Sveriges 15 bästa programledare

Är det bara vi, eller känns det som att svenska tv-program bara blir sämre och sämre i takt med att tiden går? Tur då att vi har så många duktiga programledare som fortfarande vet hur man gör bra tv, och som kan lyfta en havererad produktion.

Här har vi rankat vilka vi tycker är Sveriges 15 bästa programledare, och det är två tjejer i topp! Vi har medvetet lämnat ute renodlade nyhetsankare som Claes Elfsberg och Bengt Magnusson och istället fokuserat mer på nöje och kultur. Vem tycker du är Sveriges bästa programledare?
 
 
 

15. Adam Alsing

adamalsing
Bild: © Robin Nordlund

Adam Alsing är en av våra mest populära programledare, både på tv och i radio. Sedan 1990 har han synts i mängder av produktioner som ”Jeopardy”, ”Big Brother”, ”Talang” och ”Kändishoppet” bland många andra.
 
 

14. Jesper Börjesson

jesperborjesson
Bild: © Andreas Lundberg/TV4

Förutom nyhetsankare är Jesper Börjesson hela Sveriges frukostsällskap på lördagar i TV4:s ”Nyhetsmorgon”. Ni har väl inte missat det här klippet när han intervjuar Petra ”September” Marklund? Fruktansvärt roligt!
 
 

13. Steffo Törnquist

steffothornquist
Bild: © TV4

Härliga livsnjutaren Steffo Törnquist var en av pionjärerna på TV4 i kanalens barndomsdagar. De senaste åren känner vi främst igen honom från ”Nyhetsmorgon”, där han i par med Jenny Strömstedt bildar kanalens självklara powerduo.
 
 

12. Jessica Almenäs

jessicaalmenas
Bild: © Allt om Löpning

Visste du att ”Let’s Dance”- och travprogramledaren Jessica Almenäs blev tvåa i Fröken Sverige 1998 och fick representera Sverige i Miss World-tävlingen samma år? Förutom att tillsammans med David Hellenius leda kanalens dansunderhållning har hon dessutom varit värd för ”Fotbollsgalan” på TV4 inte mindre än fyra gånger.
 
 

11. Anders Lundin

anderslundin
Bild: © Aftonbladet

Allsångens oförtjänta hackkyckling, Anders Lundin, är en av våra mest folkkära programledare och vi har förutom som allsångsledare på Skansen sett honom leda produktioner som ”Melodifestivalen”, ”Expedition Robinson” och ”Allt för Sverige”. I snart 15 år har han dessutom skrivit sketcher och fått publiken att skratta i krogshowen ”REA”.
 
 

10. Belinda Olsson

belindaolsson
Bild: © Sofia Sabel/SVT

Belinda Olsson lämnade i början av sin tjänst vid Aftonbladet för att arbeta som redaktör för ”Debatt” på SVT, där hon från augusti samma år tog över som programledare efter Janne Josefsson. I början av 2014 väckte hon debatt med sin serie ”Fittstim – min kamp”, där hon med avstamp i tiden för boken ”Fittstim” undersökte feminismens olika sidor och förgreningar i dag med företrädare för ett antal olika synsätt.
 
 

9. Ernst Kirchsteiger

ernstkirchsteiger
Bild: © TV4

Barfotamysfarbrorn Ernst Kirchsteiger var folkkär programledare för ”Sommartorpet” på SVT fram till 2007, då han lockades över till konkurrenten TV4. Julen 2004 fick han det ärofyllda uppdraget att vara hela svenska folkets sällskap i egenskap av julvärd på SVT.
 
 

8. Robert Aschberg

robertaschberg
Bild: © TV3

Svensk televisions alfahane nummer ett, Robert Aschberg, inledde sin tv-karriär som programledare för stökiga debattprogrammet ”Diskutabelt” på TV3. Sedan dess har han lett mängder av populära program, däribland ”Insider”, ”Baren”, ”Efterlyst” och ”Trolljägarna”.
 
 

7. Rickard Olsson

rickardolsson
Bild: © SVT

Superproffsiga (och roliga!) Rickard Olsson är ett av SVT:s mest frekvent förekommande ansikten i tv-rutan. Fem dagar i veckan kan vi se honom leda den underhållande frågesporten ”Vem vet mest?” med stadig hand. Olsson har dessutom tidigare lett storproduktioner som bland annat ”Melodifestivalen”, ”Söndagsöppet” och ”Bingolotto”.
 
 

6. Jenny Strömstedt

jennystromstedt
Bild: © Andreas Elgstrand

Jenny Strömstedt, tidigare Östergren, är förutom att vara den coola halvan i äktenskapet med Niklas Strömstedt, även en av TV4:s allra bästa programledare. När hon inte äger ”Nyhetsmorgon” tillsammans med Steffo har hon kunnat ses som programledare för bland annat debattprogrammet ”Svart eller vitt”, Nobelprisutdelningen, samt den egna talkshowen ”Jenny Strömstedt”.
 
 

5. Lotta Lundgren

lottalundgren
Bild: © Maria Wretblad

Sköna matskribenten och bloggaren Lotta Lundgren slog igenom som tv-programledare i SVT:s produktion ”Landet Brunsås”, tillsammans med Henrik Schyffert och Erik Haag. I par med den senare ledde hon hösten/vintern 2012 underbara ”Historieätarna” som i höst kommer tillbaka för en andra säsong.
 
 

4. Filip Hammar & Fredrik Wikingsson

filipochfredrik
Bild: © Kanal 5

Tv-Sveriges finaste bromance står Filip & Fredrik för, och den populära duon får därför dela på fjärdeplatsen. Det stora genombrottet kom 2003 i och med Kanal 5-produktionen ”High Chaparall”, där de åkte runt och hängde med avdankade amerikanska stjärnor. Sedan dess har Filip Hammar och Fredrik Wikingsson spottat ur sig så många egna fantastiska programformat att det är svårt att hålla reda på dem.
 
 

3. Kristian Luuk

kristianluuk
Bild: © Lina Boström Einarsson

Kristian Luuk fick sitt tv-genombrott i samband med programledarjobbet i supersköna pratshowen ”Knesset” på ZTV 1995, och är idag en av Sveriges absolut populäraste tv-personligheter. Tillsammans med parhästen Fredrik Lindström axlade Luuk 2009 manteln som Ingvar Oldsberg och Björn Hellbergs efterträdare i SVT:s långkörare ”På spåret” – med den äran!
 
 

2. Carina Berg

carinaberg
Bild: © Maria Nilsdotter

Hur kan man inte tycka om Carina Berg? Den supercharmiga och genomsympatiska programledaren har genom åren synts i program som bland annat ”Idol” och ”Berg flyttar in” på TV4, och på senare tid i den egna talkshowen ”Bergs bärbara talkshow”.
 
 

1. Gry Forssell

gryforssell
Bild: © Herman Caroan

När Gry Forssell dyker upp i rutan vet man att man får högkvalitativ tv-underhållning. Sveriges proffsigaste programledare fungerar i alla sammanhang och lyckas alltid bibehålla sin folklighet utan att bli töntig. Bland alla programledaruppdrag hon med bravur utfört genom åren hittar vi bland andra ”Fångarna på fortet”, ”Sommarkrysset”, ”Körslaget”, ”Grammisgalan”, ”Big Brother” och ”Gladiatorerna”.

2 kommentarer

  1. Ingela Holmgren
  2. Leffe

Diskutera denna lista