
McDonald’s var länge världens största restaurangkedja, en titel de sedan något år tillbaka förlorat till Subway. Det går dock inte att förneka att den klassiska hamburgerkedjan fortfarande är världens mest berömda snabbmatsställe.
Här har vi listat tio saker du inte visste om McDonald’s.
10. Inga burgare på menyn
På McDonald’s allra första meny fanns inga hamburgare. Alls. Det enda kunderna erbjöds var klassisk korv med bröd. En McKorv.
9. Kungliga burgare
Drygt en och en halv timme utanför London kan du besöka shoppingområdet Banbury Gateway Shopping Park. Där kan du käka på McDonald’s-restataurang som ägs av ingen mindre än Drottning Elizabeth av England. Royale with cheese indeed.
8. Donald McDonald
I Japan existerar inte Ronald McDonald. Istället har man valt att döpa den berömda clownen till Donald. Detta då många japaner har svårigheter att uttala ett tydligt R-ljud.
7. Livets hårda (hamburger)skola
Forskning har visat att 1 av 8 amerikanska arbetare någon gång under sitt yrkesliv har haft anställning på McDonald’s.
6. Mättar miljoner munnar
McDonald’s mättar ungefär 68 miljoner munnar – varje dag.
5. Leksaksjätten McDonald’s
Försäljningen av Happy Meals gör McDonald’s till världens största leksaksdistributör.
4. Du är alltid nära en Big Mac
I USA finns det över 14 000 McDonald’s-restauranger, och oavsett vart du befinner dig i landet så är du aldrig längre än 18,5 km ifrån en Big Mac.
3. McPizza
I början av 80-talet breddade donken sitt sortiment och introducerade McPizza. Anledningen till att pizzan plockades bort från menyn var att det tog för lång tid att laga den – hela 11 minuter. För den som är nyfiken på hur en pizza från McDonald’s smakar är det dock inte helt kört. McPizza serveras nämligen fortfarande på en restaurang i Orlando.
2. Nya restauranger – var 14:e timme
I genomsnitt slår en ny McDonald’s-restaurang upp portarna ungefär var fjortonde timme.
1. Hamburger University
1961 öppnade McDonalds’s Hamburger University i Oak Brook, Illinois. Sedan dess har över 80 000 människor tagit en examen i Hamburgerology.