
Transparency International arbetar med att kartlägga och motverka korruption. Varje år sammanställer de ett index över världens mest korrupta länder. Siffrorna baseras på hur utbrett korruption är i ländernas offentliga sektor och det finns ledsamt nog inte ett enda land med perfekt ranking, vilket visar hur vanligt det är med maktmissbruk och mutor i maktens korridorer.
Länderna på listan kan utifrån ett antal parametrar få en maxpoäng på 100 och ju lägre poängen är desto mer korrupt är landet. I toppen – eller botten, beroende på hur man ser det – parkerar smultronställena Nordkorea, Afghanistan och Somalia.
I andra änden av listan, det vill säga de minst fördärvade länderna, hittar vi vårt grannland Danmark och Nya Zeeland. Sverige får också anses göra vad som går för att förebygga dessa typer av problem med sina 84 poäng, exakt samma som Singapore.
Värt att notera är att Ryssland är smutsigare än grannlandet Vitryssland. Det skiljer inte lite heller – 29 mot 44 poäng. Då är det värt att ha i åtanke att Vitryssland är en diktatur och Ryssland en ”demokrati”…
10. Guinea-Bissau
Om du aldrig har hört talas om Guinea-Bissau är du inte ensam. Landet ligger i västra Afrika, mellan Guinea och Senegal, och har en befolkning på ca 1,7 miljoner invånare. De allra flesta är relativt fattiga och korruption är ett nationellt tidsfördriv. Sedan statens grundande i början av 1970-talet har ingen president någonsin suttit en hel mandatperiod. Guinea-Bissau är också en viktig knytpunkt för handel och organiserad brottslighet.
Korruptionsindex: 8/100
9. Venezuela
Venezuela är en enda stor röra. När Hugo Chavez valdes som landets ledare 1998 uppstod ett antal problem. Nationaliseringen av landets rika oljereserver skapade ännu fler. Pengar som skulle gå till folket hamnade istället i fickorna tillhörande höga tjänstemän. Sedan dess har situationen bara blivit värre. Landets valuta är nästan värdelös och ekonomin befinner sig i fritt fall.
Korruptionsindex: 17/100
8. Irak
Iraks stora rikedomar och naturresurser har gjort landet till ett mål för en mängd skumma aktörer. Inte helt överraskande är korruptionen också utbredd. Irak har dock till viss del sett en viss ekonomisk tillväxt under landets återuppbyggnad. Yttre störningsmoment från amerikanska och europeiska entreprenadföretag som vill återställa infrastrukturen och utnyttja landets oljereserver är frekvent förekommande.
Korruptionsindex: 16/100
7. Libyen
Läget i Libyen är fortfarande turbulent. Ingen formell regering har slagit rot och strider mellan rebeller och de som är lojala mot den gamla administrationen äger fortfarande rum. Detta maktvakuum har gjort landet sårbart för bland annat vapenhandlare och korrupta militära ledare.
Korruptionsindex: 16/100
6. Angola
Angola har klättrat oroväckande snabbt på Transparency Internationals korruptionsindex de senaste åren. Plundring av statliga tillgångar, omfattande penningtvätt och förskingring är några av anledningarna. Landets oljereserver gör det till en korruptionsmagnet. Angola är också det värsta landet i världen att vara barn i.
Korruptionsindex: 15/100
5. Sydsudan
Den relativt nya nationen Sydsudan saknar av förklarliga skäl en långvarig regering samt flera samhällsstrukturer. Detta har lett till stora möjligheter för korrupta politiker att komma in och sno åt sig makt. Landet är outvecklat och medborgarna deltar i ett ekonomiskt system som i stor utsträckning är av livsuppehållande karaktär. Ett annat problem är bristen på känsla av nationalitet bland de cirka 200 tydliga etniska grupper som upptar landet.
Korruptionsindex: 15/100
4. Sudan
Långvariga konflikter mellan konkurrerande fraktioner och etniska grupper har destabiliserat Sudans förmåga att effektivt fungera ur en ekonomisk synvinkel. Resultatet har varit förödande för många av landets medborgare. När Sydsudan bröt sig loss från resten av landet tog de med sig stora oljereserver, något som förväntas bidra till Sudans fortsatta kräftgång.
Korruptionsindex: 12/100
3. Afghanistan
Afghanistan kännetecknas idag av en stat som i stor utsträckning saknar styre och som delats upp mellan ett flertal lokala stamledare och krigsherrar. Landets nuvarande president Hamid Karzai var ökänt korrupt. Han blev bland annat påkommen med handen i syltburken efter att det uppdagats att han tagit emot pengar från den amerikanska militären och stoppat dem i egen ficka. Afghanistan är också hemvist för lejonparten av världens heroinproduktion.
Korruptionsindex: 11/100
2. Somalia
Korruptionen i Somalia är utbredd och underminerar den pågående politiska processen och statsbyggandet. Rättsväsendet i sig genomsyras av korruption och mutor används ofta för att påverka domstolars beslut i bland annat tvister om äganderätten till mark eller hus. Den federala regeringen och de regionala administrationerna, inklusive Somaliland, saknar reella förvaltningsstrukturer och processer för att effektivt förhindra och bekämpa korruption.
Korruptionsindex: 8/100
1. Nordkorea
Den nordkoreanska regeringens inre verkningar är minst sagt mystiska. Världens mest slutna nation får ekonomiskt bistånd från bland annat Kina, men har trots det har man massiva problem att producera tillräckligt med bränsle och mat för sin befolkning. Militärutgifterna överväger avsevärt utgifterna för sociala program och bistånd.
Landets stora problem kan spåras tillbaka till ett antal naturkatastrofer och Sovjetunionens sammanbrott. Med litet hopp för förändring inom en snar framtid är Nordkorea dömt att förbli en av planetens mest korrupta och länder.
Korruptionsindex: 8/100
Världens MINST korrupta länder:
1. Nya Zeeland – 89/100
2. Danmark – 88/100
3. Finland, Norge och Schweiz – 85/100
6. Singapore och Sverige – 84/100
8. Kanada, Luxemburg, Nederländerna, Storbritannien – 82/100
Sverige borde vara med på listan!