Historiens mest ikoniska gitarrer

Vissa anser att utseende och image inte har något med rockmusik att göra, utan att allt istället handlar om sound och teknik. Vi menar dock att dessa människor helt missuppfattat begreppet rock ‘n’ roll. Kolla bara på den här listan över historiens mest ikoniska gitarrer, hämtad från musiksajten Antiquiet.

Vissa av gurorna på listan är så förknippade med sin ägare att det närmast skulle liknas vid en skymf om någon annan använde en likadan. Några av tidernas största rockstjärnor och gitarrister staplas på hög i listan som presenteras i sin helhet här nedan – och visst börjar det klia lite i de gamla riff-fingrarna?
 
 
 

21. Kurt Cobain – Fender Jag-Stang

cobain-jagstang
Bild: © Jag-Stang.com

Kurt Cobain hade en svaghet för Fenders modeller Jaguar och Mustang. För att slippa välja en av favoriterna blev det naturliga steget att kombinera de två. Resultatet – Fender Jag-Stang. Efter Cobains död efterskänktes hans blå modell av gitarren till R.E.M.-gitarristen Peter Buck, som kan ses använda den i videon till ”What’s the Frequency Kenneth?”
 
 

20. James Hetfield – ”EET FUK” ESP Explorer

hetfield-eet-fuk
Bild: © Jockerre

Metallicas James Hetfield har använt en mängd olika Explorers genom tiderna, men den som står ut får ändå sägas vara hans vita ”EET FUK”-modell från ESP, som användes flitigt under ”And Justice For All”-turnen i slutet av 80-talet. Det är än idag oklart vad texten på gitarren betyder.
 
 

19. Rick Nielsen – 5-halsad Hamer

nielsen-5-neck
Bild: © Guitar World

Konkurrensen är, om man ska vara helt ärlig, inte direkt mördande när det kommer till klassiska 5-halsade gitarrer. Kanske är det just därför Cheap Trick-gitarristen Rick Nielsens märkliga konstruktion tar plats på listan.
 
 

18. Willie Nelson – ”Trigger”

willie-nelson-trigger
Bild: © Dwight McCann

Willie Nelson köpte sin ”Trigger”, en akustisk Martin N-20, redan 1969, och det numer minst sagt slitna instrumentet har förblivit hans trognaste följeslagare genom åren. Han har själv sagt angående sin relationen till den älskade gitarren: ”When ”Trigger” goes, I’ll quit.”
 
 

17. Bo Diddley – ”Twang Machine”

bo-diddley-twang-machine
Bild: © Aconcagua

Inflytelserika blues- och rockmusikern Bo Diddley skapade denna rektangulärt formade gitarr för Gretsch 1958. Inspirationen hämtades från hemmagjorda instrument från gamla folkmusiker, som bland annat tillverkade gitarrer av cigarrlådor.
 
 

16. Prince – ”Cloud”

princecloud
Bild: © Rolling Stone Magazine

Denna berömda gitarr hade en framträdande roll i filmklassikern ”Purple Rain” från 1984 med Prince i huvudrollen. Vissa fans hävdar att hans ”symbol-gitarr” är hans fetaste, men the Cloud är helt enkelt sexigare!
 
 

15. Matt Bellamy – Manson ”Black Kaoss”

bellamy-black-kaoss
Bild: © Moses Namkung

Det modernaste bidraget på listan kommer från Matt Bellamy, frontman i rockbandet Muse och är en av hans många specialtillverkade Manson-gitarrer. Bellamys ”Black Kaoss” har en ”Kaoss pad” från Korg ansluten till en MIDI-controller, vilket möjliggör en mängd häftiga effekter.
 
 

14. Tom Morello – ”Arm The Homeless”

morello-arm-the-homeless
Bild: © Scott Penner

Tom Morello beställde denna gitarr från en lokal gitarraffär i Hollywood, helt enligt hans egna exakta specifikationer. Resultatet blev vad han själv kallat ”the shittiest guitar in the world”. Efter att instrumentet genomgått flertalet modifikationer, gav den forna RATM-gitarristen upp och valde istället att fokusera på att med den skeva guran skapa ett eget sound. Resten är, som man brukar säga, historia.
 
 

13. Zakk Wylde – ”Bullseye” Gibson Les Paul

zack-wylde-bullseye
Bild: © Joanna Corwin

När Zakk Wylde började turnera med Ozzy Osbourne insåg han tidigt att han inte skulle kunna komma släpandes med sin gräddvita Gibson Les Paul – inget som tydligen ett gäng svarta ringar inte kunde råda bot på!
 
 

12. Gene Simmons – Kramer yxbas

simmons-axe
Bild: © Andrew King

Säga vad man vill om Kiss och deras musikaliska skicklighet – det är omöjligt att förneka vikten av hur mycket bandets image påverkat deras framgångar. Men nog om det – Gene Simmons har en bas formad som en jävla yxa! Det må inte vara en gitarr i ordets rätta bemärkelse, men med en design som denna går yxan inte att förbise. Lite töntigt kan tyckas, men är det något band som kommer undan med det är det Kiss.
 
 

11. Neil Young – ”Old Black” Gibson Les Paul

neil-young-old-black
Bild: © Stoned59

Neil Youngs ”Old Black”, ursprungligen en Gibson Les Paul Goldtop, har hängt med ”the godfather of grunge” i över fyrtio år, och har använts på nästan alla hans studioalbum. Få musiker visar den typen av engagemang för ett enskilt instrument genom en hel karriär – med redan nämnda Willie Nelson som undantag.
 
 

10. Paul McCartney – Höfner-bas

mccartney-hofner
Bild: © Oli Gill

Okej, det här är inte heller en gitarr, men ex-Beetlen Paul McCartneys vrålsnygga Höfner-bas får ändå vara med. Bara för att den är så fin!
 
 

9. Randy Rhoads – Flying-V Polka Dot

randy-polka-dots
Bild: © Rolltider17/Photobucket

Ozzy Osbournes karriär efter Black Sabbath hade inte varit mycket hänga i granen om det inte vore för Randy Rhoads. Gitarristen var med och skrev samtliga spår på Ozzys första två (och utan tvekan mest framgångsrika) album, Blizzard of Ozz och Diary of a Madman, fram till sin död 1982. Rhoads prickiga Flying-V har en självklar plats på denna lista – kombinationen hårdrock och polka dots måste uppmuntras!
 
 

8. Brian May – ”Red Special”

brian-may-red-special
Bild: © Thomas Steffan

Gitarren ansvarig merparten av Queen-gitarristen Brian Mays odödliga riff är egentligen ett hemmabygge som tillverkades av stjärnan tillsammans med sin pappa redan 1963. May använder än idag gitarren, även om den genom åren genomgått ett antal restaureringar.
 
 

7. Eddie Van Halen – ”Frankenstrat”

van-halen-frankenstrat
Bild: © Carl Lender

Eddie Van Halens legendariska ”Frankenstrat” tillkom som ett resultat av hans försök att kombinera ljudet hos en Gibson med kroppen från en Fender Stratocaster. Gitarren, med sin berömda finish, har tillverkats i ett antal replikor världen över.
 
 

6. Tony Iommi – ”Old Boy” SG

iommi-old-boy
Bild: © Adam Bielawski

Tony Iommis ”Old Boy” byggdes i stjärnans hemstad, Birmingham av Jaydee Custom Guitars och användes först under Dio-åren av Black Sabbaths långa karriär. Gitarren har råkat ut för ett antal mindre olyckor genom åren, vilket gett den sitt karaktäristiskt slitna utseende.
 
 

5. Jack White – ”Airline”

jack-white-airline
Bild: © Michael Morel

Det är vid det här laget ganska väl vedertaget att The White Stripes grundläggande färgschema innehåller färgerna rött, svart och vitt. Frontmannen Jack Whites ”Airline”-modell, passar så bra i bandets stillmall att den verkar skräddarsydd för sitt ändamål. Gitarren är ursprungligen en lågprismodell tillverkad av Valco som säljs genom postorder, vilket var precis vad White behövde för att bevisa att man inte behöver en dyr kvalitetsgitarr för att kunna spela vad man vill.
 
 

4. Keith Richards – ”Micawber” Fender Telecaster

keith-richards-micawber
Bild: © Patrick Baumback

Det var med sin gräddkola-gula Fender Telecaster Keith Richards fick den klyftiga idén att ta bort den sjätte strängen för att möjliggöra att två ackord spelar mot varandra, vilket kanske hörs allra tydligast på klassikern ”Brown Sugar”.
 
 

3. Jimi Hendrix – Monterey Stratocaster

jimi-hendrix-monterey
Bild: © Musiclips.com

Denna gitarr förtjänat sin plats i musikhistorien av en unik anledning – det faktum att den är mest känd för hur den slutade sina dagar, snarare än dess faktiska utseende och/eller sound. Vid Monterey Pop Festival 1967 höll Hendrix på att avsluta sin spelning med en marathonversion av ”Wild Thing”, när han plötsligt började knäböja vid sin Stratocaster – och satte eld på den. Bilderna på Jimi Hendrix från Monterey tillhör de mest berömda i rockhistorien.
 
 

2. Angus Young – Jaydee SG

angus-young-sg
Bild: © Matt Becker

Jaydee Custom Guitars, samma upphovsmän som till Tony Iommis ”Old Boy”, bär även ansvaret för Angus Youngs klassiska specialbyggda SG. Ingen gitarrist i historien är väl så förknippad med modellen som AC/DC-gitarristen?
 
 

1. Jimmy Page – Gibson Les Paul Standard

page-les-paul
Bild: © My Les Paul

Jimmy Page är långt ifrån ensam att ha lirat på denna ikoniska Gibson-modell – men frågan är om det är någon gitarrist som burit upp det vackra instrumentet bättre än Led Zeppelins kreativa kraft? Till skillnad från de flesta instrument på denna lista, är det som gör denna gitarr unik inte dess utseende, utan snarare sättet på hur en enskild briljant gitarrist lyckades göra den synonym med sitt eget sound.

Diskutera denna lista