Apple, som tillverkar iPad-surfplattor och iPhone-telefoner, har alltid haft ett gediget säkerhetstänk. Men trots det har alltfler svenskar börjat se fördelarna med det extra säkerhetslager som en VPN-tjänst medger.
När du använder en VPN på din iPhone anonymiseras alla data, så att du både surfar säkrare och mer anonymt. Mer specifikt kapslas din internetuppkoppling in i ett skyddande lager som osynliggör all webbtrafik, vilket även möjliggör anonym fildelning. Med en VPN kan du även låsa upp streamingplattformar likt BBC iPlayer, ITV Hub samt Netflix; det vill säga Netflix amerikanska utbud, som är mer än dubbelt så många tv-serier och filmer i jämförelse med det svenska Netflixbiblioteket.
På VPN-basen har över 65 VPN-tjänster recenserats. Väl där kan du jämföra alla VPN-tjänster som nischat sig mot svenskar, tack vare smidiga jämförelsetabeller och kompakta produktutlåtanden.
I jämförelsetabellen nedan får du en bra överblick gällande de VPN-aktörer som vi uppmärksammar i denna artikel.
Nedan pratar vi mer om de VPN-tjänster som precis nämnts i större detalj.
1. Cyberghost
Cyberghost VPN är en allsidig och bra prissatt VPN-tjänst som erbjuder egenutvecklade VPN-appar för alla typer av enheter, inklusive iPhone, iPad, Android, Windows, MacOS samt Linux. VPN-applikationen för iOS är lättanvänd; du behöver bara trycka på ”Anslut” för att koppla upp dig mot en VPN-server.
Gränssnittet på iOS-applikationen är rent samt prydligt och utöver det inkluderas en Kill Switch-funktion, som kopplar ner din internetuppkoppling per automatik såvida applikationen skulle krascha eller om den VPN-server du är uppkopplad mot skulle sluta fungera. Tack vare Kill Switch-funktionen kan inga övervakare, likt internetoperatörer eller upphovsrättstroll, se vad du gör på nätet.
+ Prisvärd VPN
+ Världens största servernätverk
+ Många VPN-servrar i Sverige
+ Lättanvänd VPN-app för iOS
+ Kill Switch för iOS
– Månad för månad-abonnemangen är dyra
2. ExpressVPN
ExpressVPN presterar lika väl i jämförelse med Cyberghost, men det är dock förhållandevis kostsamt att teckna sig för ett ExpressVPN-abonnemang. iOS-appen är både lättanvänd samt kraftfull, men en större svaghet finns; inget Kill Switch-skydd finns tillgängligt för iOS.
ExpressVPN:s applikation för iOS medger dock automatisk återuppkoppling. Det är förvisso en smidig funktion, men att inte erbjuda Kill Switch är svagt, i synnerhet då ExpressVPN tar bra betalt för sin VPN-tjänst. I övrigt är servernätverket stort och samtliga TV-plattformar kan låsas upp, inklusive Netflix och BBC iPlayer.
+ Stort servernätverk
+ Den svenska VPN-servern är snabb
+ VPN-klienten för iOS fungerar utmärkt
+ Alla tv-plattformar kan låsas upp
– Ingen Kill Switch för iOS
3. NordVPN
NordVPN är en av världens bästa VPN-tjänster, och den iOS-klient som erbjuds är säker, funktionsrik samt lättanvänd. VPN-appen för iOS erbjuder Kill Switch-funktionalitet och utöver det en funktion för automatisk anslutning såvida du kopplar upp dig mot ett oskyddad Wifi-nätverk.
VPN-företaget inkluderar även en ”Dubbel-VPN”-funktion som innebär att din internetuppkoppling slussas via två datahallar istället för en, vilket medger ett bättre anonymitetsskydd. Ett fullt stöd finns även för röstassistenten Siri, men för att Siri och NordVPN-samspelet ska fungera måste du lägga till en skrivbordsgenväg.
+ Lättanvänd VPN-klient för iOS
+ Dubbel-VPN-kryptering
– iOS appen har historiskt sett innehållit flertalet buggar
4. Surfshark
Surfshark är en prispressad VPN och den VPN-klient som erbjuds för iPhone är lättanvänd och säker, men även något enkel, på gott och ont. Mer specifikt har ett flertal funktioner som erbjuds för Windows och MacOS plockats bort vilket bidrar till att iOS-appen förvisso är enkel att använda, men samtidigt inte lika funktionsrik i jämförelse med konkurrenternas VPN-appar för iOS.
Surfshark har dock ett ess i rockärmen; du kan skydda hur många enheter du vill på en och samma gång. I realiteten betyder detta dock cirka 20 enheter. Om du kopplar upp fler enheter än så hör supportavdelningen med stor sannolikhet av sig och undrar vad som försiggår.
+ Billig VPN
+ Du kan koppla upp ca. 20 enheter samtidigt
+ Kill Switch för iOS
– iOS-klienten är något funktionsfattig
5. OVPN
OVPN är det enda svenska VPN-företaget på listan. Likt alla övriga VPN-aktörer i artikeln sparar de inte några känsliga loggar, och de har vid flertalet tillfällen vägrat att samarbeta med Rättighetsalliansen, som är en del av upphovsrättslobbyn.
Detta VPN-företag erbjuder dock inte någon egenutvecklad app för iOS. Det innebär att tredjepartsalternativ likt OpenVPN Connect måste användas. Att komma igång med en tredjepartsklient tar cirka 10 minuter och utförliga guider för hur installationsprocessen går till finns tillgängliga på OVPN:s webbsida.
Men trots att utförliga guider erbjuds upplever många användare, i synnerhet nybörjare, det som svårt att komma igång med tredjepartsappar. Tredjeparts-VPN-apparna för iOS är lika säkra som de egenutvecklade klienterna, men avsaknaden av en dedikerad VPN-klient för iOS bidrar till att helhetsintrycket av OVPN:s anonymiseringstjänst påverkas negativt.
+ Säker VPN
+ Snabba hastigheter
+ Samarbetar aldrig med övervakare
– Ingen egenutvecklad app för iOS