Att skildra framtiden med hjälp av hur man tror dess teknik kommer att se ut, är inte helt enkelt. Framförallt kan det som i nutid ses som nytänkande och coolt anses som hopplöst ocoolt och rent av löjeväckande när tiden drar ifrån.
I samarbete med Filmtopp Media kommer här fem exempel på coola (nåja, kanske inte alla) filmer vars effekter du hade skrattat åt idag.
Ljudeffekter säljer inom fler underhållningssegment
Det är lustigt hur stark påverkan distinkta ljud kan ha på oss. När vi lämnar biosalongen eller tv-soffan efter att ha sett en riktig rysare kommer vi gärna ihåg det där ljudet som ”det stora monstret” lämnade efter sig flera gånger under filmen.
Psykologin är något som flera underhållningsindustrier snappat upp och ompaketerat. När du spelar slots kommer du bli till exempel bli bombarderad av lätet från Alien eller Arnold Schwarzeneggers ”Hasta à la vista baby” (som i och för sig är mer en fras en ett läte…). Det börsnoterade bolaget MRG gör både dessa titlar tillgängliga och en uppsjö av andra filmklassiker på deras spelsajt https://www.bertil.com/sv/.
Samtidigt som du kommer in i en spelmiljö där du snurrar på spelautomater är den filmtematiska inramningen total – ungefär som du kom in i just det skräckmomentet med skriet som gav ett så pass starkt intryck sista gången du såg filmen.
5. Robocop
Robocop var en braksuccé när filmen kom 1987. Visst förutsåg filmen att Detroit skulle utvecklas till något av en laglös spökstad och att brottslighet kunde bekämpas med drönare. Men på den pinsamma sidan finns flera exempel som att laddningsskärmen på denne magnifika robot avslöjar en grafik som baseras på MS Dos 3.3. Den släpptes i åtta versioner från 1981 fram till dess slut år 2000 och ses idag som en grafisk relik från en tid då persondatorerna dominerade på 1980- och 90-talen.
4. Tillbaka till framtiden II
En av de största filmsuccéerna någonsin slog igenom med buller och bång 1985 då en viss ung herre vid namn Marty McFly skickades tillbaka i tiden till 1955 och höll på att sabba det faktum att hans mamma och pappa blev kära i varandra, vilket då skulle innebära att han själv inte skulle finnas i framtiden. Hyfsat stressig situation som han faktiskt löste med bravur, men efter sedvanliga komplikationer. En underhållande film om hur resor i tiden kan ställa till det för mänskligheten och dig själv.
I uppföljaren från 1989 blir det än mer komplicerat då Marty McFly tvingas ta sig in i framtiden. Närmare bestämt den 21 oktober 2015 och här blir det mer spännande ur ett grafiskt coolhetsperspektiv. Än idag har vi faktiskt inte de svävande brädorna som McFly bemästrar tack vare sin förmåga att åka skateboard. En haj från Hajen 19 (Jaws 19) åker ut från en filmaffisch i ett 3D-format som faktiskt har blivit lite av en succé idag på biograferna, fast bättre än versionen i filmen.
3. Alien
Det är nog många som fortfarande ryser när filmen Alien nämns. Då, när den kom 1979, var den en banbrytande psykologisk thriller som faktiskt lyckades med konststycket att övergå till ren och skär skräck. En film som dessutom vann flera priser för sina specialeffekter.
The Mother, eller datorn som styr rymdskeppet där huvudpersonerna är instängda och en varelse från en annan planet skapar död och elände bland besättningen, är skapad som en hypermodern och briljant ”storebror-kan-se-dig”. Problemet är bara att detta handlar om framtiden och när väl framtiden är ikapp och uppföljare på filmen ska göras, blir det svårt att förklara varför denna magiska dator – Nostromo – påminner om en samling Commodore 128 när den väl syns i bild, såsom väldigt mycket enkelt textande i en miljö av rätt så endimensionella datorburkar insprängda i en vägg.
2. Terminator
Få filmer har väl varit så hyllade för förmågan att filmiskt visualisera en framtid som The Terminator. Den släpptes dock 1984 och handlar om en cyborg som åker tillbaka i tiden för att ta livet av en kvinna som kommer föda en framtida motståndsman. Terminator är en film som på många sätt fortsätter att inspirera och som till och med har utvecklats till ett framgångsrikt casinospel, vilket flera svenska spelbolag var snabba med att introducera. Denna kultfilm har tack vare sin särskilda stämning enkelt kunnat överföras i andra media. Däremot har inte alltid tekniken klarat tidens tand.
I filmen lyfts den berömda MOS-teknologin fram som något oerhört imponerande. Tyvärr är det en teknik som är baserad på en åtta bitars mikroprocessor och introducerades 1975 samt stängdes ned helt och hållet 2001, men då hade teknologin varit helt obsolet ganska så länge.
1. Skräcken i den svarta lagunen
På 1950-talet lanserades en film som skulle skrämma slag på oss allihop och i Sverige på 1980-talet gå i bräschen som 3D-film när tv-profilen Åke Whilney såg till att svenska folket tog på sig 3D-glaösgon som kunde köpas på ICA i syfte att skåda skräcken inne i ens eget vardagsrum.
Det hela blev i sig ingen succé, även om ju 3D idag är en rätt stor grej på bioduken. Men då kändes det suddigt och glasögonen i papp gav inte mycket mersmak, vilket fick en del att till och med tro att det handlade om ett sofistikerat practical joke. Lägg därtill det – med dagens ögon – inte alltför skrämmande monstret som med all önskvärd tydlighet var en människa i en märklig utklädningskostym.
hahaa jag är den första som skriver!
Bra lista!