Sedan 1972 har FN-organisationen Unesco listat unika kultur- eller naturhistoriska miljöer över hela vår planet som haft stor betydelse för mänskligheten. Världsarvslistan uppdateras ständigt och idag finns 1 121 platser från hela världen representerade.
Det finns idag hela 15 svenska världsarv på Unescos lista sedan Drottningholms slottsområde blev det första att tas upp 1991. Har du koll på vilka de andra 14 är?
Laponia – Vildmark, Lappland

Den orörda naturen i Lappland utgör en av Europas största vildmarker och består av fyra nationalparker med glaciärer, myrar, urskogar, branta fjällmassiv och vilda forsar. Laponia togs upp på världsarvslistan 1996 på grund av ”enastående naturfenomen med exceptionell skönhet” och här finns flera samebyar.
Struves Meridianbåge – Mätpunkter i marken, Norrbotten

Tyskfödde astronomen Wilhelm von Struve uppfann på 1800-talet ett sätt att definiera jordens form och storlek genom att mäta avstånd och vinklar i trianglar. Meridianbågen sträcker sig från Hammerfest i Norge till Ukrainas kust vid Svarta Havet. Sju av de 265 mätpunkterna går genom Sverige och är markerade med borrade hål, järnkors, stenkummel eller obelisker.
Gammelstads kyrkstad – Traditionell kyrkstad, Luleå

Den pittoreska kyrkstaden i Gammelstad utanför Luleå är Sveriges största. Den användes för att långväga sockenbor skulle kunna övernatta i samband med kyrkobesöken. Staden, som består av en samling kyrkstugor och kyrkstall, byggdes på 1600-talet runt den nu över 700 år gamla Nederluleå kyrka.
Birka och Hovgården – Vikingatida handelsplats, Björkö

Den vikingatida handelsorten Birka som anlades i slutet av 700-talet brukar kallas för Sveriges första stad. Tillsammans med kungabostaden Hovgården på närbelägna Adelsö upptogs Birka 1993 på världsarvslistan. När staden var som störst tros uppemot 1000 personer ha bott där och idag finns över 3000 gravar bevarade på ön. Det var även hit benedektinermunken Ansgar anlände år 829 som den första kristna missionär att verka i Sverige.
Höga kusten – Rekordstor landhöjning, Kramfors

Höga kusten är en kvarlämning sedan istiden. Den 800 meter höga landhöjningen med det säregna landskapet längs Ångermanlands kust är verkligen en av Sveriges mest hänförande platser.
Engelsbergs bruk – Järnbruk, Fagersta

Järnbruket i Engelsberg som består av en herrgård, park, brukskontor, arbetarbostäder och industribyggnader anlades 1681 och hölls i drift fram till 1919. Under 1700-talet var det ett av Europas modernaste järnbruk och är idag det enda bruk där såväl byggnader som den tekniska utrustningen är intakt.
Drottningholm – Kungligt slott, Stockholm

Drottningholms slottsanläggning på Lovön i Ekerö kommun i Stockholm upptogs av Unesco 1991 och blev därmed Sveriges första bidrag på världsarvslistan. Slottet räknas som stormaktstidens främsta och är Sveriges bäst bevarade. Utöver Drottningholms slott omfattas även ett 40-tal andra byggnader. Däribland slottsteatern och Kina slott, samt Kantongatan, de omgivande parkerna och malmen. Teatern från 1700-talet är en av Europas bäst bevarade med en unik samling teaterdekor.
Skogskyrkogården – Kyrkogård, Enskede

Skogskyrkogården är Sveriges största kyrkogård med över 100 000 gravar. Platsen räknas som en av den moderna arkitekturens viktigaste skapelser. Kyrkogården invigdes 1920 och ritades av arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. Gravplatserna och kapellen är utformade för att vara i harmoni med naturen och bland de mest uppmärksammade byggnaderna är Uppståndelsekapellet och Skogskrematoriet.
Hälsingegårdarna

Världsarvet Hälsingegårdarna utgörs av totalt sju gårdar från 1800-talet som alla ligger i Hälsingland.
De stora, imponerande Hälsingegårdarna, med sina dekorativa rum för festligheter, återspeglar en extraordinär kombination av timmerbyggnad och folkkonststraditioner, rikedom och social status hos de oberoende bönder som byggt dem och av en lång kulturell tradition i Hälsingland.
Gårdarna som ingår i världsarvet är:
• Gästgivars i Vallsta
• Bommars i Letsbo, nordväst om Ljusdal
• Fågelsjö Gammelgård i Fågelsjö, väster om Los
• Kristofers i Stene utanför Järvsö
• Jon-Lars i Långhed, norr om Alfta
• Erik-Anders i Asta utanför Söderala
• Pallars i Långhed, Alfta
Tanum – Hällristningsområde, Norra Bohuslän

Hällristningsområdet i Tanum utgör ett enastående exempel på bronsålderskonst på ett flertal berghällar där den största, Vitlyckehällen, har närmare 300 inhuggna figurer. En av dessa är Tanums berömda hällristning ”Brudparet”. Arkeologer har identifierat ett 20-tal olika motiv på hällarna som tros beskriva socialt liv, tro och riter.
Visby – Hansastad, Gotland

Redan på 1200-talet var Visby ett viktigt säte för den växande Hansan och blev en knytpunkt för handeln inom Östersjöområdet. Idag finns stora delar av den medeltida staden bevarad med mängder av historiska minnesmärken. Givetvis ringmuren, men också gatunätet och flera stora kyrkor.
Grimeton – Radiostation, Halland

Radiostationen i Grimeton är ett industriminne som innehåller en fungerande elektromekanisk långvågssändare för telegrafi från början av 1920-talet. Riksdagen hade beslutat att upprätta en trådlös telegrafiförbindelse med USA och stationen som ritades av Carl Åkerblad invigdes 1925. Stationen kom bland annat att ha betydelse för förbindelserna med USA under andra världskriget då kabeltrafiken var avbruten. Hela anläggningen är bevarad i sitt ursprungliga skick och är den enda fungerande station av sitt slag i världen.
Södra Ölands odlingslandskap – Odlingslandskap, Öland

Södra Öland har använts som jordbruksområde sedan stenåldern. Det 56 000 hektar stora odlingslandskapet på ön har tydliga spår från tidig bosättning i form av lämningar från byar, stenmurar och gravar, jordbruk och boskapsskötsel.
Karlskrona – Örlogstad, Blekinge

När Karlskrona grundades 1680 var det en av Europas modernaste flottbaser. Tanken var att staden skulle skydda Sverige mot hot från Östersjön. De välbevarade centrala delarna av örlogstaden upptogs på UNESCO:s världsarvslista 1998.
Falun och Kopparbergsslagen – Koppargruva, Falun

Kopparbrytningen i Falun kan ha börjat så tidigt som år 800 och gruvan var under sin storhetstid Sveriges största med två tredjedelar av världens kopparproduktion. Driften upphörde 1992 och idag kan besökare kika på bevarade sprängstenshögar, gamla träbyggnader och till och med ta sig en tur ner i berget med hiss.