SVT:s årliga julkalender är en viktig jultradition som varje december lockar stor tv-publik. För att ge julstämningen lite hjälp på traven har vi här rotat fram 12 klassiska julkalendrar vi aldrig glömmer!
Gösta Knutsson skrev manus till Sveriges Televisions allra första julkalender ”Titteliture” som hade premiär 1960 och var ett familjeprogram med pyssel och knåp. Sedan dess har vi genom åren fått ta del av ett minst sagt varierat utbud av julkalendrar.
Vilken julkalender är din favorit?
12. Mysteriet på Greveholm – 1996
Dan Zethraeus och Jesper Harrie regisserade 1996 års julkalender ”Mysteriet på Greveholm” som handlar om den knasiga familjen Olsson som bestämmer sig för att fira jul i det ensliga slottet Greveholm.
Barnen upptäcker dock att allt inte står rätt till på slottet, och innan de vet ordet av har de hamnat mitt i ett riktigt mysterium…
11. Barna Hedenhös uppfinner julen – 2013
2013 års julkalender baserades på berättelserna om Barna Hedenhös skrivna av Bertil Almqvist.
Handlingen utspelar sig i framtiden där julen ännu inte är uppfunnen och flickan Stella lever ett tråkigt och ensamt liv på sin pappas museum. En dag dimper stenåldersfamiljen Hedenhös ner i framtiden och tillsammans med Stella uppfinner de julen.
”Barna Hedenhös uppfinner julen” belönades med Kristallen 2014 för ”bästa barn-och ungdomsprogram”.
10. Kaspar i Nudådalen – 2001
”Kaspar I Nudådalen” bygger på Michael Engströms böcker och handlar om 8-årige Kaspar som bor i ett hus i Nudådalen tillsammans med sin morfar (Per Oscarsson).
När byns rikaste man Åhman vill riva morfars hus för att bygga ett hotell vänds allt upp och ned i den lilla byn och Kaspar måste använda all sin list för att rädda sitt hem.
Nudådalen är en fiktiv ort och programserien spelades in i Ängersjö som ligger i nordvästra Hälsingland.
9. Stjärnhuset – 1981
”Stjärnhuset” var SVT:s julkalender 1981 och handlade om Myrtha (Sif Ruud) som berättade sagor ur den grekiska mytologin för Astro (Johannes Brost). Kalendern var en av de första som inte hade någon direkt anknytning till julen.
8. Lille Luj och Änglaljus i strumpornas hus – 1983
I 1983 års julkalender ”Lille Luj och Änglaljus i strumpornas hus” fick vi för första gången bekanta oss med de gulliga karaktärerna Lillstrumpa och Syster Yster som bodde i strumplådan hemma hos Staffan Stalledräng (Staffan Westerberg).
7. Herkules Jonssons storverk – 1969
1969 års julkalender ”Herkules Jonssons storverk” skrevs och regisserades av Tage Danielsson som även själv medverkade. Serien handlar om sjuårige Herman Jonsson som förvandlas till vuxne Herkules efter att hans mamma av misstag uttalat den magiska formeln ”överliggande kramaxel och kalasvev och bubbla förknasare”.
Under seriens gång utför Herkules 12 olika stordåd innan hans mamma lyckas förvandla tillbaka honom till vanlige Herman igen.
Julkalendern blev så populär att den sändes i repris hela fyra gånger och har idag uppnått kultstatus.
6. Pelle Svanslös – 1997
Mark Levengood var initiativtagare till att göra julkalender av Gösta Knutssons älskade karaktär Pelle Svanslös, och resultatet gick hem både bland barn och vuxna.
Serien utspelar sig såklart i Uppsala och har en stjärnspäckad ensemble med bland andra Björn Kjellman, Cecilia Ljung, Brasse Brännström och Jonas Karlsson.
5. Albert och Herberts jul – 1982
”Albert & Herbert” var en otroligt populär sitcom som sändes på SVT mellan åren 1974-1979. 1982 återkom den älskade serien i tv-rutan i form av en av våra mest älskade julkalendrar genom tiderna.
Handlingen kretsar kring den gamle skrothandlaren Albert (Sten-Åke Cederhök) och hans son Herbert (Tomas von Brömssen) som båda bor i en gammal träkåk i stadsdelen Haga i Göteborg.
Albert är en julhysteriker. Redan den första december bär han ned allt julpynt från vinden. Herbert är inte lika förtjust, och han bestämmer sig för att i år ska far och son fira jul på var sitt håll – vilket givetvis bäddar för dråpliga konflikter…
4. T. Sventon praktiserande privatdetektiv – 1989
Julkalendern som handlar om Åke Holmbergs privatdetektiv Ture Sventon med en ung Helge Skoog i rollen blev omåttligt populär och anses vara en av de bästa hittills.
Förutom den läspande semmelälskaren Sventon får vi även stifta bekantskap med härliga karaktärer som Herr Omar (Nils Moritz), Fröken Jansson (Lena Nyman) och Ville Vessla (Johan Ulveson) .
3. Gumman som blev liten som en tesked – 1967
Birgitta Andersson spelade rollen som gumman som bor i en stuga på landet med sin gubbe (Carl-Gustaf Lindstedt) och ofrivilligt blir liten som en tesked – något som ständigt sätter henne i krångliga situationer.
”Teskedsgumman” blev det stora genombrottet för julkalendern i TV och lockade hela 2,5 miljoner tittare, varav en övervägande majoritet faktiskt var vuxna. Det var andra tider det.
2. Sunes jul – 1991
”Sunes jul” bygger på böckerna om pojken Sune av Anders Jacobsson och Sören Olsson, och blev en dundersuccé när den sändes som julkalender 1991. I rollerna ses bland andra Carina Lidbom och Peter Haber som Sunes virriga föräldrar.
1. Trolltider – 1979
Underbara ”Trolltider” bygger på Maria och Camilla Gripes originalmanus och regisserades av Christina Lagerson. Julkalendern sändes första gången 1979, och var så populär att den sändes i repris både 1985 och 1994.
Berättelsen handlar om en grupp småtroll som bor i en skogsglänta. Den brokiga skaran består av systrarna Tova (Birgitta Andersson) och Kleva (Eva Rydberg), gubben Gorm (Stig Järrel) och hans son Kotte (Ted Åström). Dessutom lär vi känna den buttre vätten (Håkan Serner) som bor under farstun i människornas hus, fen Dorabella (Siw Malmkvist), häxan Mara (Lena-Pia Bernhardsson), samt det till synes skräckinjagande Bergatrollet (Sigge Fürst).
I en stor undersökning 2009 röstades ”Trolltider” fram som SVT:s bästa julkalender någonsin med stor marginal, tvåa kom ”Sunes jul”.
Bland dom äldre minns jag bäst Teskedsgumman och Albert och Herberts jul.Bland dom nyare gillade jag som vuxen väldigt mycket Tusen år till Julafton med Erik Haag och Lotta Lundgren.
Trolltider gick i repris 85 men inte 94 väl? Då var det det Håll huvudet kallt
Hej Karin,
Trolltider gick i repris 1994, men inte som julkalender 🙂
Kaspar i Nudådalen var julkalender 2001. 2002 var det Dieselråttor och sjömansmöss
1 TrollTider 12 Mysteriet på GreveHolm 1996