Midsommarafton är en högtid med många traditioner. För vissa är det små grodorna och dans runt stången som är viktigast, andra håller hårt i snapsen och vi kan alla enas om att det förmodligen kommer att regna.
En annan klassisk midsommartradition är den som rör växtriket. Enligt legenden ska man, under tystnad, plocka sju (eller ibland nio) sorters blommor och sedan klättra över sju gärdsgårdar. Därefter ska man lägga buketten under huvudkudden för att under midsommarnatten drömma om vem man kommer att gifta sig med.
Med anledning av detta har vi hämtat den här listan över sju sorters midsommarblomster från Blomsterfrämjandet. Om de har magiska krafter eller inte vågar vi dock inte sia om…
Natt & dag (Melampyrum nemorosum)

Natt och dag har i folkmun även kallats ”svenska flaggan” med syftning på svenska flaggans färger. Ett annat namn är ”svenska soldaten”, vilket syftar på färgerna i en gammal arméuniform, som var sammansatt av persedlar i svenska flaggans färger. Ett annat namn som använts frekvent är lundskeplingen.
Humleblomster Geum rivale)

Humleblomster är en flerårig ört i familjen rosväxter. Blomfodret har en klocklik form och sammetsliknande hårighet. Blomfärgen är purpurbrun och blomningen börjar i maj.
Ängsklocka (Campanula patula)

Ängsklockans utbredning är begränsad till Europa, med undantag för ett mindre område i västra Sibirien. Den saknas dock på Island, Färöarna och Irland, samt i Skottland och i många delar av Italien och Grekland. I Sverige är den vanligast i Dalarna, Gästrikland, Hälsingland norra Uppland, men förekommer spritt från Skåne till Norrbotten och Lappland.
Prästkrage (Leucanthemum vulgare)

Prästkragen är en flerårig växt som i såväl Sverige som Norge och i Finland finns utbredd ungefär till polcirkeln. Förr i tiden var prästkragen väldigt allmän, men eftersom hagar och öppna landskap blivit allt mer ovanliga så har även blomman blivit det.
Skogsklöver (Trifolium medium)

Skogsklövern är vildväxande i Europa och västra Asien. Blommorna har som regel en mörkrosa färg och blommar från juni till augusti. Denna växt är vanlig i skogskanter, på ängar, vägkanter och öppen skog.
Rödblära (Silene dioica)

Rödblära är en art i familjen nejlikväxter. Artnamnet ”dioica” syftar på dessa växters dioecism, även kallat tvåbygge vilket innebär att han- och honblommor förekommer på olika plantor. Rödbläran förekommer i större delen av Europa och i Nordafrika och hittas vanligast i fuktig mark vid kärrkanter och stränder.
Käringtand (Lotus corniculatus)

Käringtand är en ört tillhörande gruppen ärtväxter. Blommorna är gula och sitter i stora flockar. Topparna är ofta röda, vilket gör att hela flocken på håll kan skifta i rött.