
Sverige är en stolt friidrottsnation med mängder av framstående atleter som gett oss såväl världsrekord som OS- och VM-medaljer av olika valörer.
Här har vi listat 11 klassiska svenska friidrottsögonblick som får det blågula idrottshjärtat att slå lite extra!
11. Ricky Bruch tangerar världsrekordet i diskus (1972)
Vi vägrar ge oss på en sådan här lista utan att ha med legenden Ricky Bruch, så är det bara! Den väldige diskuskastaren som avled 2011 hade sin allra största stund en kväll på Stockholms Stadion i juli 1972 när han tangerade amerikanen Jay Silvesters då fyra år gamla världsrekord på 68,40 meter.
10. Patrik Bodéns världsrekord i spjut (1990)
Det blev som bäst ett EM-brons i internationella mästerskapssammanhang för Torsbysonen Patrik Bodén. Det vi minns den bitige spjutkastaren bäst för är istället världsrekordet på 89,10 meter som han satte vid tävlingar i Austin, Texas i mars 1990.
9. Susanna Kallur vinner EM-guld på 100 m häck (2006)
Häcklöpningsfenomenet Susanna Kallur har trots en fantastisk karriär aldrig lyckats fullt ut i varken OS- eller VM-sammanhang, beroende på ungefär lika delar skadehelvete och otur (minns fjärdeplatsen i Osaka 2007).
Vid hemma-EM i Göteborg 2006 fick sprintdrottningen dock äntligen allt att stämma och kunde inkassera ett välförtjänt guld inför ett kokande Nya Ullevi.
8. Gunder Hägg slår 15 världsrekord (1941-45)
Medel- och långdistanslegenden Gunder Hägg stod på höjden av sin karriär under andra världskriget, vilket dessvärre innebar att han aldrig fick chansen att delta i något OS.
”Gunder the Wonder”, som han kallades i USA, satte dock under karriären inte mindre än 15 (!) världsrekord, vilket med råge väger upp bristen på de stora mästerskapsmedaljerna.
7. Christian Olsson vinner OS-guld i tresteg (2004)
Göteborgssonen Christian Olsson slog igenom med dunder och brak på VM i Edmonton 2001 när han överraskande knep silvermedaljen. Två år senare bytte han upp sig till ett guld i Paris, men det är givetvis OS-guldet i Aten 2004 som smäller allra högst.
Vem kan glömma den magiska kvällen då Olsson och Stefan Holm hoppade hem två svenska friidrottsguld inom loppet av en timme?
6. Kajsa Bergqvist vinner VM-guld i höjdhopp (2005)
Kajsa Bergqvist är utan tvekan en av friidrottshistoriens största höjdhoppare någonsin. Tjejen från Sollentuna strax norr om Stockholm innehar faktiskt fortfarande inomhusvärldsrekordet på 2,08 meter, vilket också är en av våra mäktigaste idrottsprestationer.
Vi väljer dock att framhäva VM-guldet i Helsingfors 2005, vilket trots en fantastisk karriär blev hennes enda i de stora internationella mästerskapen.
5. Carolina Klüft vinner VM-guld i sjukamp (2003)
Fenomenet Carolina Klüft klev rakt genom tv-rutan och in i miljoner svenskars hjärtan under EM i München 2002, men det var vid VM i Paris 2003 hon på allvar bevisade för världen att hon var en av tidernas främsta sjukampare.
Klüft vann tävlingen överlägset och blev på kuppen den tredje kvinnan någonsin att nå drömgränsen på 7 000 poäng – hon fick 7 001 poäng… OS-guldet i Aten må smälla högre rent meritmässigt, men det var i Paris vi lärde oss älska henne!
4. Armand Duplantis tar stavhopp till en ny nivå (2022)
En sak kan vi vara säkra på. Armand ”Mondo” Duplantis kommer att klättra på den här listan över tid. Hur vet vi det? Han är bara en pojkspoling och har redan flera världsrekord samt EM-, VM- och OS-guld på sin meritlista…
I nuläget tar den unge svenskamerikanen plats på listan för sitt imponerande utomhusvärldsrekord, satt under VM-finalen 2022 i Eugene, USA. Med ett hopp på makalösa 6,21 (med god marginal dessutom) raderade Dubplantis ut sitt egna världsrekord inför en förstummad friidrottsvärld.
Som sagt, vi lär få återkomma till den här killen…ska vi säga när han klarat 6,25?
3. Stefan Holm vinner OS-guld i höjdhopp (2004)
Dramat som Stefan Holm iscensatte under OS i Aten 2004 tillhör det mest nervkittlande vi svenskar utsatts för i sportsammanhang.
Holm inledde höjdhoppsfinalen med att på första försöket enkelt ta sig över samtliga höjder upp till 2,29, innan han stötte på det första hindret i form av en rivning på 2,32. Han klarade dock höjden i andra vilket innebar att ribban las upp på 2,34. Efter två rivningar höll hela Sverige andan när Holm påbörjade ansatsen inför det tredje och sista försöket – som han klarade.
På grund av rivningarna låg han dock bara på fjärde plats och var tvingad att ta sig över 2,36, en höjd han endast klarat vid ett tidigare tillfälle. Till sina landsmäns stora glädje seglade han över redan i första försöket, och efter en nervös väntan där hoppare efter hoppare rev ut sig kunde Stefan Holm till slut kvittera ut sitt efterlängtade och välförtjänta OS-guld.
2. Patrik Sjöbergs världsrekord i höjdhopp (1987)
Vem var egentligen störst – Patrik Sjöberg eller Stefan Holm? Att de båda huvudpersonerna är inte överens om det rätta svaret är ingen hemlighet, men nu kan de äntligen sluta bråka!
Sjöbergs världsrekord på 2,42 meter som sattes en magisk junikväll på Stockholms Stadion 1987 är historiens näst högsta (efter Javier Sotomayors 2,45) samt än idag gällande Europarekord, vilket räcker till en respektabel andraplats för den frispråkige Göteborgaren.
1. Anders Gärderud tar OS-guld och sätter världsrekord på 3 000 m hinder (1976)
Löparlegenden och tidigare förbundskaptenen Anders Gärderuds överlägset största triumf kom vid OS i Montreal 1976 när han kämpade hem guldmedaljen i ett av OS-historiens mest oförglömliga upplopp på den klassiska distansen 3 000 m hinder.
Värste konkurrenten Frank Baumgartl från Östtyskland var uppe jämsides med svensken vid det sista hindret, men han föll och fick se Gärderud ohotad korsa mållinjen på nya världsrekordtiden 8.08,02.
Friidrottsnostalgi och dramatik när den är som allra bäst!
Borde kanske korrigeras efter Duplantis’ stavhopp i EMhäromdagen ?