
Vår värld är i ständig förändring och det finns många enskilda episoder som gjort avgörande avtryck genom mänsklighetens historia. Här har vi samlat 11 händelser som förändrade världen, och som än idag påverkar våra liv.
Vi har fokuserat på incidenter som inträffat från 1900-talet och framåt. Med tanke på det ”snäva” urvalet är det inte oväntat de stora krigen som i första hand kommit att forma dagens samhälle – men det finns även positiva saker att ta med sig från de senaste hundra-nånting åren. Läs vidare så får du veta vad!
11. Attacken mot Pearl Harbor
7 december 1941, Pearl Harbor, Hawaii, USA
Andra världskriget hade rasat i två år innan Japans attack på Pearl Harbor. Under den tiden hade USA endast spelat en stödjande roll och ännu inte engagerat sig i striderna. Allt detta förändrades på morgonen den 7 december 1941 när japanska stridsflygplan plötsligt dök upp från ingenstans och bombade den exotiskt placerade flottbasen. Attacken innebar att Japan officiellt förklarade sitt stöd för axelmakterna och gjorde USA till en fullvärdig och högst aktiv medlem av de allierade. Världskriget blev plötsligt mycket mer världsligt och berörde i stort sett alla delar av jordklotet.
10. Oktoberrevolutionen
7 november 1917, Petrograd Ryssland
1917 var ett omtumlande år för Ryssland och ett år som kom att ändra landet för alltid. Mitt under brinnande världskrig ledde Lenin och hans bolsjeviker sin revolution med idéer hämtade ur den marxistiska kommunismen. De störtade regeringen och intog Vinterpalatset, vilket innebar slutet för den kungliga familjen och födelsen av Sovjetunionen. Termen ”revolution” för att beskriva händelserna härstammar från den officiella sovjetiska historieskrivningen. Större delen av befolkningen var dock omedveten om vad som pågick i huvudstaden och Oktoberrevolutionen benämns i dag som en statskupp snarare än en revolution.
9. 11 september-attackerna
11 september 2001, New York/Washington/Pennsylvania, USA
Historiens mest avancerade terrorattentat ägde rum på morgonen den 11 september 2001 då fyra amerikanska passagerarflygplan kapades och störtades av sammanlagt 19 terrorister kopplade till det radikala islamistiska nätverket al-Qaida.
Det första planet flög in över Manhattan och träffade World Trade Centers norra torn klockan 08.46 lokal tid, men det var inte förrän det andra planet sjutton minuter senare flög in i det södra tornet som världen blev varse om att det var en terrorattack de bevittnade på de direktsända nyhetsbilderna. De andra två planen kraschade inom en timme efter att det andra planet kolliderat med WTC, det ena i USA:s försvarshögkvarter Pentagon i Washington D.C. och det andra på ett fält i Pennsylvania.
I kölvattnet av attackerna inledde USA invasionen av Afghanistan under namnet ”Operation Enduring Freedom”. Av bara farten ställde man även in siktet på Irak och Saddam Husseins terrorvälde. Än idag finns amerikanska soldater kvar i området och det enda världen egentligen fick ut av krigen var födelsen av IS. Tackar!
8. D-dagen
6 juni 1944, Normandie, Frankrike
1900-talet brukar delas upp i två halvor – före och efter andra världskriget. Båda perioderna var påfallande olika då krigets slut kom att kräva en hel del stora förändringar av i första hand det västerländska samhället. Vändpunkten som skiljer dessa två halvor åt får nog tillskrivas den 6 juni 1944 då de allierade styrkorna landsteg i Normandie och invaderade det nazistockuperade Europa. ”D-dagen” var början till slutet på den största konflikten i modern tid.
7. Penicillinets upptäckt
28 september 1928, London, England
De flesta vetenskapliga upptäckter brukar omfatta avancerade tekniska framsteg och borde nog ses mer som en process än en enskild händelse. Upptäckten av penicillin är dock undantaget som bekräftar regeln. Den revolutionerande upptäckten skedde ju som bekant av ett misstag av upphovsmannen Alexander Fleming. Den inverkan som den nya medicinen hade på världshälsotillståndet var ovärderlig i och med att man nu kunde behandla förödande bakteriesjukdomar.
6. Berlinmurens fall
9 november 1989, Berlin, Tyskland
Rivningen av den lika fysiska som symboliska barriären mellan det demokratiserade Västtyskland och kommunistiska Östtyskland hösten 1989 var en massiv mediehändelse. Berlinmurens fall var dessutom till stor del den sista spiken i Sovjets kommunistkista och händelsen kom sedermera att leda upplösningen av det kalla krig som höll världen på halster i ett halvt sekel.
5. Mordet på Franz Ferdinand
28 juni 1914, Sarajevo, Österrike-Ungern
Gnistan som antände en krutdurk. När Gavrilo Princip sköt ihjäl den österrikiska-ungerska tronarvingen Franz Ferdinand utlöstes en dominokedja av internationella pakter och första världskriget var snart ett faktum. Det stora kriget krävde 9 miljoner soldaters liv och nästan en hel generation av unga män utraderades inom loppet av några år – allt på grund av ett mord.
4. Svarta tisdagen
29 oktober 1929, New York, USA
Wall Street-kraschen förutspåddes redan 1927, men trots årliga nedgångar var tilltron till börsen stark och raset kom därför trots allt som en chock för de allra flesta. Den bakomliggande orsaken till kraschen var en upphaussad börsmarknad där miljontals amerikaner lånade pengar till höga räntor för att finansiera sina investeringar. Kulmen nåddes den 29 oktober 1929 i och med den så kallade ”svarta tisdagen” då New York-börsen störtdök, vilket blev startskottet för 1930-talets stora depression. Kraschens effekter blev enorma; jobben var få och människor befann sig plötsligt långt från 20-talets sötebrödsdagar. Det skulle komma att krävas ett fullskaligt världskrig för att få fason på världen igen, och även om ekonomiska depressioner har kommit och gått sedan dess är det ingen annan som hittills varit så förödande.
3. Skapandet av Israel som en judisk stat
29 november 1947, FN:s generalförsamling, New York, USA
Förenta Nationerna gjorde något som saknar motstycke i modern historia när de faktiskt godkände en delningsplan för att dela upp Palestina och ge det judiska folket en egen stat efter andra världskrigets slut. Judarna accepterade delningen, men arabländerna och de palestinska araberna förkastade den. Politiska oroligheter i Mellanöstern har sedan dess blivit en stöttepelare på världsarenan och Israels vägran att kompromissa med bosättarna gör att en ljusning i konflikten känns väldigt avlägsen.
2. Månlandningen
20 juli 1969, Stillhetens hav, Månen
En människa på månen. Tänk att gå tillbaka tusen år i tiden och försöka förklara det för folk. Tanken är i ärlighetens namn fortfarande rätt svindlande: Mänskligheten har faktiskt nått ända till månen. Apollo 11 sköts upp 16 juli 1969 och klockan 21.17 fyra dagar senare landade månlandaren Eagle på månens yta. Neil Armstrong fick äran att bli första människa att sätta sin fot på månen och besättningen återvände till jorden den 24 juli. Vårt tips är att månlandningen under de närmaste hundra, tvåhundra, tusen åren kommer att öka i betydelse samtidigt som många andra händelser från 1900-talet kommer att blekna bort.
1. Atombomben över Hiroshima
6 augusti 1945, Hiroshima, Japan
Lagom till slutet av andra världskriget hade kärnkraft och atomenergi utvecklats så till den grad att det inte längre handlade om teorier; det hade blivit ett vapen. Ett vapen vars kraft mänskligheten aldrig tidigare drabbats av. Vedergällningen för Japans attack mot Pearl Harbor bestod av två atombomber över först Hiroshima och senare Nagasaki och den direkta ättlingen till händelsen stavas Kalla kriget. I och med USA:s maktdemonstration ökade kapprustningen med Sovjet och trots att det gått 70 år känns atombombshotet ständigt närvarande.
Jag förstår inte vad folk menar med händelser som förande världen.
Det är enbart händelser från modern tid. 9/11 var inte av samma kaliber som D-day!