Listor.se
  • Hem
  • Kultur & Nöje
    • Film
    • TV
    • Musik
    • Kändisar
    • Litteratur
    • Konst
  • Sport
    • Fotboll
    • Ishockey
    • Övrig sport
  • Världen
    • Historia
    • Geografi
    • Platser & byggnader
    • Brott & straff
    • Politik
    • Sverige
  • Djur & Natur
  • Ekonomi
    • Personer & företag
    • Lån & finans
  • Livsstil
    • Mat & dryck
    • Resa
    • Fritid
    • Mode & design
    • Motor
    • Familj & bostad
    • Teknik
    • Spel & betting
  • Humor
  • Annonsera
Inga träffar
Se alla träffar
  • Hem
  • Kultur & Nöje
    • Film
    • TV
    • Musik
    • Kändisar
    • Litteratur
    • Konst
  • Sport
    • Fotboll
    • Ishockey
    • Övrig sport
  • Världen
    • Historia
    • Geografi
    • Platser & byggnader
    • Brott & straff
    • Politik
    • Sverige
  • Djur & Natur
  • Ekonomi
    • Personer & företag
    • Lån & finans
  • Livsstil
    • Mat & dryck
    • Resa
    • Fritid
    • Mode & design
    • Motor
    • Familj & bostad
    • Teknik
    • Spel & betting
  • Humor
  • Annonsera
Inga träffar
Se alla träffar
Listor.se
Inga träffar
Se alla träffar
Hem Livsstil

15 klassiska svenska maträtter

i Livsstil, Mat & dryck
2.9k 121
A A
10

Mattrender kommer och går, men vissa rätter består. I den här listan hyllar vi husmanskosten med 15 klassiska svenska maträtter.

Visst är det spännande att testa nya recept i köket, men ibland vill man satsa på ett säkert kort. Då är den svenska husmanskosten något av det tryggaste (och godaste!) som finns att tillgå i kulinarisk väg. För nog vattnas det i munnen när man hör ord som isterband, raggmunk och stekt strömming?

Vilken är din husmanfavorit?

 

15. Bruna bönor med fläsk

Bruna bonor 15 klassiska svenska maträtter
Bruna bönor med fläsk är en riktig klassiker inom svensk husmanskost. Den karaktäristiska, sötsura smaken på maträtten får man genom att smaksätta de kokta bönorna med sirap och ättika. Traditionellt äts bruna bönor med stekta skivor rimmat sidfläsk.

 

14. Pannbiff med löksås

Pannbiff 15 klassiska svenska maträtter
En saftig pannbiff som serveras med kokt potatis, stekt lök och skysås är både enkelt att laga och supergott!

 

13. Falukorv med stuvade makaroner

Stuvade makaroner 15 klassiska svenska maträtter
Husmantraditionens bästa comfort food måste vara stekt falukorv med stuvade makaroner. Dessutom en riktig matlådeklassiker!

 

12. Kålpudding

Kalpudding 15 klassiska svenska maträtter
Kålpuddingen ser inte särskilt aptitlig ut på tallriken om man ska vara helt ärlig. I munnen däremot är retrorätten bestående av kål och köttfärsblandning en höjdare! Kålpudding serveras ofta med kokt potatis och brunsås eller skirat smör. Vissa anser även att rårörda lingon är ett måste.

 

11. Kalvdans

Kalvdans 15 klassiska svenska maträtter
Listans enda renodlade dessert. Kalvdans tillreds av mjölken som en ko ger i från sig de första dagarna efter kalvningen. Denna feta och proteinrika råmjölk kokas sedan tillsammans med socker och salt i vattenbad i ugnen tills den stelnar till en krämig konsistens. Kalvdans serveras varm, ljummen eller kall med sylt.

 

10. Raggmunk med fläsk och rårörda lingon

Raggmunk 15 klassiska svenska maträtter
Raggmunk består av riven potatis som blandas med en smet av mjöl och mjölk (samt ibland ägg) och steks som plättar. Östergötlands landskapsrätt avnjuts sedan tillsammans med stekt fläsk och rårörda lingon.

 

9. Kalops med kokt potatis och inlagda rödbetor

Kalops 15 klassiska svenska maträtter
Kalops är en traditionell svensk/finsk nötköttsgryta med lök, kryddpeppar, lagerblad och andra kryddor som ofta serveras med kokt potatis och inlagda rödbetor. Finns även i en något mustigare och mörkare skånsk variant, där även morötter ingår i grytan.

Liknande Listor

Robotdammsugare

Vilka kriterier ska man tänka på när man köper en robotdammsugare?

Las Vegas

10 anledningar att besöka Las Vegas i sommar

 

8. Kroppkakor/palt

Klassiska svenska maträtter
Okej, vi vet att kroppkakor och palt inte är samma sak. Men för oss som inte kommer från de delar av Sverige där respektive maträtt har sitt ursprung, är de båda ändå ganska lika varandra.

Kroppkakor finns i flera olika varianter längs Smålandskusten, i Blekinge, på Öland samt på Gotland. De utgörs av bollar, ungefär lika stora som tennisbollar, bestående av en potatisbaserad deg med inbakat fläsk och lök eller annan fyllning.

Palten har sitt ursprung i Norrbotten, den så kallade pitepalten. En skillnad jämfört med kroppkakan är att palten alltid baseras på rå potatis och korn och/eller vetemjöl. I Jämtland och Ångermanland kallas maträtten kams.

 

7. Ugnsbakad falukorv

Falukorv ugn 15 klassiska svenska maträtter
Falukorven är en av de svenskaste råvaror som finns. En riktig 70-tals- och skolmatsklassiker är den ugnsbakade varianten med senap, ketchup och gratinerad ost. Serveras med potatismos.

 

6. Stekt strömming med potatismos

Stekt stromming 15 klassiska svenska maträtter
Stekt strömming smaksatt med dill, persilja eller gräslök, som serveras med en krämig potatismos är en svåremotståndlig lockelse för svenska matnostalgiker.

 

5. Rotmos och fläsklägg

Rotmos flasklagg 15 klassiska svenska maträtter
Vilken är Sveriges mest svenska maträtt? Väldigt många svarar nog rotmos och fläsklägg på den frågan. Skala, koka och pressa kålrot, potatis, morot och eventuellt palsternacka till ett mos. Spä ut med kokvattnet till önskad konsistens och krydda med vitpeppar och lite mald ingefära. Servera med rimmat fläsklägg – voilá!

 

4. Isterband med stuvad potatis

Isterband 15 klassiska svenska maträtter
Isterband är en lättrökt, grovkornig korv bestående av bland annat fläskkött, korngryn och potatis. Den kanske mest klassiska varianten är den småländska som serveras stekt med dillstuvad potatis och inlagda rödbetor.

 

3. Stekt fläsk med löksås

Stekt flask 15 klassiska svenska maträtter
En riktig klassiker när det kommer till svensk husmanskost är stekt fläsk med löksås. Det viktigaste elementet i den här rätten är såsen, som kokas på tre sorters smörfräst lök; gul lök, salladslök och purjolök. Serveras med kokt potatis såklart.

 

2. Ärtsoppa och pannkakor

Artsoppa 15 klassiska svenska maträtter
Visst du att August Strindbergs favoriträtt var ärtsoppa och att han kallade den för gudamat? I Sverige har man ätit soppan sedan 1200-talet. Och att den blev en traditionell torsdagsrätt beror sannolikt på att fredag var fastedag under den katolska medeltiden, och att man därför laddade upp med en ordentlig festmåltid dagen innan. Grädden på moset är givetvis de efterföljande pannkakorna!

 

1. Köttbullar med potatismos och gräddsås

Kottbullar 15 klassiska svenska maträtter
Köttbullen nämndes för första gången i tryck i Sverige i Kajsa Wargs kokbok från 1754, men började inte ätas bland vanligt folk förrän i mitten av 1800-talet. Sedan dess är dock köttbullen en svensk matinstitution. Den mest tillagade varianten är naturligtvis den med potatismos, gräddsås och rårörda lingon. Satan i gatan vad gott!

 
Taggar: mat och drycksverige
Dela2361Twittra1476Dela590
Prenumerera
Logga in
Meddela om
guest

guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

10 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Bob
Bob
4 år sedan

Korv är gott

0
Svara
George
George
4 år sedan

All the Swedish dishes are awesome. I cant wait to prepare one.

1
Svara
Yo mom
Yo mom
3 år sedan
Svara till  George

They are horrible

0
Svara
isak
isak
2 år sedan
Svara till  Yo mom

fuck you

0
Svara
Emmell
Emmell
4 år sedan

Härlig lista, jag blir riktigt hungrig. Bara på en vecka har jag ätit fyra av rätterna och jag brukar äta i stort sett alla utom kalvdans som jag gärna äter men det är svårt att få tag på råmjölk. I stället äter jag den något liknande ostkakan, Smålands nationalrätt tillsammans med flera andra på listan. Jag skulle vilja lägga till några skånska specialiteter som gås, svartsoppa och spettekaka samt rökt makrill från Bohuslän. Härlig välgjord lista på nytt. Tack!

Nej, nu går jag till köket och lagar till rotmos och stekt bacon eller möjligen prinskorv. Först tittar jag på vågen: 75 kg, då kan jag äta rejält.

0
Svara
ewa vikingson
ewa vikingson
4 år sedan
Svara till  Emmell

Hej!
Roligt att du gillar kalvdans-på ett litet kalvdansmejeri i Herrljunga bakar vi kalvdans flera ggr i veckan som säljs i delikatessbutiker runt om i Västsverige mer info på http://www.kullingskalvdans.se

0
Svara
Susann Persson
Susann Persson
6 år sedan

Om jag äter stuvad potatis till isterband så vill jag ha persilja i! Dillstuvad potatis passar bättre till rimmad lax!

1
Svara
Adrian
Adrian
6 år sedan

Det är en bra lista men det hade varit ännu bättre om ni hade sagt något om en passande dryck till både alkoholfritt och med alkohol

0
Svara
Kjell
Kjell
5 år sedan
Svara till  Adrian

Snaps och Norrlandsguld skit i alkoholfritt Adrian

3
Svara
peder
peder
4 år sedan
Svara till  Kjell

amen kjelle

0
Svara
wpdiscuz   wpDiscuz
Listor.se | Sveriges största listsajt

Vill du annonsera på Sveriges största listsajt? Läs mer här!

Stock images by Depositphotos

Conception and Development by FLWD DIGITAL

© Listor.se | 2025

Inga träffar
Se alla träffar
  • Hem
  • Kultur & Nöje
    • Film
    • TV
    • Musik
    • Kändisar
    • Litteratur
    • Konst
  • Sport
    • Fotboll
    • Ishockey
    • Övrig sport
  • Världen
    • Historia
    • Geografi
    • Platser & byggnader
    • Brott & straff
    • Politik
    • Sverige
  • Djur & Natur
  • Ekonomi
    • Personer & företag
    • Lån & finans
  • Livsstil
    • Mat & dryck
    • Resa
    • Fritid
    • Mode & design
    • Motor
    • Familj & bostad
    • Teknik
    • Spel & betting
  • Humor
  • Annonsera

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
wpDiscuz