
Visst var barnprogrammen bättre förr? Det känns som att dagens underhållning för de allra minsta, som allt mer prioriterar kostnadseffektiva produktioner framför genomarbetade programidéer, saknar mycket av det hjärta och själ som 70-, 80- och till viss del 90-talets program hade.
I och med det uppkopplade samhällets framfart har vi dock – tack och lov – fortfarande fri tillgång till de flesta av våra gamla barnprogramsfavoriter, inte minst på SVT:s webbtjänst Öppet arkiv som är en guldgruva för tv-nostalgiker.
Här har vi listat 10 av tidernas mest klassiska svenska barnprogram om du känner för att utsätta dina ynglingar för lite ”Vilse i pannkakan” eller ”Tårtan” innan de växer upp.
10. Skrotnisse och hans vänner
Tv-serien om Skrotnisse och hans vänner skapades av Lars-Åke Kylén och Jan Lööf, och är löst baserad på Lööfs klassiska bilderbok ”Skrot-Nisse” från 1976. Skrothandlaren Nisse och hans son Kalle driver en skrotgård i en liten namnlös stad. Nisses barndomsvän, universalgeniet och inbitne eremiten Bertil Enstöring, är i färd med att skriva en bok om alla sina uppfinningar och tekniska underverk. Den elake stadsingenjören Ture Björkman bestämmer sig för att med alla medel lägga beslag på Bertils bok.
9. Lillstrumpa och Syster Yster
Dessa knepiga handdockor gjorda av yllesockor dök för första gången upp i 1983 SVT:s julkalender ”Lille Luj och Änglaljus i strumpornas hus”. Lillstrumpa och hans envisa lillasyrra Syster Yster skapades givetvis av ingen mindre än 70-talisternas främste antagonist – Staffan Westerberg.
8. Ika i rutan
”Ika i rutan” hade premiär den 14 november 1988 i SVT och bestod egentligen av programledaren Ika Nord som mimade och höll på med allehanda märkliga saker, bland annat den berömda skelettdansen. Apropå skelett, Ika hade ett i plast vid namn Åke som sin sidekick… Signaturmelodin komponerades av huvudpersonens dåvarande partner Lars Demian och den sista säsongen regisserades av Tomas Alfredson.
7. Tårtan
Håkan Alexandersson och Carl Johan De Geers knasiga ”Tårtan” handlar om tre bröder – Frasse, Janos och Hilding – som lämnar sjömanslivet och av en händelse blir ägare till ett bageri. Ingen av dem kan någonting om bakning, men lyckligtvis har den tidigare ägarinnan lämnat efter sig receptet på sin allra godaste tårta. Ingredienserna är ”socker, grädde, nötter, mandelflarn, en liten ros av marsipan, smörkräm, krikon, snabbkräm, gott gelé, Frasses deg, en flaska saft och så en liten klick med sylt”. Receptet tonsattes och blev en populär sång, och även seriens signaturmelodi.
6. Från A till Ö
”Från A till Ö” sändes i SVT under åren 1974-75 och kretsar kring den spontana och konstnärliga bohemen Hedvig (Birgitta Andersson), den konservativa och nervösa överklassdamen Harriet (Inga Gill), samt den påhittige men egocentriske ugglan Helge (Bert-Åke Varg). Programmen regisserades av Kari Thomée med manus av Christina Lagerson och Ove Magnusson, och Olle Adolphson stod för musiken medan vinjetten framfördes av Hans Wahlgren.
5. Kalles klätterträd
Denna söta lilla serie från 1975 handlar om Kalle, som i toppen av ett träd brukar ligga och fundera över livet – och om Emma (som bara finns i hans fantasi). Under trädet sitter hans korpulente morfar och läser tidningen, vilket ger Kalle olika uppslag till sina fantasier. Det allra bästa med ”Kalles klätterträd” är dock det underbara ledmotivet, framfört av Jojje Wadenius.
4. Vilse i pannkakan
Vem behöver knark när vi har ”Vilse i pannkakan”? Staffan Westerbergs minst sagt originella skapelse handlar om en pojke som inte vill äta upp sin pannkaka och istället börjar fantisera om de varelser som kan tänkas existera på den platta maträtten. Det skruvade 70-talsprogrammet är en slags dockteater där den jättelika pannkakan utgör den primära scenen. Den allvarliga och fantasifulla surrealismen sägs ha fördärvat en hel generation, och vi kan verkligen förstå varför vissa barn uppfattade programmet som mer skrämmande än underhållande.
3. Björnes Magasin
Det är svårt att inte tycka om den snälla, något sävlige och pepparkaksälskande jättenallen Björne som i sitt magasin bor tillsammans med sina vänner Snigel, trähunden Hugo, käpphästen Branka samt blommorna Lisa och Bertil. Bland Björnes andra, lite mer verkliga vänner hittar vi kända ansikten som Robert Gustafsson, Anders Lundin, Carl-Einar Häckner, Vanna Rosenberg, Johan Ulveson och Eva Funck.
2. Trazan och Banarne
Huvudhandlingen i ”Trazan och Banarne” kretsar kring vännerna Trazan Apansson (Lasse Åberg) och Banarne (Klasse Möllberg) som bor i en trähydda i djungeln. Serien, som gett oss bland annat Electric Banana Band och odödliga karaktärer som Olyckan och Hemlige Arne, påminner om en varieté-föreställning där korta sketcher varvas med musikinslag och dramatiska scener.
1. Fem myror är fler än fyra elefanter
Det spelar ingen roll om man är barn eller vuxen – ”Fem myror är fler än fyra elefanter” funkar i alla målgrupper. Magnus Härenstam, Brasse Brännström och Eva Remaeus briljerar i både sketcher och sånger där undervisning om bland annat bokstäver, siffror, lägesangivelser är det centrala temat. Bäst av allt är nästan Brasses ”Lattjo-lajban-låda” där han presenterar fyra djur, varav ett skall bort.
Drutten och Lena,Beppes godnattsaga,John Blund,Teskedsgumman,Albert och Herbert,Fabror Frippes skafferi,Bröderna Dal,Kapten Zoom,Doktor Snuggles,Hajk,Linus på Linjen,Fablernas Värld,Barbapappa och Balthazar.Gråben och Hjulben.Det fanns väldigt många bra program på 1970 och 80-talet.Men min favorit var nog länge den franska serien ”Det var en gång”….