Planerar du kanske att ta en mysig tripp till Helsingfors i vårt grannland Finland? Spana då in dessa tips över sevärdheter.
Har du något bättre tips eller något smultronställe du vill dela med dig av – tveka inte att lämna en kommentar!
17. Surf House Helsinki
För dig som inte går igång på kyrkor eller konstmuseum kanske Surf House Helsinki kan vara ett alternativ, för det är precis som det låter en inomhusanläggning där du kan surfa! Känner du inte för att ställa dig på brädan finns här även möjlighet till bastubad, en restaurang och en bar.
16. Kiasma
Kiasma är ett statligt ägt konstmuseum och ingår tillsammans med Ateneum och Konstmuseet Sinebrychoff i Finlands Nationalgalleri. På Kiasma kan den som gillar samtida konst njuta av en stor konstsamling. Den modernistiska byggnaden med sin speciella arkitektur kan vara värt ett besök i sig är uppförd 1996-1998 och ritad av amerikanen Steven Holl som fick äran att göra det efter att ha vunnit en arkitekttävling.
15. Kampens kapell
Kampens kapell ligger i centrala Helsingfors och byggdes i samband med att Helsingfors var designhuvudstad 2012. Kapellet är 11,5 meter högt och byggt helt i trä. Kapellet kallas även för ”Chapel of silence” och här kan du slinka in och få en stund av total stillhet och slippa undan storstadslivets stress en liten stund.
14. Kajsaniemiparken
Kajsaniemiparken grundades 1812 vilket gör den till Helsingfors äldsta stadspark och har fått sitt namn efter Cajsa Wahllund som grundade restaurangen ”Kajsaniemi” i området under 1800-talet. Inom parkens gränser finns även en botanisk trädgård och varje år den första maj sjunger den finlandssvenska manskören Akademiska Sångföreningen in våren.
13. Helsingfors domkyrka
Helsingfors domkyrka är minst sagt en imponerande byggnad som tornar upp sig över senatstorget i centrala Helsingfors med sin stora kupol och symmetriska arkitektur. Domkyrkan invigdes 1852 och kallades då Nikolajkyrkan vilket ändrades 1917 då Finland blev självständigt, först till Storkyrkan och bytte sedan namn en gång till 1959 till Helsingfors domkyrka.
11. Kauppatori – Salutorget
På Salutorget i centrala Helsingfors som också är stadens största torg kan du shoppa loss bland allehanda varor bland alla torgstånd som trängs på torget. I oktober kan du även besöka den årliga
”Strömmingsmarknaden” och när Finland tar hem ett guld i till exempel ishockey är det här det blir folkfest.
10. Gamla saluhallen
Sedan 1889 har Helsingforsare och tillfälliga besökare kunnat handla allt från kryddor och grönsaker till skaldjur och kött i Helsingfors gamla saluhall, här finns även mer exotiska varor som olika slags delikatesser från Sibirien. I denna charmiga byggnad trängs även en mängd caféer och restauranger samt Finlands minsta Alko.
9. Amos Rex
Ett besök på konstmuseet Amos Rex är ett måste om du befinner dig i Helsingfors, spana särskilt in den underjordiska delen som är 2000 kvadratmeter stor. Museet är döpt efter affärsmannen Amos Andersson och består förutom den nybyggda underjordiska delen även av Glaspalatset – en klassisk funkisbyggnad från 30-talet, biografen Bio Rex samt Glaspalatstorget.
8. Sightseeing med spårvagn
I Helsingfors är spårvagn ett mycket enkelt och populärt sätt att ta sig runt i staden på. Staden har ett av nordens största spårvagnsnät och är ett perfekt sätt för den som vill ägna sig åt sightseeing utan att få ont i fötterna.
7. Helsingfors Designmuseum
På Helsingfors Designmuseum kan du njuta av finsk design vilket de bevisligen är bra på, här finns över 75 000 föremål och tusentals skisser, teckningar och bilder samlat under ett tak. Här finns även roliga aktiviteter för familjer med olika verkstäder där barnen själva kan testa på formgivning, samt ett mysigt café och såklart en designshop.
6. Borgbacken/Linnanmäki
Borgbacken är Helsingfors motsvarighet till Grönan i Stockholm och grundades 1950. Här finns över 40 olika attraktioner men den populäraste åkattraktionen ska vara en berg- och dalbana från 1951. För nostalgikern finns även en mysig karusell från 1896.
5. Uspenskijkatedralen
Den vackra Uspenskijkatedralen som är en av Europas största ortodoxa katedraler stod färdig år 1868 och uppfördes för att stadens rysk-ortodoxa befolkning behövde en större kyrka att samlas i. Idag är katedralen en populär turistattraktion med hundratusentals besökare varje år. Skatterna som katedralen innehåller lockar även till sig en del tjuvar, 2007 stals en ikon av heliga Nikolaus som ännu inte återfunnits och 2010 smög sig någon in under natten och stal den mycket värdefulla ikonen Gudaföderskan av Kozeltjan som lyckligtvis hittats och återförts till kyrkan.
4. Sibeliusmonumentet
Det mäktiga Sibeliusmonumentet uppfördes för att hylla kompositören Jean Sibelius och består av fler än 600 rör av rostfritt stål och väger hela 24 ton. Monumentet är skapat av skulptören Eila Hiltunen.
3. Fölisön och friluftsmuseet
Fölisön är en liten ö utanför Helsingfors som är en populär friluftspark dit många åker för att njuta av den vackra naturen, ha picknick och bada. Här finns också ett friluftsmuseum som öppnade 1909 där man kan titta på ett 80-tal byggnader från 1700-1900-talet som flyttats hit från olika landskap i Finland.
2. Tempelplatsens kyrka
Tempelplatsens kyrka är en av Helsingfors mest välbesökta sevärdheter med runt en halv miljon besökare varje år, och även om du inte är speciellt intresserad av kyrkor så är just dennas mycket speciella arkitektur slående för vem som helst. Kyrkan som invigdes 1969 och ritades av bröderna Timo och Tuomo Suomalainen och är insprängd i en klippa under markytan, det är endast taket som sticker upp ur berget. Här anordnas även många konserter på grund av den speciella akustik som skapas av de kala klippväggarna.
1. Sveaborg
Cirka 15-20 minuters båtfärd från Helsingfors ligger världsarvet Sveaborg och här kan du känna historiens vingslag i en av Europas största sjöfästningar. Uppförandet av fästningen startade redan 1748 då Finland ännu tillhörde Sverige men bygget avstannade ett par år senare på grund av tidens många krig och blev aldrig riktigt färdig. Fästningen har en lång och brokig historia och har huserat både svenska, ryska och finska soldater innan den finska försvarsmakten avvecklade sin verksamhet där på 1960-talet. Den enda militära verksamhet som finns kvar idag är Sjökrigsskolan annars är Sveaborg endast ett turistmål idag. 1991 togs fästningen upp på Unescos världsarvslista.