Miljökatastrofer är aldrig kul. Inte blir det roligare av att några av de värsta har skett som en följd av människors handlingar.
Här har vi sammanställt en lista över 10 av de värsta miljökatastroferna i modern historia.
10. Kärnkraftverksolyckan i Fukushima

Den 11 mars 2011 inträffade en massiv jordbävning i havet utanför Japans östkust. Den efterföljande tsunamin ledde till enorm förstörelse samt en allvarlig olycka vid kärnkraftsanläggningen i Fukushima.
Den japanska strålsäkerhetsmyndigheten klassade initialt kärnkraftsolyckan som en fyra på den sjugradiga internationella INES-skalan. Olyckan klassades sedan om vid två tillfällen och den slutliga klassificeringen blev en sjua (stor olycka) – samma som olyckan i Tjernobyl.
9. Oljeutsläppen i Kuwait

Under Kuwaitkriget i början på 1990-talet förstördes oljetankrar och oljedepåer, vilket orsakade oljeutsläpp på ungefär 1000 miljoner liter olja i Persiska viken.
Miljökatastrofen var ett faktum efter att irakiska soldater öppnat slussarna när de drog sig tillbaka från Kuwait 1991 för att ingen annan skulle kunna lägga vantarna på all olja. Utöver oljeutsläppen i havet tändes också oljebrunnar på land som brann i flera månader.
För att släcka bränderna krävdes flera olika metoder, bland annat ombyggnad av oljeledningar så att de kunde transportera saltvatten från havet in i brunnarna. Andra metoder involverade användning av dynamit.
8. Miljöskandalen i Love Canal

Love Canal är ett område i sydöstra hörnet av staden Niagara Falls i delstaten New York i USA. I början av 1890-talet byggdes en kanal på platsen som aldrig togs i bruk.
1920 köptes kanalen av staden Niagara Falls – som omgående började använda den för att dumpa kemiskt avfall. I över 30 år grävde företaget Hooker Chemical and Plastics Corporation ned uppskattningsvis 22 000 ton giftigt avfall i området. 1952 upphörde dumpningen och kanalen täcktes med ett tjockt lerlager. Men i takt med att staden växte förstördes successivt det skyddande lerlagret och folk i området började få problem med konstig lukt och ”substanser” som dök upp i trädgårdarna.
1978 började Love Canals husägarförening att undersöka hälsotillståndet bland de boende. Området hade en mycket hög förekomst av cancer, och en alarmerande förekomst av missbildningar bland nyfödda. Efter ytterligare efterforskningar fann man att området var utsatt för kemiska risker på grund av den närbelägna avfallstippen. Därpå inleddes en tre år lång kamp för att påvisa att avfallet nedgrävt av Hooker Chemical faktiskt var orsaken till hälsoproblemen.
1980 deklarerade USA:s president Jimmy Carter undantagstillstånd i området, och 700 hushåll evakuerades tillfälligt. De flesta husen i området revs senare.
7. Försvinnandet av Aralsjön

Krympningen av Aralsjön har kallats ”en av jordens värsta miljökatastrofer”. Regionens en gång välmående fiskeindustri har i princip helt utraderats, vilket har medfört arbetslöshet och ekonomiska svårigheter.
Fram till 1960-talet var Aralsjön i Centralasien världens fjärde största insjö. Området var blomstrande, med god tillgång till försörjning av fiske och jordbruk. I början på 1900-talet började Lenin bygga vattenavledningar för att bevattna de omkringliggande ris- och bomullsfälten, och vattenledningssystemen fortsattes byggas ut under 30-talet för att bevattna enorma ytor med åkermark.
Konsekvenserna började uppmärksammas först under 60-talet. Sedan dess har ytan minskat med 90%, volymen med 85% och vattennivån har sjunkit med hela 19 meter. Eftersom Aralsjön är en saltsjö utan utlopp har den minskande vattenmängden lett till att salthalten har ökat från 1% år 1960 till 9,2% år 2004. Detta har i sin tur gjort så att nästan all fisk dött ut.
För att rädda Norra Aralsjön slutfördes 2005 ett dammprojekt i Kazakstan vilket fått vattennivån att stiga och salthalten att sjunka.
6. Sevesokatastrofen

Sevesokatastrofen ägde rum i den italienska orten Seveso den 10 juli 1976, när stora mängder av TCDD, en mycket giftig form av dioxin läckte ut i luften från en liten kemisk fabrik, ICMESA.
Tiotusentals husdjur och boskapsdjur dog omedelbart eller slaktades på grund av de stora skador som det giftiga ämnet orsakat. Ingen människa tros ha omkommit omedelbart till följd av olyckan, men hundratals invånare drabbades av klorakne och många gravida kvinnor gjorde abort för att minimera risken att få skadade foster. En av följderna blev också att EU omarbetade sina direktiv om storolyckor i vissa industriella verksamheter för att säkerställa att allmänheten skall varnas vid katastrofer.
Under de 30 år som fabriken funnits i Seveso hade invånarna nämligen inte haft en aning om hur farliga ämnen som hanterades i fabriken och vilken katastrofala konsekvenser en läcka skulle kunna få.
5. Minamatasjukan

I början av 1950-talet började invånarna i den japanska kuststaden Minamata att observera ett märkligt beteende hos djuren i området. Katter fick plötsligt skum runt munnen, dansade runt och kastade sig i havet, medan fåglar kraschlandade på marken och fiskar av en oförklarlig anledning guppade runt i havet med magarna uppåt.
Snart drabbades även människor av det som blev känt som Minamatasjukan, vilket är ett neurologiskt syndrom med följder som sluddrigt tal och muskelsvaghet, nedsatt syn och hörsel och i svåra fall även förlamning eller koma.
Förklaringen kom till slut 1959, då det upptäcktes att kemikalieföretaget Chisso Corporation, en av Minamatas största arbetsgivare, dumpade kvicksilver i havet som en del av dess tillverkningsprocess. Dessa ämnen lagrades sedan i kräftor och musslor och detta toxin förgiftade sedan de människor och djur som åt lokalt fiskade skaldjur.
Chisso fortsatte att släppa kvicksilvermalt i avloppsvattnet fram till 1968, vilket tros ha orsakat minst 2 000 dödsfall, samt långvariga konsekvenser som fosterskador, förlamningar och en mängd andra sjukdomar.
4. Harrisburgolyckan

Den allvarligaste kärnkraftsolyckan i USA: s historia ägde rum den 29 mars 1979 vid Three Mile Island-anläggningen nära Harrisburg i Pennsylvania.
Den helt nya anläggningen var berömd för sin toppmoderna design och effektivitet under en period då energikriserna avlöste varandra. Katastrofen började när en tryckventil i en av reaktorerna inte stängdes, vilket gjorde att kylvatten som ska förhindra överhettning dunstade bort. Kontrollrumsoperatörerna begick därefter många allvarliga misstag som förvärrade situationen och det var mycket nära att härden överhettades och kollapsade. När radioaktiv ånga började läcka ut från anläggningen, spreds nyheten om händelsen till omvärlden.
Företaget bagatelliserade händelsen och hävdade att ingen strålning hade upptäckts från anläggningens grunder, men inom några dagar kunde man mäta förhöjd strålning i ett stort område. Pennsylvanias guvernör beordrade evakuering av gravida kvinnor och små barn från området.
Även om inga dödsfall eller skador rapporterades väcktes en stor debatt om säkerheten i kärnkraftsverk. Upprensningen tog nästan 12 år och anläggningen har sedan dess inte varit i drift men öppen för besökare.
3. Exxon Valdez-katastrofen

Exxon Valdez var ett oljetankerfartyg ägt av Exxon Corporation som gick på grund utanför Alaskas kust den 24 mars 1989 där omkring 11 miljoner liter olja dumpades rakt ut ut i havet. Man räknar med att endast 5% av oljan fångades upp vid saneringsarbetet som pågick under flera år efteråt.
Utsläppet påverkade hela ekosystemet längs Alaskas kust, dödade tiotusentals fåglar, havsuttrar, sälar, späckhuggare och fler fiskar än vad man kunnat beräkna. Ofta tar återhämtningen från effekterna av oljekatastrofer decennier och idag, 30 år senare går det fortfarande att hitta oljerester från Exxon Valdez längs Alskas kust.
Exxon Valdez-katastrofen är inte den värsta oljekatastrofen i historien, men den fick allmänheten att bli medveten om de stora miljökostnaderna för oljeutsläpp och ledde till att den amerikanska kongressen antog oljeföroreningslagen 1990. Tragiskt nog hade saneringsinsatser som högtryckstvätt av strandlinjer också skadliga effekter på områdets en gång orörda ekosystem.
2. Katastrofen i Bhopal

1984 inträffade världens hittills värsta industri- och miljökatastrof i indiska staden Bhopal. En gasläcka uppstod i en amerikansk fabrik vilket orsakade tusentals dödsfall och förödande skada på miljön.
Den 3 december läckte 40 ton insektsgift ut från amerikanska Union Carbides fabrik som låg mitt inne i storstaden Bhopal. De officiella siffrorna visar att upp till 10 000 människor dog inom de första dagarna och att ungefär lika många till förlorade livet åren efter katastrofen. Man tror idag att katastrofen har krävt minst 25 000 människoliv. Dessutom beräknas över 800 000 människor fått skador för livet och än i dag föds många barn i området med svåra missbildningar.
Det ansvariga företaget Union Carbide fick betala 470 miljoner dollar till den indiska regeringen 1989, som hade begärt 3,3 miljarder dollar. De överlevande fick småsummor eller ingenting.
1. Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl

Den 26 april 1986 gick ett turbintest på en av reaktorerna vid kärnkraftverket i Tjernobyl fruktansvärt fel, vilket ledde till en serie explosioner som spydde ut enorma mängder radioaktivt material i atmosfären.
Olyckan, som de sovjetiska myndigheterna försökte mörka, krävde initialt endast 31 liv: två anläggningsarbetare som dog i sprängningen, en tredje som enligt uppgift dog av en hjärtattack samt 28 brandmän som drabbades av akut strålningssyndrom under det tidiga saneringsarbetet. I förlängningen blev dock konsekvenserna långt värre. 2005 beräknade en FN-stödd panel att så många som 4 000 människor mist livet som en följd av Tjernobylkatastrofen. Vissa hävdar dock att dödstalet är mycket högre än så.
Konsekvenserna för miljön i Tjernobylzonen går dock att diskuteras.
Frånvaron av människor har nämligen lett till ett mycket rikt djurliv i området. Enligt en studie där forskare följt utvecklingen i zonen under en längre tid så finns det lika mycket älgar, hjortar och vildsvin i Tjernobylzonen som det finns i oförorenade naturreservat, och cirka sju gånger fler vargar.