Vem som är de senaste decenniernas bästa regissör är svårt att avgöra. Men en sak är säker – Quentin Tarantino är en av dem. Totalt har den excentriske filmskaparen från Knoxville, Tennessee klämt ur sig nio långfilmer där han både skrivit manus och stått för regin. Här ger vi oss på uppgiften att ranka dem!
Kan någon av dem konkurrera med Pulp Fiction från 1994, som fortfarande – med rätta – räknas som en av världens bästa filmer? Läs vidare så får du veta svaret.
Vilken tycker du är Quentin Tarantinos bästa film?
9. Death Proof (2007)
En ärrad och psykotisk stuntman (Kurt Russel) fördriver sin tid med att förfölja och mörda unga kvinnor med dödssäkra bilar som mordvapen. En kväll väljer han dock att ge sig på fel tjejgäng…
Death Proof är Tarantinos bidrag till produktionen Grindhouse som han gjorde tillsammans med Robert Rodriguez. Namnet syftar på en exploitation-genre med lågbudgetfilm som var populär på 70-talet där Handlingen ofta var sekundär och det mest handlade om att visa så mycket sex, våld och splatter som möjligt.
Tyvärr lyckas inte Quentin Tarantino hela vägen in i mål. Kurt Russel är visserligen både cool och obehaglig i rollen som Stuntman Mike och tidvis levereras högklassig dialog. Men däremellan är filmen dessvärre ett riktigt sömnpiller. Death Proof är helt enkelt Tarantinos sämsta film.
8. The Hateful Eight (2015)
Mitt under en hård vinter i Wyoming tar en prisjägare (Kurt Russel) och hans fånge (Jennifer Jason Leigh) med en stor prissumma på sitt huvud skydd i en stuga som redan innehåller en mängd skumma typer av olika slag. Ett mord begås och en slags katt- och råttalek tar vid där alla misstänker alla.
Rollbeställningen och skådespelarinsatserna är som vanligt en fröjd att beskåda och Ennio Morricones soundtrack är fantastiskt. Tyvärr är dialogen inte lika vass som vi gjort oss vana vid när det vankas Tarantino-rulle och speltiden (2h 48 min) är i längsta laget.
The Hateful Eight är absolut ingen dålig film, den är bara inte en av Quentin Tarantinos bästa.
7. Kill Bill Vol. 1 & 2 (2003 & 2004)
En brutal massaker inträffar under ett bröllop på ett avlägset kapell ute i öknen. Bakom dådet ligger ”The Deadly Viper Assassination Squad”, en elitgrupp med yrkesmördare ledd av en man vid namn Bill. Den gravida bruden (Uma Thurman) som tidigare varit medlem i gruppen är den enda överlevande trots att hon blivit skjuten i huvudet. Fyra år senare vaknar hon plötsligt upp ur koma på ett sjukhus och inser vad som hänt. Jakten på hämnd tar sin början.
Quentin Tarantino filmade Kill Bill som en enda film, men då speltiden blev för lång delades den upp i två delar. Vi väljer att respektera regissören och bedömer därför Kill Bill 1 & 2 som en film – vilket är lite marigt.
Många har svårt för denna extremt stilistiska hämndsaga och den har fått kritik för att vara både spretig, tempofattig och våldsam på ett oskönt sätt. Vi är delvis beredda att hålla med. Allt är svinsnyggt, Uma Thurman gör en av tidernas coolaste filmhjältinnor och ja, det är rätt underhållande. Men såhär i backspegeln känns Kill Bill tyvärr inte superfräsch.
6. Django Unchained (2012)
Django Unchained är en underhållande och våldsam hämndhistoria där vi följer en befriad slav (Jamie Foxx) som gör sällskap med en tysk prisjägare (Christoph Waltz) för att rädda sin hustru (Kerry Washington) från en brutal plantageägare (Leonardo Di Caprio).
Underhållningsvärdet må vara högt, men handlingen och framförallt slutet lämnar en del att önska efter att ha sett Django Unchained. Dessutom är filmen väl lång och hade tjänat på att klippas ner lite. Lyckligtvis räddas kalaset av ett ursinnigt tempo samt glödande skådespelarprestationer från i synnerhet Leonardo Di Caprio och Samuel L. Jackson.
5. Once Upon a Time in… Hollywood (2019)
I Quentin Tarantinos sista (?) film får vi stifta bekantskap med den avdankade TV-skådisen Rick Dalton (Leonardo Di Caprio) och hans bästa vän tillika stuntman Cliff Booth (Brad Pitt) och deras gemensamma jakt på framgång i ett Hollywood som är på väg att förändras för alltid.
Även här har Tarantino skruvat ned tempot rejält samt lättat på handlingen för att göra en hang-out-film och hyllning till 60-talet som är en fest för alla sinnen.
Långt ifrån Pulp Fiction-klass, men underhållningsvärdet är högsta möjliga!
4. Jackie Brown (1997)
Jackie Brown (Pam Grier) är en flygvärdinna som smugglar svarta pengar från Mexiko. När hon blir upptäckt av polisen ges hon två val – att avslöja vapensmugglaren Ordell (Samuel L. Jackson) eller att sätta sig upp mot polisen. Men Jackie har en egen plan.
Jackie Brown kommer sällan upp när man diskuterar Quentin Tarantinos populäraste filmer, vilket är synd. Den är nämligen en av hans allra bästa. Tempot är mycket lägre än i många av hans andra verk, men filmen är sällsynt spännande och som vanligt är rollbesättningen av yppersta världsklass.
En extremt underskattad film.
3. De hänsynslösa / Reservoir Dogs (1992)
Quentin Tarantinos debutfilm är en dialogdriven historia om en brokig skara skurkar (Harvey Keitel, Steve Buscemi, Tim Roth, Michael Madsen m.fl.) som ska genomföra en stöt mot en juvelerare. Det mesta går dock snett och snart börjar de flyende brottslingarna misstänka att en av dem i hemlighet är polisinformatör.
De hänsynslösa blev startskottet på Quentin Tarantinos framgångsrika karriär och det är lätt att förstå varför. Filmen har stått emot tidens tand och är precis lika underhållande idag som när den kom.
Vi minns särskilt den sjuka scenen där Michael Madsens psykotiska karaktär Mr. Blonde torterar en tillfångatagen polis till tonerna av ”Stuck in the Middle with You” med Stealers Wheel.
2. Inglourious Basterds (2009)
I det nazi-ockuperade Frankrike under andra världskriget planerar en grupp judisk-amerikanska soldater en kupp för att mörda de mest framstående nazistledarna. Samtidigt planerar en judinna som driver en biograf exakt samma sak.
Inglourious Basterds brukar få lite blandade betyg utan att varken kallas fiasko eller mästerverk. Vi tycker dock att den är och nosar på det sistnämnda.
Först och främst – filmen har en av tidernas bästa skurkar i form av Christoph Waltz genomvidrige SS-överste Hans Landa. Den österrikiske skådespelaren blev internationell storstjärna över en natt och vann bland annat en Oscar för sin prestation. Att alla karaktärer tillåts genomföra dialogen på sina moderspråk bidrar dessutom till äkthetskänslan.
Men framförallt imponerar Inglorious Basterds som helhet. Det är en otroligt tät och underhållande film som lyckas vara både olidligt spännande och rolig på samma gång.
1. Pulp Fiction (1994)
Pulp Fiction är en av filmvärldens verkliga klassiker. Handlingen kretsar kring en boxare (Bruce Willis), två yrkesmördare (John Travolta och Samuel L. Jackson), en gangsterboss och hans fru (Ving Rhames och Uma Thurman) samt två småtjuvar (Tim Roth och Amanda Plummer) vars vägar korsas i en våldsamt underhållande historia.
Berättartekniken där början, mitten och slutet kastas runt om vartannat känns fortfarande nyskapande och dialogen är näst intill oöverträffad. Castingen är fulländad (vilken annan regissör hade vågat ge John Travolta en huvudroll 1994?) och soundtracket oklanderligt.
Pulp Fiction är Quentin Tarantinos bästa film. Punkt.
Fotnot: Quentin Tarantino har även skrivit manus till filmerna True Romance (1993), Natural Born Killers (1994) och From Dusk Till Dawn (1996).