
Vilka är egentligen Europas största fotbollsderbyn? Det beror självklart på hur man väljer att se på det och vilka faktorer man räknar in. Anledningarna till varför olika klubbars spelare och supportrar skyr varandra som pesten är många och bottnar i allt från klasstillhörighet och religiösa motsättningar till politik och krig.
Vi har tittat närmare på 10 av Europas största fotbollsderbyn och kan konstatera att det är britterna som i allmänhet är mest arga på varandra när det kommer till världens största sport.
Alla som någon gång varit på något av nedanstående rivalmöten kan intyga att det är en unik upplevelse, och definitivt något varje fotbollsälskare måste hinna med under sin livstid!
10. Liverpool – Everton
Rivaliteten i Liverpools Merseysidederby har sitt ursprung i att John Houlding, ägare av Anfield som på den tiden var hemmaplan för blåklädda Everton, i slutet av 1800-talet planerade en kraftig hyreshöjning. Detta fick hyresgästerna att lämna sitt hem och istället flytta till Goodison Park, endast 600 meter bort. Houlding svarade med att starta ett eget lag till sin arena, och resultatet blev Liverpool Football Club. Sedan dess har över 200 matcher spelats klubbarna emellan, och en av de mest minnesvärda är sammandrabbningen i FA-cupen 1991 då Everton hämtade in ett fyramålsunderläge. Resultatet var den direkta orsaken till att Liverpools manager Kenny Daglish kort efter lämnade sitt jobb.
9. Atletico Madrid – Real Madrid
El Derbi madrileño kallas detta Madrid-derby mellan rivalerna Atletico och Real. Matchen har visserligen inte samma status som El Clásico, men i den spanska huvudstaden slår det ändå gnistor när de rödvitrandiga från arbetarklassen drabbar samman med Reals Galacticos. Relationen mellan klubbarna blev inte direkt bättre av att general Franco under 50-talet öppet visade sitt stöd för Real Madrid och såg det framgångsrika laget som landets främsta ambassadörer.
8. Inter – Milan
Historien kring Derby della Madonnina mellan Inter och Milan tog sin början för över 100 år sedan i samband med en tvist om huruvida AC Milan skulle tillåtas att ta in utländska spelare. Splittringen i klubbens styrelse ledde till att halva skutan lämnade sina uppdrag och i stället grundade FC Internatzionale Milano. Länge ansågs Milan representera arbetarklassen medan de blåsvarta var laget för societeten – en balans som till viss del har har skiftat med årens gång.
7. Arsenal – Tottenham
Maktkampen som pågår i Londons norra delar mellan Arsenal och Tottenham Hotspur är en av den engelska ligans äldsta och kan spåras så långt tillbaka som 1919,. Detta i samband med beslutet att den engelska högstadivisionen skulle utökas med två lag från 20 till 22. Efter såväl mutanklagelser som egendomliga omröstningar blev det till slut Gunners som tilldelades en av platserna – på bekostnad av Spurs. Man kan förstå irritationen hos de vitblå…
6. Fenerbahce – Galatasaray
Istanbul-baserade Fenerbache och Galatasaray har avskytt varandra sedan 1934, då en vänskapsmatch lagen emellan urartade där både spelare och supportrar drabbade samman i upploppsliknande scener på planen. Rivaliteten är så stor mellan klubbarna att det inte sällan uppstår oroligheter runt om i hela Turkiet i samband med derbyt.
5. AIK – Djurgården
Tvillingderbyt i Stockholm mellan AIK och Djurgården kvalar alltså in på en hedervärd femteplats, och alla som någon gång i livet befunnit sig på Råsunda under en match vet varför. Trycket på den numera rivna nationalarenan var något i hästväg, och det är svårt att tro det var samma arena landslaget spelade på under EM- och VM-kval. Rivaliteten inleddes i samband med klubbarnas grundande 1891 och har sedan dess bjudit på mängder av klassiska matcher.
4. Partizan Belgrad – Röda Stjärnan
Här snackar vi infekterade relationer på allvar. I Serbien spelas det Eviga Derbyt mellan anti-fascisterna i Röda Stjärnan och arméns Partizan, och varje gång lagen möts känns det som ett nytt inbördeskrig kan bryta ut när som helst. Supportergrupper som attackerar såväl varandra, som domare och spelare – både i motståndarnas och det egna laget – är vardag, och avbrutna matcher hör inte till ovanligheterna. Pax att inte hamna bredvid Röda Stjärnans Ultra Boys-ledare Ivan Bogdanov på läktaren…
3. Millwall – West Ham
Englands allra tuffaste derby spelas mellan Millwall och West Ham i östra London. Lagen möttes första gången redan 1899 i FA-cupen och den gången stod Millwall som segrare. Tiden verkar bara ha gjort mötet mer spänt och så sent som 2009 bröt fullt upplupp ut mellan klubbarnas fans under ett möte i Ligacupen. Vågar man är dock ett besök på Millwalls klassiska hemmaarena ”The Den” ett måste för fotbollsnörden.
2. Celtic – Rangers
The Old Firm spelas i Glasgow mellan katolikerna från Celtic och protestanterna från Rangers. Trots att matchen spelas i Skottland är det lustigt nog den irländska trikoloren (Celtic) och Storbritanniens Union Jack (Rangers) som syns flitigast på läktarna. Efter den skotska cupfinalen 1980, som slutade med en 1-0 seger för Celtic, drabbades klubbens supportrar samman i en av de värsta planinvasionerna i modern tid. Händelsen kom att ligga till grund för att alkoholförsäljning förbjöds på skotska fotbollsmatcher.
1. Lazio – Roma
Att gå på fotboll i Rom under ett derby är som att ge sig ut i krig. Typ. Derby della Capitale bjuder på massiv publiktillströmning och fantastisk stämning, men tyvärr alltför ofta även inslag av både våld och rasism. AS Roma var resultatet av en sammanslagning av flera klubbar från Rom på initiativ av Benito Mussolinis fascistparti, där SS Lazio som enda lag vägrade ingå. De senares följe betraktas i regel som de värsta av de två och såväl nazistiska som fascistiska symboler är frekvent förekommande på läktarplats. Bortsett från all aggressivitet är det trots allt ett fantastiskt fotbollsderby, och undviker man de båda supporterkurvorna på Olympiastadion är det ändå en njutning att beskåda!
Var på listan är El Clásico?
@Lasse – ganska enkelt svar, el clasico är inget derby.