Snart går en av Europas, och faktiskt världens, största musiktävlingar av stapeln. Vi talar givetvis om Eurovision Song Contest (ESC) som sänds live och på TV den 13, 15 och 17 maj inför miljonpublik och som inbegriper semifinaler och en storslagen final. 163 miljoner runt om i världen tittade på förra årets sändningar vilket var en ökning jämfört med året dessförinnan.
Tack vare bidraget the Code med Nemo är det i år Schweiz som har det hedervärda uppdraget att hålla i ESC. Evenemanget äger rum i Basel och leds av en trio lokala programledare från arenan St Jakobshalle som kan husera en publik på upp till 12 000.
Sveriges bidrag är finskklingande Bara bada bastu med KAJ och i det här spekulerar vi om fem faktorer som talar för framgång.
5. ESC väcker engagemang
Parallellt med vad som försiggår på scen i arenan pågår livliga aktiviteter som rör ESC och som engagerar en stor målgrupp på bland annat sociala medier och på andra sätt. Medan vissa anordnar virtuella och fysiska watch parties föredrar andra att öka insatsen genom att sia om Eurovision odds och potentiella vinnare inom ramen för betting. När det gäller KAJ:s möjligheter till framgång visar många prognoser på bettingsajter just nu att många håller på dem som vinnare. Även om det givetvis inte är en garanti för vinst är det en god fingervisning för att Sverige faktiskt har en god chans att kamma hem segern.
4. Kitschigt bidrag
Finlands Lordi, Österrikes Conchita Wurst och Ukrainas Verka Serduchka är alla bevis för att kitschiga bidrag går hem i Europa och leder till höga poängantal i ESC-finalen. Samtliga bidrag har på sina egna sätt innehållit en rejäl dos kitsch och personlighet. Samma sak kan sägas om KAJ:s finskklingande Bara bada bastu som är en hyllning till skog, bastu och korvgrillning och som är ett bidrag med charmig scenografi med bland annat stubbar, eldfat och roliga scenkläder. Dessa faktorer kommer säkerligen att göra att KAJ:s bidrag skiljer sig från mängden.
3. Tidigare statistik för Sverige
Vill man spåna om framtiden är det alltid en god idé att blicka bakåt och hämta vägledning från historien. När det gäller Sveriges prestationer inom ESC har vi kammat hem hela sju segrar sedan Eurovisions start, däribland ABBA:s Waterloo och Carolas Fångad av en stormvind. Det gör oss, likt Irland, till det land som vunnit flest gånger. Det går därmed att anta att svenskar har en känsla för vad som går hem i ESC-sammanhang och att det är något som KAJ och låtskrivarna Anderz Wrethov, Kristoffer Strandberg och Robert Skowronski troligen tagit fasta på vid komponeringen av årets bidrag.
2. Bred exponering
Bara bada bastu har redan fått en bred exponering och blivit något av en viral succé vilket tyder på att låten trallas av många där ute inför ESC. På Youtube har den charmiga trions skönsång fått 7,4 miljoner visningar och låten har även gjort rekord på Spotify och spelas flitigt på radiostationer runt om i Europa. Det kan tänkas att det därmed finns en gedigen fanskara där ute som är beredda att rösta sin favoritgrupp fram till seger den 17 maj.
1. Bidrag på svenska
Det står numera länderna som deltar i ESC fritt att sjunga på engelska, så har inte alltid varit fallet i ESC-sammanhang. Många återvänder dock till tävlingens rötter och just i år är det rekordmånga låtar på andra språk än engelska, bland annat KAJ:s bidrag. Vissa ser det faktum att Bara bada bastu är på svenska som ett hinder mot att gå hela vägen, andra ser det som KAJ:s särskilda USP. Experter tror att språkbarriären är sekundär vid ett trallvänligt bidrag som KAJ:s där melodin fastnar. Att gruppen sjunger på svenska kan till och med vara en fördel eftersom det gör att bidraget sticker ut från den stora massan vilket alltid är bra i ESC-sammanhang.