De flesta förknippar prinsessor med snälla flickor i volangklänningar som kan sjunga och trånar efter stiliga prinsar. En titt i historieböckerna visar dock att många av historiens verkliga prinsessor varit väldigt långt från den stereotypa bilden.
Sanningen är att många av dem i själva verket skulle kunna vara hämtade rakt ur Game of Thrones. I bästa Daenerys Targaryen-stil bjuder vi därför här på 10 mäktiga prinsessor du aldrig hört talas om!
10. Urraca av Zamora
Urraca föddes 1033 som dotter och ett av fem barn till den spanska kungen av Kastilien, Ferdinand den Store. När Ferdinand dog 1065 delade han upp sitt rike i fem delar så att hans barn skulle leva i fred med varandra efter hans död. Den äldste sonen Sancho nöjde sig dock inte med sin del och startade krig med sina syskon för att ta över hela riket själv. Sanchos krigshär tog med lätthet de tre första syskonens riken, men när han kom till staden Zamora där lillasystern härskade tog det stopp. Urraca lyckades hålla staden och med hjälp av sin syster mördade hon sin giriga storebror. Snacka om medeltida girlpower!
9. Alfhild
Enligt den danske 1100-tals historikern Saxo Grammaticus var Alfhild en vikingaprinsessa och krigarkvinna som längs Baltikums kuststräcka ledde en egen flotta bestående av kvinnliga pirater. Istället för att gifta sig med den danske prinsen Alf flydde hon klädd som en man till ett liv som en fri pirat. Alf kom senare efter henne, de krigade lite och gifte sig sen – men det är en annan historia…
8. Zhao av Pingyang
Prinsessan Zhao av Pingyang (598-623) var dotter till kinesiske kejsaren Gaozu av Tang, grundare av Tangdynastin. Det var faktiskt Pingyang som hjälpte sin far att ta makten från den regerande kejsaren år 617 då hon egenhändigt ledde en armé på 70 000 män och vann flera viktiga slag. Hon dog ung och fick en begravning värd en stor krigare, något som var mycket ovanligt för en kvinna under denna tid.
7. Khutulun
Gingis Khans barnbarn Khutulun var en mongolisk prinsessa som levde på 1200-talet. Som yngsta barnet till den mäktiga härskaren Kaidu gjorde hon kraftig revolt när hon istället för att anta rollen som prinsessa, valde att bli krigare och strida vid sin fars sida. Khutulun var dessutom obesegrad mästare i brottning och bestämde sig för att inte gifta sig förrän en man vunnit över henne. Varje man som förlorade var tvungen att ge krigarprinsessan ett antal hästar, och det sägs att hon vann över 10 000 fyrbenta vänner på detta sätt.
6. Isabella av Frankrike
Isabelle de Capet (ja, det är hon från ”Braveheart”) giftes bort som 12-årig barnbrud med Edvard II av England 1308 och blev då prinsessa av Wales. Edvard visade dock större intresse för de unga männen vid hovet än sin nyblivna fru och till slut fick Isabella nog. Hon åkte tillbaka till Frankrike, inledde en relation med Roger Mortimer och återvände så småningom till England med en flotta i avsikt att avsätta sin make. Edvard tillfångatogs och dog (eller mördades) senare i fångenskap och Isabella regerade tillsammans med sin älskare i väntan på att sonen, Edvard III, skulle bli myndig. När den dagen kom dödade lill-Edvard Mortimer, och Isabella själv uteslöts från hovet på livstid. Släkten är värst…
5. Rani Lakshmibai
Rani Lashmibai föddes 1828 i Varanasi och fick som dotter i en familj med hög kast tillgång till utbildning i bland annat bågskytte, ridning och självförsvar. Hon gifte sig med maharadjan av Maratha-staten Jhansi och de adopterade en son. När maharadjan dog 1853 tvingades Rani lämna över styret till det brittiska imperiet över Jhansi, då britterna inte erkände adoptivsonen som arvtagare. När det indiska upproret bröt ut 1858 återtog Rani styret av Jhansi och blev en av de ledande figurerna i motståndskampen mot det brittiska imperiet.
4. Nzinga av Ndongo och Matamba
Prinsessan Nzinga föddes 1583 i kungariket Ndongo och Matamba (nuvarande Angola) som dotter till kungen av Mbundu-folket, Kiljuani och hans fru Kangela. Hon favoriserades av kungen och fick ofta följa med när han krigade och härskade över sitt kungarike. Under denna tid hade slavhandeln tagit fart och de portugisiska kolonisatörernas makt i området ökade snabbt. Efter att Portugiserna brutit ett fredsavtal och Nzingas bror därför tagit livet av sig, axlade hon själv makten och tog upp kampen mot kolonisatörerna. Nzinga sägs ha deltagit i strider tills hon var över 60 år och slöt 1657 till sist ett fredsavtal med Portugal. De resterande 20 åren av sitt liv ägnade hon sedan till att försöka återuppbygga sitt rike.
3. Hatshepsut
Hatshepsut tros ha levt 1508-1458 f.Kr. och var den femte faraon i den 18:e egyptiska dynastin. Hon var dotter till faraon Thutmose I och gifte sig så småningom med sin halvbror Thutmose II. Efter att Thutmose II gått bort blev hon medregent tillsammans Thutmose III – sonen till en av sin makes bihustrur. Hon krönte så småningom sig själv till farao och regerade i över 20 år, vilket är den längsta tid en kvinnlig farao suttit vid tronen. Under Hatshepsuts styre inleddes en fredlig epok och hon återupprättade flera internationella handelsförbindelser vilket ökade rikets välmående.
2. Wu Zetian
Vad gör Wu Zetian speciell? Mellan åren 690-705 var hon enväldig härskare av det kinesiska imperiet – en bedrift ingen annan kvinna mäktat med genom historien. Hon var konkubin till kejsaren Taizong av Tang, och gifte efter hans död om sig med hans nionde son Gaozong. Efter att även Gaozong blev sjuk och dog hon själv över styret och regerade sedan i 45 år, varav 15 år som monark. Under sin tid som regent expanderade Wu Zetian det kinesiska riket och genomförde flera reformer som bland annat innebar statligt stöd till utbildning och litteratur.
1. Eleonora av Akvitanien
Eleonora av Akvitanien regerade Frankrike under åren 1154-1189 och kallas ibland för medeltidens rikaste och mäktigaste kvinna. Hon var äldsta dottern till hertigen av Akvitanien och arvtagerska till Frankrikes största valsallstat. Som grädde på moset blev hon dessutom drottning i och med att hon äktade kung Ludwig II. Under det misslyckade andra korståget deltog Eleonora och ledde en egen här av enbart kvinnliga krigare. Efter att ha återvänt till Frankrike ansökte hon om skilsmässa från Ludwig och gifte åtta veckor efter äktenskapets upplösande om sig med greve Henrik av Anjou. När Henrik senare besteg Englands tron 1154 blev hon drottning för andra gången. Paret fick åtta barn tillsammans (varav ett var Rikard Lejonhjärta). Efter att ha stöttat en av sina söners kupp mot kungen fängslades hon och frigavs först efter sin makes död 15 år senare.
Vad hette den engelska kvinnan som härförde lokalbefolkningen mot Romarriket och krossade romarnas första etablering av London? Det tog väl bara tio år innan stan var återuppbyggd men det var väl ganska vågat att utmana Rom runt år ”noll”. Just genom hon utmanade en sådan makt kan man tänka sig att hon dömde sin egen undergång för det var förstås bara en tidsfråga innan hon själv gick under.
Helt klart en mycket intressant ”lektion” om personer, inte minst kvinnor, som haft stort inflytande genom historien. Flera av dem man aldrig någonsin hört talas om! ?