
Det är inte helt lätt att ge sig på den otacksamma uppgiften att försöka ranka Sveriges bästa 60-talspopband. Liksom, hur mäter man med trovärdighet vilka som var bäst, populärast, coolast och hetast när det väl begav sig? Man frågar proffsen så klart!
För att få hjälp med denna 15 band långa lista tog vi därför hjälp av ett gäng ytterst välmeriterade branschrävar som går under namnet BRB (Bällsta River Boys). Den exklusiva skaran består av ett drygt sextiotal musikälskare från den svenska musikindustrin med sammanlagt över 2 000 arbetade år innanför västarna, från slutet på 50-talet fram till dags dato. Med andra ord – det här är verkligen den definitiva listan över 60-talets bästa svenska popband.
Ett femtiotal bandnamn kom upp vid omröstningen, och lokala storheter som Gonks, Panthers, Friends, Beathovens och Shamrocks fanns länge med i diskussionen. Ja, till och med Family Four, Sven-Ingvars, Contact och November var uppe och nosade, men missade precis cutten.
Hursomhelst, här följer BRB’s lista över Sveriges 15 bästa 60-talspopband – vilka tror du ligger etta?
15. Fabulous Four
Detta Stockholmsband med basisten Lalla Hansson i spetsen hade flera hits såsom ”Don’t Go Out In The Rain”, ”Puff The Magic Dragon” och ”After All”. Lalla jobbar än idag vidare med sin solokarriär och har haft hits med ”Dagny” och ”Anna och Mej”. Han var i början av 2000-talet även medlem i ”supergruppen” Idolerna där även Lennart Grahn (Shanes), Tommy Blom (Tages) och Svenne Hedlund (Hep Stars) ingick.
14. Jackpots
Jackpots, som aldrig lyckades få någon riktigt stor hit hemma i Sverige, blev kända och respekterade bland annat i Danmark, Holland och Belgien. De gjorde även en Englandsturné där självaste Hollies dök upp för att kolla ”konkurrensen”. Jackpots suveräna stämsång var i en klass för sig själv…åtminstone i Sverige. Bandets keyboardist Lasse Larsson (senare medlem i Streaplers) var pappa till Arvingarnas Lars ”Lasseman” Larsson.
13. Lenne & The Lee Kings
Med Lenne Broberg vid sångmicken hade Lee Kings flera hits, till exempel ”Stop The Music” och ”L.O.D”. 1966 hoppade bandets basist Olle Nordström av och ersattes av Mike Watson, mer känd under namnet ”Little Mike”. Lee Kings hade även en framgångsrik karriär i Finland.
12. Made in Sweden
Made in Sweden bildades 1968, och bestod då av världsgitarristen Georg ”Jojje” Wadenius (som senare även spelat i Blood Sweat & Tears och med Simon & Garfunkel), Bosse Häggström på bas och Tommy ”Slim” Borgudd på trummor. 1974 blev Tommy Körberg medlem i bandet, och deras musik betecknas idag som så kallad ”jazzrock”.
11. Slamcreepers
Dalarnas bidrag till denna lista kommer i form av Vansbrobandet Slamcreepers med Björn Skifs, som senare röstats fram till ”1900-talets största svenske artist”, vid orgeln och sångmicken. 1966 vann de Sveriges Radios popbandstävling. De hade inga egentligt stora hits, men Skifs gick vidare med bandet Blåblus/Blue Swede som fick en monsterhit i USA med låten ”Hooked On A Feeling”. Basisten Lars Christians fortsatte sitt musicerande i gruppen Bortalaget.
10. Hansson & Karlsson
Hansson & Karlsson var något så unikt som en instrumental duo med Janne ”Loffe” Karlsson på trummor och Bo Hansson på orgel. Bara det att de jammat med självaste Jimi Hendrix borde räcka för en plats på denna lista. Bo Hansson blev mycket framgångsrik med sina soloskivor med musik inspirerad av böckerna ”Sagan om Ringen” och ”Den långa flykten”. ”Loffe” kan vi väl säga att det också gick rätt bra för!
9. Hounds
Med Janne Önnerud på sång, sedermera soloartist, blev Hounds stora flickrumsfavoriter med hits som ”Exodus”, ”Sealed It With A Kiss” och ”The Lion Sleeps Tonight”. Önneruds solokarriär innehåller hits som ”Kärlekens Hus”, ”Tommy” och ”Är Du Min Älskling Än”.
8. Namelosers
Malmös bidrag till den Svenska 60-talspophistorien hette först Beachers, men förlorade en namnstrid mot ett Göteborgsband med samma namn och bytte då till Namelosers. Deras stora hit var låten ”New Orleans” som blev en Tio i Topp-hit. En cover på låten ”Land Of A 1000 Dances” blev inte den hit de hoppats på och Namelosers upplöstes redan 1967.
7. Maniacs
Här dyker Tommy Körberg upp igen. Maniacs, egentligen ”Tom, Mick & Maniacs”, bildades i Enköping av Örjan Englund (senare skivbolagsdirektör på egna bolaget Eagle Records) och Tommy Körberg. I gruppen ingick även ytterligare en sångare, Ulf Michael Johansson från Gävle och deras stora hit var ”Somebody’s Taken Maria Away”. Körberg gick som bekant vidare till att bli en av vår tids största sångare. Michael gick med i bandet Salt och Peppar som turnerade bland annat i England,USA och Mexico och hade i Sverige ett par hits som ”Vinden Ger Svar” och ”Runt Hela Vår Värld”. Maniacs grundare och gitarrist Örjan Englund spelade vidare med bl.a Moonlighters och Doug Sahm.
6. Spotnicks
Spotnicks bildades 1961 i Göteborg och räknas tillsammans med brittiska Shadows och amerikanska Ventures som en av de främsta instrumentala gitarrgrupperna i världen under 1960-talet. Spotnicks blev extremt populära i Japan och har till dags dato spelat in inte mindre är 48 album och över 700 låtar. Gruppens ledare Bo Winberg är dessutom ”still going strong”. Respekt!
5. Mascots
Merseybeat-influerade Stockholmsgruppen Mascots slog igen med med låten ”Baby Baby”. Andra hits var bl.a ”A Sad Boy” och Call Me Your Love”. Bandet var mycket nära att slå igenom i England, men en vägran att byta namn till The Swedish Design grusade den drömmen. Mascots gick vidare först under namnet NJA-gruppen och sedan som del av Fria Proteatern.
4. Shanes
Norrlands stolthet – Shanes från Kiruna med Lule-grabben Lennart Grahn vid sångmicken – tar en hedrande fjärdeplats på denna lista. ”Let Me Show You Who I Am”, ”Chris Craft No 9” och ”Cara Mia” tillhör deras största hits. På 70-talet ”konverterade” Shanes till att bli ett dansband och än idag är de aktiva, dock endast med basisten Tommy Wåhlberg som kvarvarande originalmedlem.
3. Ola & The Janglers
Bronsplatsen tas av Stockholmsbandet Ola & Janglers med sångaren Ola Håkansson, sedermera medlem i Secret Service och därefter grundare av legendariska skivbolaget Stockholm Records. Ola var tillsammans med Claes ”Clabbe” af Geijerstam de mest tongivande medlemmarna i bandet. De var starkt influerade av Manfred Mann och Zombies och deras första Tio i Topp-hit var en cover på Zombies’ ”She’s Not There”. Andra hits var ”Alex Is The Man”, ”Love Was On Your Mind” och ”Let’s Dance” som faktiskt gick in bland de 100 bäst säljande låtarna på den prestigefyllda amerikanska Billboard-listan.
2. Hep@ Stars
Med legender som Benny Andersson (ABBA) och Svenne Hedlund (Svenne & Lotta) i bandet är det inte konstigt att många anser att just Hep Stars är det största/bästa svenska 60-talsbandet. De hade inte mindre än FEM ettor på Tio i Topp och småflickorna svimmade i drivor där Hep Stars drog fram. Vem minns inte hits som ”Cadillac”, ”Farmer John”, ”Wedding”, ”Sunny Girl” och ”Bald Headed Woman”? Hep Stars får en finfin andraplats.
1. Tages
Tages från Göteborg med omåttligt populära sångaren Tommy Blom blev de stora flickrumsfavoriterna på 60-talets svenska popscen. Bandet skrev tidigt sina egna låtar, och redan 1964 vann man en popbandstävling arrangerad av GP och fick epitetet ”Västkustens Beatles”. Efter att bandet spittrades 1968, gick basisten och den musikaliske motorn Göran Lagerberg vidare och spelade bl.a med Blond, Kebnekaise, EGBA och Grymlings. Hits som ”Sleep Little Girl”, ”Miss McBaren”, ”Every Raindrop Means A Lot”, ”I Should Be Glad”, ”I’m Going Out”, räcker med marginal för att placera Tages i topp på BRB’s lista över Sveriges bästa 60-talspopband genom tiderna.
Vad hette medlemmarna i Mades? En kallades ”Emma” …
Jag som var med på 60 talet och lyssnade mycket på Tio i Topp, håller inte riktigt med denna ranking. Där var Hep Stars populäraste svenska popbandet på Tio i Topp.
Dom kunde ha flera topplåtar bland dom 10 bästa samtidigt, och kunde konkurrera med/ut Beatles.
I övrigt OK
Kul lista och det är extremt svårt att ranka något utan att lägga in egna preferenser till vilken musik man själv gillar.
Jag har hört alla nämnda band. Och det är svårt att komma runt sådant Körberg var med, som exempelvis Made in Sweden. Salt & Pepper kan också nämnas.
Stora sättningar hade Moonlighters och Yngve Forsells på sextiotalet. Och The Strangers vid skiftet till sjuttio.
Av rena gitarrband kan nämnas Stockholmsbaserade The Best med Johnny Lundin som frontfigur och The Settlers från Umeå med Peter Andersson framför micken. Minns särskilt något kortvarigt med nyss nämnda Lundin på gitarr, Lagerberg, bas och Tausis på trummor från Tages och Dennis Wilhelmsson på orgel.
Men som sagt – kul lista!
Mo Bearchers inte att förglömma. They för rum rum Cosy Corner
Dalarnas popetta under senare 60 tal var The Shades från Ludvika.
Det är helt rätt att Tages var det bästa svenska popbandet på 60-talet. De var ljusår före de flesta när det gäller låtar, kläder, scenshower mm. Jag vill också rätta till några fel i texten. Det var bl a GT som arrangerade tävlingen på Liseberg i augusti 1964 (inte GP). Tages splittrades inte 1968, utan höll på fram till sommaren 1970. Under sista året hade de bytt namn till Blond.
Otroligt att inte Shakers är med på listan, de var det tuffaste och coolaste bandet och borde varit minst sjua. Namelosers, Flippers och Gaggas var också coola band.
Janne Ahlén var sångare i Hounds.
Angående Spotnicks batterist. Så här va det, Beatles skulle på världsturne och Ringo blev oförmögen att åka med så föl valet föll på en vass trummis i London vid namn Jimmie Nicol, han åkte med. Efter turnen väl hemma i London fick han två telefonsamtal. Det första va ett erbjudande om ett prestigejobb som trummis i en musikal, den andre som ringde va Bo Winberg som erbjöd jobb i Spotnicks och det kunde jag inte tacka nej till säger Nicol vid en pressträff.
Alla svenska band utom ett var bleka kopior av engelska och amerikanska band.
De svenska kopiorna image var för det mesta att se gulliga för svenska tonårstjejer.
Jag har sett dem alla och även de flesta engelska och amerikanska banden.
Enda svenska bandet med något eget var Spotnicks och det var också det svenska 60-talsband som sålde bäst
i utlandet. Vill även ge en eloge till Made in Sweden som var musikaliskt duktiga.
Tages var det bästa bandet, tycker jag! De gjorde väldigt bra låtar när de väl skakat av sig de första singlarna. När låten The one for you kom, förstod jag att de skulle bli riktigt bra. Dessutom blev de rätt bra på sina instrument?
En sak bara….Du skrev att Göran Lagerberg gick med i Blond. Det är ju så att Tages försökte sig på en internationell karriär och då tog dom namnet Blond. Det var med andra ord samma band och då kunde inte Lagerberg gå till ett nytt band eftersom det var samma band. Bara en korrektion eller värdelöst vetande om du så vill😀
Du har helt rätt!
Som popband var ju Tages klart bäst. De gjorde tyvärr sitt bästa album (Studio) när popsvängen nästan var över och fick inte den kredit de borde haft för plattan. Göran Lagerberg var ju den musikaliska motorn i bandet medan Tommy Blom hade mer talang som marknadsförare än musiker. .
Håller helt med Pelle om att Spotnicks var/är störst.
Inget av de andra banden hade så stor framgång internationellt.
När Ringo inte kunde åka med på Beatles turne till Australien lånade man in Spotnicks trummis
.
Härliga minnen jag såg flera av dom här banden men jag tycker att Hepstars var bäst sen Tages och som trea Shanes
Ja,så var det naturligtvis!
Mja, ett neutralt/objektivt mått på storhet är gå lite efter antalet sålda skivor om man ska bestämma vilket band som var störst, och då var det SPOTNICKS: De spelade i en annan division än de andra svenska 60-talsbanden.
Tampades med Beatles och hade listetttor i tex Japan och Australien och hade låtar på Englandslistan, framträdde i BBC TV, väldigt populära i TYskland och Frankrike etc.
Vad Namelosers gör på den här listan förstår jag inte. Jackpots och Hounds borde ligga högre upp. Om man bara ska gå på kvalitet, menar jag.
TAGES Tages tages – #1. Men alla på listan har gjort minst en singel som håller än idag! ;o)
Lion sleeps tonight med Hounds och särskilt Janne Önnerud på trummer! Det var gyllene tider det! :o)
Som Grums-son kan jag inte undvika att bli lite förbannad över att Sven-Ingvars inte är med bland de femton bästa. Det vore intressant att veta vilka dessa BRB-herrar är egentligen? Bra lista i övrigt!
Lite svårt att få in att exempelvis Namelosers eller Mascots skulle vara större än Sven Ingvars!
Håll dig till tennis
Lite onödig komentar Håll Dig till ämnet. Personangrepp hör inte hemma här skäms!!!
ojojoj så betuttad man var i de där pojkarna 🙂 ljuva minnen!
Håhå, nu kommer en del minnen fram. Ojojoj det var tider det ;)))
Tages hela vägen! RIP Tommy Blom.
Tages är bäst!
Alla dagar i veckan