27 Club: Rocklegenderna som dog för tidigt

”It’s better to burn out than to fade away”, sjöng Neil Young i ”Hey Hey, My My (Into the Black)” från 1979 – denna lista består av en samling begåvade, men plågade själar som levde upp till den klassiska textraden och lämnade oss alldeles för tidigt. Alla vid samma ålder – 27.

Originalmedlemmarna i mytomspunna 27 Club var från början fyra; Brian Jones från Rolling Stones, Jim Morrison från The Doors samt Jimi Hendrix och Janis Joplin. De gick alla bort vid 27 års ålder under en period av exakt två år – från 3 juli 1969 till 3 juli 1971. Sedan dess har medlemsantalet dessvärre ökat och listan kompletterats. Vi har här valt att hedra de sju medlemmar i 27 Club som vi anser gjort störst avtryck i musikhistorien.
 
 
 

Brian Jones (1942-1969)

brian-jones
Bild: © Kevin Delaney

Brian Jones var tillsammans med Keith Richards originalgitarrist i Rolling Stones – en multitalang som behärskade de flesta instrument och hade ett uppmätt IQ på smått fantastiska 133. Jones roll i Stones blev med tiden allt mindre till följd av ett långvarigt drogmissbruk och i slutet av 60-talet fick han slutligen lämna bandet. Ett par veckor efter uppbrottet hittades han drunknad i sin pool, och blev därmed förste medlem att ta plats i 27 club.
 
 

Jimi Hendrix (1942-1970)

jimi-hendrix2
Bild: © Scanpix

Jimi Hendrix anses inte sällan vara en av de bästa gitarristerna genom tiderna. Han led under karriären av svåra sömnproblem, vilket ledde in honom i ett tungt narkotikamissbruk som till slut tog hans liv på ett hotellrum i London 1970. Den bakomliggande orsaken till Hendrix död uppklarades aldrig varför det finns teorier om att han blev mördad, men han tros dött av en överdos sömntabletter i kombination med rödvin.
 
 

Janis Joplin (1943-1970)

janis-joplin
Bild: © Albert B. Grossman Management (personal manager), New York

Janis Joplin föddes i Texas och var en av världens största sångerskor under 60-talet med sin unika, bluesrockiga och hesa stämma. Tillsammans med bandet Big Brother and The Holding Company fick hon 1967 en megahit med låten ”Piece of my heart”, men trots framgången valde hon ett år efter det stora genombrottet att satsa på en solokarriär. Joplin hade länge kämpat mot sitt alkohol- och narkotikamissbruk när hon hittades död på sitt hotellrum på Landmark Motor Hotel i Hollywood 4 oktober 1970 efter en överdos av heroin.
 
 

Jim Morrison (1943-1971)

jim-morrison
Bild: © Elektra Records

The Doors ikoniska frontfigur och sångare Jim Morrison tog rockmyten på allvar och levde utan tvekan upp till epitetet ”sex, drugs & rock’n’roll”. Hans sätt att blanda poesi och sexuell utstrålning med sitt alkohol- och drogmissbruk ansågs till och med kontroversiellt under det frigjorda 60-talet. Morrison hittades död 3 juli 1971 i badkaret på ett hotellrum i Paris omgiven av blod och sina egna uppkastningar. Åsikterna går isär vad gäller om han avled till följd av en överdos eller om han faktiskt blev mördad.
 
[related_posts taxonomy=”category” numberposts=”8″ image_size=”thumbnail” carousel=”true”]  
 

Kurt Cobain (1967-1994)

kurt-cobain
Bild: © Maria Valenzuela

Som sångare och låtskrivare i kultbandet Nirvana förändrade Kurt Cobain rockmusiken för all framtid under några intensiva år i början av 90-talet. Han blev ofrivillig fanbärare för hela grunge-vågen som exploderade i samband med releasen av bandets genombrottsalbum ”Nevermind” hösten 1991. Cobain led sedan barndomen av skolios och återkommande magsmärtor, vilka intensifierades i samband med pressen som branschen satte på honom efter genombrottet. Detta fick honom att börja självmedicinera för att lindra smärtorna, bland annat med heroin. Under Nirvanas Europa-turné 1994 överdoserade han av misstag på Rohypnol och champagne, vilket nästan kom att kosta honom livet. Senare samma månad skrev Cobain in sig på ett rehabiliteringscenter i Kalifornien, men avbröt behandlingen efter bara ett dygn varpå han flög hem till Seattle. Den 8 april 1994 hittades Kurt Cobain död i sin villa av en elektriker som skulle installera ett larm. Dödsorsaken var självmord genom ett gevärsskott i huvudet. I blodet påträffades så höga halter av heroin att vissa hävdar att han troligtvis avlidit redan innan skottet avfyrades, vilket lett till diverse konspirationsteorier som vill hävda att Kurt Cobain egentligen blev mördad. De avslutande orden i det numera klassiska självmordsbrevet var – kusligt nog – desamma som Neil Young myntat 15 år tidigare; ”It’s better to burn out than to fade away”.
 
 

Robert Johnson (1911-1938)

robert-johnson
Bild: © 1989 Delta Haze Corporation

Robert Johnson föddes i Mississippi och var en av sin samtids främsta bluesmusiker, med idag klassiska låtar som ”Come in my kitchen” och ”Love in Vain”. Mycket är fortfarande okänt kring Robert Johnsons liv och den berömda skrönan (?) om att han ska ha sålt sin själ till djävulen vid ett vägskäl i utbyte mot sin talang, lever vidare än idag. Det råder även oklara omständigheter kring hans död, men man spekulerar i att det ska berott på stryknin-förgiftad whisky. Eftersom det finns tvivel var Johnson egentligen ligger begravd har man valt att resa tre olika gravstenar på olika platser över honom.
 
 

Amy Winehouse (1983-2011)

amy-winehouse
Bild: © Peter Cruise

Amy Winehouse var en brittisk artist och låtskrivare, känd för sin karakteristiska röst och egensinniga blandning av olika musikstilar. Hon debuterade 2003 med albumet ”Frank” som tokhyllades unisont av både publik och kritiker. Succén följdes upp 2006 med hennes magnum opus ”Back to Black” som kammade hem inte mindre än fem priser vid amerikanska Grammy-galan 2008. Amy Winehouse kämpade under karriären mot samma sprit- och knarkdemoner som sina blivande kollegor i 27 Club, och hon hittades död i sitt hem den 23 juli 2011 till följd av alkoholförgiftning.

1 kommentar

  1. Mr Mustard

Diskutera denna lista