlat många gånger i Melodifestivalen – både för Sverige och Västtyskland. Siw Malmkvist är en av de både svenskaste och mest internationella popstjärnorna Sverige haft.
Sven-Ingvars
Sven-Ingvars har fått Sverige på fötter i 60 år och turnerar oförtrutet vidare, trots frontmannen Sven-Erik Magnussons bortgång 2017. Idag är det istället sonen Oscar som står för sången. Medaljer och utmärkelser har haglat över gruppen och bevisat att folklig kvalitet och helgjuten musikalitet håller i längden.
Barbro Hörberg
Barbro Hörberg var revyskådespelerska, vissångerska och skrev bland annat många låtar åt artister som Lill-Babs, Anita Lindblom och Anni-Frid Lyngstad. Hon hann endast spela in sex LP-skivor, mestadels med eget material, innan hon avled i bröstcancer 1976.
Invalda 2015
Jussi Björling
Jussi Björling var och är unik i svenskt musikliv. Tenoren från Borlänge var folkets och allmänhetens sångare, och den som inte får rysningar av paradnumret ”Till Havs” måste vara tondöv.
Yngwie Malmsteen
Lars Johan Yngve Lannerbäck, mer känd som gitarrguden och virtuosen Yngwie Malmsteen har sedan slutet av 70-talet inspirerat en hel hårdrocksvärld. Första soloalbumet ”Rising Force” nominerades till en amerikansk Grammy 1984.
Anders Burman
Anders Burman, kallad ”den enskilt mest kreative skivbolagsmannen i svensk musikindustris historia”, startade 1949 skivbolaget Metronome som han 1983 sålde till Warner Music. Han upptäckte bland annat Pugh Rogefeldt och Cornelis Vreeswijk, samt gav ut skivor med Alice Babs och Owe Thörnqvist.
Carola Häggkvist
En blott 16-årig Carola Häggkvist slog igenom med dunder och brak i Melodifestivalen 1983 med låten ”Främling”. Över en natt blev hon rikskändis och har sedan dess cementerat sin position som den svenska musikbranschens ultimata fixstjärna.
Neneh Cherry
Neneh Cherry var en av 90-talets hetaste artister, politiskt engagerad feminist och antirasist och samtidigt en modemässig trendsättare. Låten ”Buffalo Stance” som blandade hiphop med mainstream popmusik blev en internationell jättehit, och låg som bäst på tredjeplats på brittiska topplistan och som etta på Billboards U.S. Hot Dance Club Play chart.
Peps Persson
Peps Persson kan sägas ha hjälpt både blues och reggae till Sverige. Med sin äktskånska dialekt och karakteristiska stämma har den nu 68-årige hippien spridit musikalisk glädje i över fem decennier. Oh boy!
Ulf Lundell
Det är svårt att sammanfatta Ulf Lundells livsgärning och vad den gjort för den svenska populärkulturen. Med sina dryga trettio år som artist, författare och konstnär har den vresige rockräven drygt trettio album och cirka tjugo romaner, diktsamlingar och andra böcker på meritlistan.
Gullan Bornemark
Under årens lopp har miljontals unga strupar återupprepat klassiker som ”Sudda, sudda”, ”Min ponny”, ”Är du vaken Lars?” och ”Gubben i lådan”. Anledningen? Gullan Bornemark såklart!
Alice Babs
Alice Babs scendebuterade redan 1938 som 15-åring och fick 1940 sitt stora publika genombrott med filmen ”Swing it, magistern”. Hon hör till våra mest mångsidiga sångartister någonsin, med en repertoar som rymde allt från jazz och schlagers, till kyrkomusik och klassisk musik. 1972 utsågs hon till hovsångerska och några år senare blev hon också medlem av Kungl, Musikaliska Akademien. Alice Babs avled 2014, 90 år gammal.
Robyn
Robyn slog igenom 1995 med jättehiten ”Do You Really Want Me”. Sedan dess har den hänt ganska mycket kring den innovativa popdrottningen från Stockholm. Hon har varit förband åt Madonna, blivit Karamellodiktstipendiat och ger numera ut all sin musik själv genom det egna skivbolaget Konichiwa Records. Den hylllade ”Body Talk”-serien hör till det ädlaste popguld som producerats på 10-talet, något som bekräftades av Rolling Stone Magazine när de utsåg ”Dancing on my Own” till hela decenniets allra bästa poplåt.
Invalda 2014
Evert Taube
Vår största nationalskald är mannen som satte ord och toner på den svenska sommaren. Vem kan tänka sig sillen och nubben på midsommar utan någon av Evert Taubes visor som soundtrack?
The Latin Kings
1994 släppte The Latin Kings sitt banbrytande debutalbum ”Välkommen till förorten”. Dogge Doggelito, Chepe, Salla och Rigo rappade på svenska, samplade Emil i Lönneberga och rimmade på orden ”cool” och ”pistol”. Ingen annan akt har haft större inflytande på den svenska hip hop-scenen.
Jan Johansson
Hur många vet egentligen att det är Söderhamns stolthet, Jan Johansson som ligger bakom signaturmelodin till Pippi Långstrump? Sin största publik nådde han med sina versioner av svensk folkmusik i kombination med jazz, framförallt på skivan ”Jazz på svenska”, som blivit en modern klassiker. Jan Johansson förolyckades i en bilolycka 9 november 1968.
Nationalteatern
Proggkollektivet Nationalteatern bildades i slutet av 60-talet och var både ett rockband och en teatergrupp. Bland de mer kända medlemmarna i gruppens historia finns Ulf Dageby, Totta Näslund och Hans Mosesson.
Cornelis Vreeswijk
”Brev från kolonien”, ”Mördar-Anders”, ”Somliga går med trasiga skor”, ”Ångbåtsblues”…vi skulle kunna hålla på hur länge som helst om vi skulle rabbla alla älskade sånger signerade Cornelis Wreeswijk. Den stadige holländaren har efter sin död kommit att räknas som en av Sveriges största trubadurer tillsammans med Carl Michael Bellman och Evert Taube.
Stina Nordenstam
När ansedda musiktidningen Sonic 2013 listade Sveriges bästa skivor genom tiderna hamnade Stina Nordenstam i topp med ”And She Closed Her Eyes” från 1994. Den nu 44-åriga sångerskan från Stockholm har dessutom skrivit låtar till bland andra Freddie Wadling.
Ebba Grön
Ebba Grön var, och har förblivit Sveriges genom tiderna bästa punkband. Med låtar som ”Staten och Kapitalet”, ”Die Mauer” och ”800°” har de för evigt skrivit in sig i den svenska musikhistorien. Att Joakim Thåström dessutom är vår allra tuffaste rockstjärna gör inte direkt saken sämre.
Eva Dahlgren
Eva Dahlgren albumdebuterade 1978 och är en av Sveriges mest framgångsrika sångerskor, textförfattare och kompositörer. Albumet ”En blekt blondins hjärta” från tidigt 90-tal, blev en succé med över 500 000 sålda exemplar och belönades med hela fem Grammisar.
Entombed
Entombed släppte sitt banbrytande debutalbum ”Left Hand Path” 1990. Bandet har sedan dess varit den svenska dödsmetallens främsta förgrundsgestalter, med ett sound som givit eko även långt utanför landets gränser.
Monica Zetterlund
Monica Zetterlund från Hagfors slog med sin utstrålning och charm igenom med dunder och brak på 60-talet. Jazzsångerskan, som avled 2005, var älskad både av publik och kritiker och blev under sin framgångsrika karriär även skådespelerska.
Roxette
Superduon som bestod av Marie Fredriksson (1958-2019) och Per Gessle har bland annat sålt över 75 miljoner skivor världen över, samt toppat amerikanska Billboardlistan vid hela fyra tillfällen.
ABBA
Sveriges utan tvekan största popband genom tiderna skall givetvis ha en cementerad plats i Swedish Music Hall of Fame. ABBA är ett av jordens mest kända band och har till dags dato sålt över osannolika 400 miljoner skivor runt om i hela världen, och fortsätter stadigt sälja 2–4 miljoner till – varje år!
Lägg till Jacco!
Jacco borde lät vara med på listan. Lyssna på hans låt. Enligt mig är det bästa hip hop låten i Sverige.
Ifrågasätter kompetensen hos de beslutande som äntligen väljer in Povel Ramel.
Kul att höra att det är ”experter” som tar ut denna lista, har svårt att sluta skratta när man ser vissa av namnen, och inte t.ex. Mikael Rickfors en hel del riktiga artister som inte är med. Lägg ner….
Har ni hört talas om Jerry Williams? Den största svenska artist som funnits. Det är skamligt och ren okunnighet att han inte finns med. Är oerhört besviken
Hej Jan,
Det är alltså inte VI som bestämmer vilka som skall vara med i Swedish Music Hall of Fame 🙂 Det är en expertjury som årligen utser ett antal artister/grupper som de tycker hör hemma i den exklusiva skaran.
Med det sagt håller vi givetvis med dig om att Jerka hör hemma i dessa sammanhang!
/Listor.se
Björn Skifs, Tommy Körberg och 126 andra utländska och svenska artister finns intagna i Radio Nostalgi Hall of Fame http://www.radionostalgi.se.
Var är Björn Skifs ?, Var är Tommy Körberg? Var är EUROPE ? och . . . hur i hela friden kan man ta med Leila K ? ? ?