Det finns ungefär lika många listor över världens bästa filmer som det finns stjärnor i rymden. Men vad vore vi för slags listsajt om vi inte hade en egen version? Här presenterar vi därför en lista över några av vad vi anser vara tidernas bästa filmer.
Vi har medvetet sneglat mot produktioner från 1970-talet och framåt, för ärligt – vem behöver ännu en lista där Citizen Kane ligger etta? Givetvis har vi dock lämnat utrymme för en och annan gammal klassiker också.
Vilka tycker du är världens bästa filmer genom tiderna?
25. Rädda menige Ryan

Steven Spielbergs episka andravärldskrigsdrama är utan tvekan en av tidernas bästa krigsfilmer. Handlingen tar sin början på Dagen D den 6 juni 1944 i och med de amerikanska styrkornas landstigning på Omaha Beach i Normandie. Kapten John H. Miller (Tom Hanks) förlorar merparten av sina män vid invasionen som närmast kan liknas vid ett blodbad. Samtidigt i Washington nås USA:s arméchef av informationen att tre av fyra bröder från en och samma familj har stupat i strid och att deras mor ska bli informerad samma dag. Han får även veta att den fjärde brodern, fallskärmsjägaren menige James Francis Ryan, är saknad i strid någonstans i Normandie. Ansvaret att hitta och få hem den saknade soldaten helskinnad tilldelas Kapten Miller. Han väljer ut sex man för det omöjliga uppdraget – att rädda menige Ryan.
24. Livet är underbart

Nej, vi pratar inte om julklassikern med samma namn där Jimmy Stewart spelar huvudrollen, utan Roberto Benignis trefaldigt Oscarbelönade film från 1997. Filmen inleds som en romantisk komedi och berättar historien om en italiensk jude, Guido Orefice (Benigni), som i 1930-talets Italien kommer till en ny stad och uppvaktar sköna Dora (Nicoletta Braschi). Guido och Dora blir med tiden ett par och får en son, Giosuè (Giorgio Cantarini). Under filmens andra hälft befinner vi oss mitt under andra världskriget och Guido får en dag veta att han och hans son skall deporteras till ett koncentrationsläger. För att hålla hoppet och humöret uppe försöker han övertala sin son att allt bara är en lek där det gäller att samla poäng för att kunna vinna en stridsvagn.
23. Strictly Ballroom

Scott växer upp på sina föräldrars dansskola och spås en lysande karriär av alla i sin omgivning. Det finns bara ett problem – han är trött på de tillåtna stegen i danstävlingarna och vill istället uppträda med sina egna, vilket han också gör till publikens jubel. Både hans familj och vänner vänder dock honom ryggen, med undantag av två personer: hans tysta och tillbakadragna pappa som ständigt stått i skuggan av sin dominanta hustru, samt Fran, en oprövad men begåvad nykomling. Tillsammans planerar de att ställa upp i landets största danstävling, men vägen dit är lång och kantas av flera hinder.
22. Fight Club

Filmens berättare (Edward Norton), som inte nämns vid namn, är en kroniskt sömnlös man som desperat försöker fly från sitt tråkiga liv. En dag träffar han Tyler Durden (Brad Pitt) och allting förändras. Tyler har en annorlunda livsfilosofi, han menar att självdestruktion är det som gör livet värt att leva. Tillsammans startar de båda en klubb för likasinnade kallad Fight Club, där människor träffas och, tja…slår skiten ur varandra. Klubben blir omåttligt populär och urartar så småningom i en nihilistisk rörelse med planen att störta hela det civiliserade samhället.
21. Good Will Hunting

20-årige Will Hunting (Matt Damon) är överlägset smartast på statusuniversitetet MIT, problemet är bara att han jobbar där som vaktmästare. Hans vardag består i övrigt av slagsmål och pubrundor med kompisarna. När professor Gerald Lambeau (Stellan Skarsgård) en dag utlyser en matematiktävling på universitetet upptäcks Wills otroliga intelligens. Efter en fängelsedom beordras han söka upp psykologen Sean McGuire (Robin Williams), som känner igen sig i sin motvillige patient, då han själv genomgått liknande kriser i livet.
20. Alien

När besättningen på rymdskeppet Nostromo är på väg hem till jorden efter ett uppdrag får de plötsligt en nödsignal från en närliggande planet. När de kommer dit visar det sig att det inte är en nödsignal utan en varningssignal. En mängd okända varelser uppenbarar sig och besättningen anar inte vilken fara de befinner sig i. Ridley Scotts klaustrofobiska rymdskräckis är precis lika bra – och läskig – som för 35 år sedan.
19. Slumdog Millionaire

Flerfaldigt Oscarbelönade Slumdog Millionaire är den färgsprakande och makalösa berättelsen om Jamal Malik (Dev Patel), en ung man från Bombays slum som ställer upp i den indiska versionen av ”Vem vill bli miljonär?”. Han överträffar allas förväntningar, vilket väcker misstankar om fusk hos såväl programledaren som polisen. Filmen återger sedan Jamals liv i tillbakablickar allteftersom han försöker förklara hur karma ledde honom till att vinna tävlingen.
18. Full Metal Jacket

Det finns en hel drös fantastiska filmer om Vietnamkriket: ”Plutonen”, ”Uppgörelsen” och ”Apocalypse Now”, för att nämna några. Men bäst av dem alla är mästaren Stanley Kubricks ”Full Metal Jacket” från 1987. Filmen följer under första halvan en pluton amerikanska marinkårssoldater genom sin utbildning, medan den andra skildrar några av erfarenheterna från två av dem i Tetoffensiven under Vietnamkriget.
17. Rosemary’s Baby

Roman Polanskis obehagliga mästerverk följer Rosemary (Mia Farrow), en kvinna som tillsammans med sin man flyttar in i en ny lägenhet på Manhattan. Snart börjar dock märkliga saker hända och Rosemary börjar ana konspirationer mot henne och hennes ofödda barn – eller har hon blivit galen? En nära vän hamnar i koma, hennes mans konkurrent i karriären blir blind, en flicka som Rosemary träffat nere i tvättstugan begår självmord – och varför har Rosemarys graviditet sådana annorlunda biverkningar? Strålande skådespelarinsatser blandas med förförande vyer över New York och en Mia Farrow i fantastiska 60-talskreationer.
16. Big Fish

Oavsett vad alla andra säger – ”Big Fish” ÄR Tim Burtons bästa film! William Bloom (Billy Crudup) har sedan länge brutit kontakten med sin far, Edward (Albert Finney), men vänder tillbaka till sitt barndomshem när han nås av nyheten att pappan är döende i cancer. I sina försök att lära känna sin far får William höra en mängd osannolika skrönor om dennes liv, iscensatta på Burtons helt unika och magiska vis.
15. Amelie från Montmartre

Amelie Poulain är en ung servitris med en något speciell barndom. Som vuxen bor hon ensam i en vindsvåning i Montmartre i norra Paris. En dag hittar hon i sin lägenhet ett gammalt plåtskrin gömt i en hålighet bakom en golvlist. Skrinet innehåller gamla saker som tillhört ett barn som en gång bott i lägenheten. Amelie bestämmer sig för att försöka leta upp den ursprunglige ägaren och, om denne blir glad över återseendet, ägna sin tid åt att förändra andra människors liv.
14. American History X

Bröderna Derek (Edward Norton) och Danny (Edward Furlong) förlorar sin far i ett skottdrama där gärningsmännen var av afroamerikanskt ursprung. Sorgen och hatet driver Derek in i en nynazistisk rörelse där han snabbt stiger i graderna. Lillebror Danny följer efter, men efter ytterligare ett drama med dödlig utgång hamnar Derek i fängelse. Under sin tid i bakom lås och bom inser han att han valt fel väg, och när han efter tre år friges är hans enda önskan att rädda sin lillebror undan samma öde.
13. Casablanca

Klassikernas klassiker, ”Casablanca”, utspelar sig under andra världskriget där Rick Blaine (Humphrey Bogart) spelar en cynisk caféägare i staden Casablanca i Franska Marocko, som styrs av den med Tyskland allierade franska Vichyregimen. Ilsa Lund (Ingrid Bergman), en kvinna som Rick var förälskad i men som lämnade honom i Paris dyker upp tillsammans med Victor Lazlo, ledaren för en motståndsrörelse och Rick blir försatt i en situation med konflikter, omringad av giriga affärsmän, småskurkar och beundransvärda kvinnor på sitt café.
12. The Dark Knight

I ett försök att en gång för alla få ett slut på den organiserade brottsligheten i Gotham City tar Batman (Christian Bale) hjälp av polischef Jim Gordon (Gary Oldman) och åklagare Harvey Dent (Aaron Eckhart). Trion stöter dock snart på patrull, i samband med att den genialiske mästerskurken Jokern (Heath Ledger) träder in på spelplanen. Han skapar snabbt total anarki i staden och tvingar Batman farligt nära fel sida av lagen… Andra filmen i Christopher Nolans Batman-trilogi är den bästa. Faktiskt så bra att vi tycker den förtjänar kallas en av världens bästa filmer! Största anledningen till detta är utan tvekan Heath Ledgers fullkomligt briljanta tolkning av Jokern, för vilken han postumt belönades med en Oscar.
11. Almost Famous

Året är 1973 och 15-årige William är besatt av rockmusik. Han får i uppdrag av musikbibeln Rolling Stone Magazine att skriva en artikel om de kommande stjärnorna i bandet Stillwater. Trots sin mors bekymrade invändningar åker Billy på turné med de vilda rockstjärnorna och bjuds på en resa han sent skall glömma. ”Almost Famous” är förutom ett varmt och rasande underhållande drama, även fullpackad med fantastisk 60- och 70-talsmusik.
10. Gökboet

Randle P. McMurphy (Jack Nicholson) tror att han kan undgå det hårda arbetet i fängelset genom att spela galen. När han hamnar på ett mentalsjukhus försöker han liva upp stämningen genom att umgås med de andra patienterna, vilket inte faller den hemska sköterskan Ratched (Louise Fletcher) i smaken.
9. Nyckeln till frihet

”Nyckeln till frihet” anses av många vara världens bästa film och toppar titt som tätt listan på Imdb, och nog är det svårt att värja sig mot detta utmärkta drama i kittlande fängelsemiljö baserad på Stephen Kings roman med samma namn. Filmen nominerades till nio Oscars men vann inte en enda. I rollerna ses bland andra Morgan Freeman och Tim Robbins som spelar fångar på det ökända fängelset Shawshank.
8. Whiplash

19-årige Andrew Neiman (Miles Teller) är en ung jazztrummis som studerar vid den prestigefulla musikhögskolan Shaffer Conservatory i New York. Terence Fletcher (J.K. Simmons), som leder skolans främsta jazzband, upptäcker Andrew och låter honom ta plats i ensemblen. Väl där får Andrew stå ut med grova kränkningar och förolämpningar från Fletcher varje gång han inte uppnår sin lärares förväntningar. Desperat över att imponera på Fletcher övar Andrew tills han blöder från sina händer och gör slut med sin flickvän för att få bort all distraktion. Men är det nog för att vinna Fletchers respekt? ”Whiplash” är en studie i besatthet som är omöjlig att slita blicken från. Särskilt starkt lyser J.K. Simmons, som belönades med en Oscar i kategorin bästa manliga biroll för sin tolkning av den sadistiske Terence Fletcher.
7. Guds stad

Två ungdomar växer upp i en av Rios kåkstäder där våld och brutala gänguppgörelser är en del av vardagen. Den ena, ”Raketen” som han kallas av sina vänner, blir fotograf, medan den andra, Zé Pequeno, blir knarklangare och gängledare. För att hålla sig vid liv utan att vara delaktig i gängens verksamheter och åtnjuta deras beskydd tvingas Raketen balansera mellan sina lojaliteter som fotograf och gängens välvilja.
6. Maffiabröder

I denna episka berättelse får vi följa gangstern Henry Hill (Ray Liotta) och hans våldsamma liv i New York-maffian under tre decennier – en dröm som blev till en paranoid mardröm. ”Maffiabröder” är Martin Scorseses bäst film. Punkt. Ray Liotta gör sitt livs roll och även duon Robert De Niro och Joe Pesci levererar skådespeleri av den allra högsta skolan. Den senare belönades med en Oscar för sin gestaltning av den hetlevrade Tommy De Vito.
5. Pulp Fiction

Råcoola ”Pulp Fiction” anses av många vara Tarantinos bästa och en av de mest inflytelserika filmerna under 90-talet. Filmen kretsar kring fyra olika handlingar där vi bland många andra karaktärer får följa torpederna Vincent och Jules, briljant gestaltade av John Travolta och Samuel L. Jackson. Travoltas medverkan i filmen innebar en storslagen comeback i Hollywoods finrum efter år av floppar.
4. Forrest Gump

Robert Zemeckis mästerverk från 1997 om Forrest Gumps (Tom Hanks) fantastiska liv går att se hur många gånger som helst! Godhjärtade Forrest vill egentligen bara att hans barndomsvän och stora kärlek, Jenny (Robin Wright), ska ha ett bra liv, och under resans gång lyckans han trots sin avsevärt begränsade intelligens med konststycket att bli bland annat elitidrottsman, krigshjälte i Vietnam och framgångsrik affärsman. Storslaget, gripande, roligt, spännande – ”Forrest Gump” har allt en bra film skall ha!
3. Schindler’s List

Steven Spielbergs Oscarbelönade storverk i svartvitt berättar den sanna historien om den gåtfulle Oskar Schindler – medlem av nazistpartiet, kvinnokarl och affärsman som sällan drog sig för att muta sig till den framgång han eftersträvade. Under andra världskriget tog han plötsligt ställning och använde hela sin förmögenhet för att friköpa sina judiska arbetare.
2. Gudfadern II

”Gudfadern II” är som titeln antyder den andra delen i Francis Ford Coppolas trilogi, baserad på Mario Puzos roman med samma namn. Den är egentligen precis lika bra som ettan, men någonstans måste man bestämma sig och då fick det bli en andraplats för filmen som lägger fokus på Michael Corleones (Al Pacino) övertagande som klanens överhuvud efter sin faders död.
1. Gudfadern

Första delen i ”Gudfadern”-trilogin går till historien av många anledningar, mycket tack vare oförglömliga skådespelarinsatser från inte minst Marlon Brando, Robert Duvall och Al Pacino – och den klassiska scenen med hästhuvudet i sängen! Filmen belönades med Oscarstatyetter för bästa film, bästa manliga huvudroll (Marlon Brando) och bästa manus. Världens bästa film?
jag kunde göra en bättre lista.
Scarface..?
What a lovely list. Thanks
Top gun, sagan… Kalle Anka, mm
Ranka fetare är ditt jobb, se på mer än dina föräldrars plattor!
Hur rankar ni filmerna? Är det en eller fleras favoriter?
Hur som helst är är några bubblare: Apocalypse Now, Goodfellas, Fight Club, The Dark Knight, Psycho, Taxi Driver, Return of the king, Raiders of the lost ark, Star wars, Lawrence, of Arabia, The Good the Bad and the Ugly, Silence of the lambs, Vertigo, Wizard of Oz, Jaws, No country for old men, Inception, Citizen Kane, The Graduate, Back to the future, Toy story, 12 angry men, Gladiator, The Matrix, A Clockwork orange, 2001 a space odessy, Jurassic Park och många fler…
Hur kan kan man ta med en krigsfilm men lämna
1. APOCALYPSE NOW FINAL CUT.
2.DE MISSTÄNKTA
3.MISSIONEN
4.RÄTTA VIRKET
5.FRANCIS FARMER.
6.WOODSTOCK.
7.DIMMORNAS BRO
8.ÖRNNÄSTET.
9.JONNY AND FRANKIE
10.EXIT STAGE LEFT
Rätt sinnessjukt att Den gröna milen inte är med.
Vad härligt med en lista som tar med Guds stad! Fantastisk film som alla borde se. Men Nyckeln till frihet hade jag klarat mig utan eftersom den är väldigt överskattad i såna här sammanhang. Bra lista annars 🙂 Många bra filmer!