Det fanns en tid då människan trodde att vulkanutbrott var gudarnas sätt att straffa oss när vi gjort något dumt. Riktigt så dramatisk är dock inte förklaringen till varför det spektakulära naturfenomenet uppstår, och vetenskapen har sedan länge lärt oss att en vulkan är en öppning i jordskorpan där magma tränger upp från planetens inre som sedan stelnar till lava.
Så sent som 2010 blev världen smärtsamt påmind om vad ett kraftigt vulkanutbrott kan innebära, då den isländska vulkanen Eyjafjallajökull fick hela Europas flygtrafik att stå stilla i flera veckor på grund av ett enormt askmoln. Tänker man efter är det ganska läskigt att det finns aktiva vulkaner över hela jordklotet, varav vissa dessutom är så kallade ”supervulkaner” med kapacitet att ödelägga halva jordklotet.
Här har vi listat 15 av jordens häftigaste vulkaner för er som vill veta mer om vår planets egna smältdeglar.
15. Bromo – Indonesien

Bromo är en 2392 meter hög stratovulkan i Indonesien som har varit mycket aktiv under 2000-talet med hela tre utbrott, varav det senaste skedde 2011.
14. Galeras – Colombia

Galeras är en komplex vulkan nära den Colombianska staden Pasto som har varit aktiv i nära en miljon år. Efter att ha legat i träda fick vulkanen ett stort utbrott 1993 som ledde till flera vetenskapsmäns och turisters död. Galeras sägs vara en av världens farligaste vulkaner eftersom dess utbrott är mycket våldsamma och oregelbunda.
13. Mount Shishaldin – Alaska

Snötäckta Mount Shishaldin i Alaska är inte bara en spektakulär syn – det är även en av världens mest aktiva vulkaner med flera rapporterade utbrott under de senaste två seklerna.
12. Merapi – Indonesien

Merapi är Indonesiens mest aktiva vulkan med hela 68 utbrott sedan 1548, och det ryker ur öppningen minst 300 dagar om året. Trots detta finns det många bosatta i området och senast 1994 dog flera människor av en stor explosion i anslutning till vulkanen.
11. Krakatau – Indonesien

Denna lilla obebodda vulkanö tillhör Indonesien och är mest känd för det jättelika utbrott 1883 som ledde till en förhöjd genomsnittstemperatur över hela världen i flera år efteråt. 1994 inleddes vulkanens senaste eruptiva period, så ett besök till ön är inte att rekommenderas.
10. Kilauea – Hawaii

Kilauea är en av fem sköldvulkaner som tillsammans bildar ögruppen Hawaii, och den räknas som världens idag mest aktiva vulkan med lava som oupphörligen flödat ur vulkankratern sedan 1983. Sedan 1952 har trettiotre utbrott registrerats, vilket inte tycks avskräcka turister då Kilauea är en av världens mest välbesökta vulkaner.
9. Santa María – Guatemala

Santa María strax utanför Gutamala city är en av 1900-talets mest aktiva vulkaner, vars utbrott 1912 räknas som seklets tredje största. 2011 skedde det senast rapporterade utbrottet och vulkanen utgör ett ständigt hot för den omkringliggande civilisationen.
8. Piton de la Fournaise – Réunion

Sköldvulkanen Piton de la Fournaise ligger på ön Reúnion i Indiska Oceanen och är för närvarande en av världens mest aktiva vulkaner. Den har haft ett flertal utbrott under se senaste tio åren, varav det senaste skedde 2011.
7. Fuji – Tokyo

Bedövande vackra Mount Fuji är Japans högsta berg med toppen belägen 3776 meter över havet. Men visste du att berget även är en aktiv vulkan? Stratovulkanens senaste utbrott skedde år 1707, men den är fortfarande klassad som aktiv.
6. Etna – Sicilien

Europas största, högst belägna (3331 meter) och mest aktiva vulkan ligger på Siciiens östkust, heter Etna och har varit aktiv i hela 500 000 år. Etnas största kända utbrott inträffade 1669, men vulkanen har sedan dess haft flera stora utbrott – det senaste 2012.
5. Popocatépetl – Mexico

Den glaciärtäckta vulkanen Popocatépetl, som betyder ”det rykande berget”, ligger i närheten av Mexico City och har haft mer än 20 utbrott sedan 1519. Det senaste inträffade år 2000 då över 40 000 människor fick evakueras från området.
4. Nyiragongo – Kongo-Kinshasa

Nyiragongo är en stratovulkan i Virungabergen i Kongo-Kinshasa och är en av Afrikas mest aktiva vulkaner. Huvudkratern som är 250 meter djup och två kilometer bred är periodvis fylld av flytande lava. Sedan 1882 har vulkanen haft över 30 utbrott. Det största i modern tid skedde 2002, vilket tvingade 40 000 människor att lämna sina hem för att fly undan lavan och de efterföljande jordbävningarna.
3. Sakurajima – Japan

Den japanska vulkanen Sakurajima var från början en vulkanö, men efter dess stora utbrott 1914 sammanbands den med fastlandet. Idag utgör den aktiva vulkanen ett hot mot den närliggande staden Kagoshima med 700 000 invånare och det senaste utbrottet 2009 skördade tusentals liv.
2. Vesuvius – Italien

Den italienska vulkanen Vesuvius som ligger 10 km från Neapels kust är en aktiv stratovulkan mest känd för utbrottet år 79 e.Kr. som totalt ödelade städerna Pompeji och Herculaneum. Vulkanen har en lång historia av utbrott och trots att att dess cykler verkar gå i 20-års perioder inträffade det senaste utbrottet så tidigt som 1944, vilket bådar illa för dagens Neapelbor…
1. Yellowstone-kalderan – USA

Yellowstone-kalderan är en av världens få supervulkaner. Och vad är då en supervulkan? Tja, det är i stort sett precis vad det låter som – en vulkan med kapacitet att göra enorm skada. Det senaste utbrottet skedde för 640 000 år sedan vilket skulle kännas ganska tryggt om det inte var för en liten detalj – utbrotten sker med just 600 000 års mellanrum… Forskarna spår ett utbrott vilken dag som helst vilket i princip skulle kunna innebära slutet för jorden. Good times!
your mad cos’