Finns det något bättre än att grotta ner sig i sina gamla barndomsböcker och återuppleva de fantastiska historierna man fascinerades av som liten?
Svenska barnboksillustratörer brukar faktiskt räknas till de främsta i världen och många är vi som vuxit upp med underbara figurer som Alfons Åberg, Pippi Långstrump, Barna Hedenhös och Pelle Svanslös. Här har vi samlat 16 kreativa genier som skänkt liv till mängder av minnesvärda karaktärer och miljöer i form av Sveriges bästa barnboksillustratörer genom tiderna.
16. Ulf Löfgren (1931 – 2011)
Ulf Löfgren debuterade 1959 som illustratör till Leif Krantz bok ”Barnen i djungeln”, vilket han året därpå tilldelades Elsa Beskow-plaketten för. Han gav under sin livstid ut ett stort antal barnböcker som han både skrev och illustrerade själv. Bland de mest kända är bokserierna om Ludde och Albin, och hans illustrationer har hyllats för sin detaljrikedom och dekorativa utformning.
15. Pija Lindenbaum (1955 – )
Svenska illustratören, konstnären och författaren Pija Lindenbaum har givit ut ett 20-tal böcker och är kanske mest känd för böckerna om Gittan och Else-marie och småpapporna med sina fantasifulla och detaljrika illustrationer. Hon har tilldelats en stor mängd priser, däribland Elsa Beskow-plaketten 1993 för ”Bra, Börje”, Augustpriset 2000 för ”Gittan och gråvargarna” och Stora läsarpriser 2012 för ”Gittan glömmer bort sig”.
14. Lucie Lundberg (1908 – 1983)
Lucie Lundberg föddes i Riga men flyttade till Stockholm 1936 efter att ha utbildat sig i Berlin och gift sig med svenske Konrad Lundberg. I Sverige blev Lucie bekant med Gösta Knutsson och illustrerade Pelle Svanslös-serien, vilket hon kommit att bli mest känd för. Hon har även illustrerat andra barnboksserier som den om Kvirre och Hoppsan, Skratt-Maja-serien och Elvira Nyckelpiga.
13. Eva Eriksson (1949 – )
Halmstadsfödda illustratören Eva Eriksson är mest känd för sina underbara illustrationer av Barbro Lindgrens böcker om Vilda bebin och Max-serien, men har en gedigen verklista bakom sig. Hon har tilldelats bland annat Elsa Beskow-plaketten 1981 och Astid Lindgren-priset 2001.
12. Jan Lööf (1940 – )
Jan Lööf är en svensk illustratör, författare, serietecknare och jazzmusiker. Vi förknippar honom främst med de karaktäristiska och fantasifulla teckningarna från Skrot-Nisse och ”Sagan om det röda äpplet”, men han har även skrivit en mängd andra böcker. Jan Lööf tilldelades Astrid Lindgren-priset 2011.
11. Bertil Almqvist (1902 – 1972)
Bertil Almqvist var en svensk barnboksförfattare, illustratör och tidningstecknare, mest känd för böckerna om Barna Hedenhös. Den första boken om stenåldersfamiljen, ”Barna Hedenhös: bilder från stenåldern”, gavs ut 1948 och serien kom att bli hela 12 böcker lång. Det var även Bertil Almqvist som teckande den berömda tigern i kampanjen ”En svensk tiger” som syntes under andra världskriget.
10. Stina Wirsén (1968 – )
Stina Wirsén är chefsillustratör på Dagens Nyheter sedan 1997, men vi förknippar henne kanske mest med hennes härliga och påhittiga illustrationer från böcker som ”Rut och Knut ställer ut” och småbarnsbokserierna ”Vem?” och ”Bebisbrokiga”. Hon belönades med Elsa Beskow-plaketten 2000 för ”Rut och Knut ställer ut”, som hon skrev tillsammans med Carin Wirsén.
9. Barbro Lindgren (1937 – )
Barbro Lingren är både författare och illustratör och har skrivit en mängd barn-och ungdomsböcker, men även givit ut böcker för vuxna. Hon samarbetade ofta med andra illustratörer, däribland Eva Eriksson och böcker som ”Max balja!” och ”Vilda bebin”, men tecknade även själv. En av hennes skönaste berättelser som hon även illustrerade själv är såklart ”Loranga, Masarin och Dartanjang” från1969 som handlar om pojken Masarin och dennes bohemiska pappa Loranga. Barbro Lindgren har tilldelats en mängd priser under åren, nu senast Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne som hon fick 2014.
8. Inga Borg (1925 – 2017)
Konstnären och barnboksförfattaren Inga Borg är mest känd för sina böcker om det lilla blåhåriga trollet Plupp som bor i en torvkåta vid Blåvattnet någonstans långt uppe i norr. Den första boken om figuren, ”Plupp och renarna”, gavs ut 1955 och därefter har serien utökats med hela 26 böcker. Plupp är varken en hon eller han och Borgs tanke var att göra en barnboksfigur som både flickor och pojkar kunde identifiera sig med. Hon belönades med Elsa Beskow-plaketten 1970 för sina berättelser om Plupp och hens vänner.
7. Lasse Sandberg (1924 – 2008)
Lasse Sandberg började sin karriär som skämttecknare och illustratör i olika tidskrifter men fick sitt stora genombrott först 1964 då han tillsammans med sin fru Inger gav ut den första boken i serien om Lilla Anna och Långa farbrorn. Paret fortsatte ge ut böcker och har skapat en rad kända figurer som Lilla spöket Laban, Tummen och Pulvret. Lasse Sandberg använde sig av både tusch, kritor, pastell, akryl och collage i sina illustrationer och anses vara den som införde collagetekniken i bilderböcker. Paret har skrivit över hundra barnböcker tillsammans som översatts till över 30 olika språk och framförallt blivit mycket populära i Japan.
6. Sven Nordqvist (1946 – )
Den första boken i serien om gubben Pettson och hans katt Findus, ”Pannkakstårtan”, gavs ut 1984 och både skrevs och illustrerades av Sven Nordqvist. Än så länge finns det 13 böcker i serien om den omåttligt populäre Pettson som även blev SVT:s julkalender 1993. Sven Nordqvist har även skrivit och illustrerat böckerna ”Minus och stora världen”, ”Agaton Öman och Alfabetet”, ”Hattjakten”, samt illustrerat böckerna om Mamma Mu och Kråkan av författarparet Jujja och Tomas Wieslander. Nordqvist belönades 2007 med Augustpriset i kategorin Årets svenska barn-och ungdomsbok för sin bilderbok ”Var är min syster?”.
5. Gunilla Bergström (1942 – )
Gunilla Bergström är en av de mest hyllade och folkkära illustratörerna och barnboksförfattarna i Sverige och inte undra på med tanke på att hon är pennan bakom Alfons Åberg. Den första Alfonsboken, ”God natt, Alfons Åberg”, gavs ut 1972 och sedan dess har 25 böcker tillkommit i serien. Böckerna har översatts till 29 språk och tryckts i över 4 miljoner exemplar – enbart i Sverige. Alfons Åberg finns även som en tecknad TV-serie med Björn Gustafsson som berättare. Gunilla Bergströms illustrationer består av blandtekniker av både teckningar och kollage. Förutom Alfons-serien har hon även skrivit böcker om Milla och Bill och Bolla, belönats med en mängd prestigefulla priser och innehar stol nummer tolv i den Svenska barnboksakademin.
4. Ingrid Vang Nyman (1916 – 1959)
Den danskfödda tecknaren Ingrid Vang Nyman är framförallt känd för sina fantastiska illustrationer av Astrid Lindrens Pippi-böcker. Hon illustrerade även böcker ur Barnen i Bullerbyn-serien och ”Kajsa Kavat”, men blev aldrig riktigt lika känd som till exempel Ilon Wiland som också illustrerade Lindgrens böcker. Ingrid Vang Nyman led av depressioner och begick tragiskt nog självmord 1959, endast 43 år gammal.
3. Tove Jansson (1914 – 2001)
Finlandssvenska Tove Jansson har både skrivit och tecknat de underbara sagorna om Mumintrollen som varenda unge förtrollats av sedan den första boken ”Småtrollen och den stora översvämningen” gavs ut 1945. Det blev totalt 9 böcker om de söta figurerna, som blivit översatta till sammanlagt 49 olika språk. 1966 belönades Tove Jansson med H.C Andersen-medaljen för sina berättelser om Mumintrollen.
2. Ilon Wikland (1930 – )
Ilon Wikland föddes i Estland men kom som 14-åring till Sverige som flykting och är främst känd för sina illustrationer av Astrid Lindgrens och Edith Unnerstads böcker. Wikland var den illustratör som Astrid Lindgren arbetade mest med och hon har bland annat illustrerat böckerna om barnen i ”Bullerbyn”, ”Bröderna Lejonhjärta”, ”Mio min Mio”, ”Ronja Rövardotter” och ”Lotta på Bråkmakargatan”. Under sin långa karriär har Ilon Wikland illustrerat allt från söndagsskolesånger till sexualupplysningsböcker och har även på senare år illustrerat Mark Levengoods böcker ”Sucka mitt hjärta men brist dock ej” och ”Hjärtat får inga rynkor”. Hon belönades med Elsa Beskow-plaketten 1969 och 2009 invigdes hennes sagomuseum i Estland med över 800 illustrationer utställda.
1. Elsa Beskow (1874 – 1953)
Elsa Beskow föddes 1874 på Södermalm i Stockholm och är en av Sveriges mest kända barnbokskonstnärer genom historien. Bland hennes verk finns en lång rad av klassiska sagor som ”Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin”, ”Hattstugan”, ”Tomtebobarnen” och ”ABC-resan”. Elsa Beskow fick sitt genombrott 1901 med boken ”Puttes äventyr i blåbärsskogen” och gav totalt ut ett fyrtiotal egna böcker med text och bild. Sedan 1958 delar Sveriges allmänna biblioteksförening ut Elsa Beskow-plaketten till årets barnboksillustratör.
Jäklar vad det är kul att titta på dessa gamla (…i vissa fall) illustrationer. Där är sådan magi i dem. Det väcker så mycket känslor inom en. Många utav dem har jag inte känt på över 40 år. För min del så var det just vissa av dessa illustratörer som var min allra första inspirationskälla till att själv en dag bli illustratör.
Jag känner egentligen mest tacksamhet gentemot dessa gamla illustratörer som visade oss andra vägen.
Bra lista över de stora. Sedan finns det så många bra svenska samtida illustratörer som har påbörjat sin karriär från 90-talet och framåt. Systrarna Adbåge, Jenny Karlsson och Mimmi Tollerup håller jag högt.
Hej!!
Roligt att läsa om alla illustratörer som förgyllt även min barndom!
Jag har letat efter uppgifter om illustratören H Balforf Berg som gjorde omslagen till 5-böckerna av E Blyton, de som utgavs på 50-60talet. Har ni möjligen någon ledtråd?
Bästa hälsningar Gert Sandberg, Göteborg
Helt rätt att ranka Elsa Beskow som etta – hon är så överlägsen att det borde vara tomt på minst fem platser bakom henne…
Men – var har ni gjort av Björn Berg? Hans fenomenala illustrationer är minst halva behållningen av Emil i Lönneberga och Teskedsgumman, så han borde lätt vara topp 3. Tycker också att John Bauer borde kvala in på listan. Däremot anser jag Ilon Wikland vara gravt överskattad.