Det finns en mängd saker som kan gå sönder på en bil. Men faktum är att det mesta går att fixa själv, även om man inte är överdrivet bilkunnig.
Nej, ingenting är omöjligt, och i vissa fall dessutom mycket enklare än man tror. Byta däck, stötdämpare eller oljefilter? En baggis! I den här artikeln har vi listat 8 saker du kan fixa själv på din bil.
8. Byte av fjädring och stötdämpare

Om det är någon del som behöver bytas då och då så är det stötdämparen. Det kan låta skrämmande men det är faktiskt något som du kan byta själv. När det gäller reservdelar så finns det bildelsleverantörer i Sverige, som Bosch, där du enkelt kan ordna nya delar.
Att utföra själva arbetet tar lite tid, eftersom du bland annat måste ta bort däcket. Dämparen sitter bakom däcket och du kommer åt den ganska enkelt, denna sitter fast med en mutter som ansluter den till fjädringen.
Att installera en ny är ungefär lika enkelt som att ta bort den gamla. Tänk på att om du inte alls känner dig bekväm med att göra den här sortens arbeten, finns det guider att använda sig utav som underlättar.
7. Byta batteri

Något otroligt vanligt som drabbar många bilar är ett dåligt batteri. Det leder till att bilen blir svårstartad, inte minst under hösten. Faktum är att det är mycket enklare att byta än många tror. Själva batteriet går oftast på minst en tusenlapp, så du kan spara in mycket pengar om du gör arbetet själv.
För att byta batteriet så behöver du helt enkelt koppla bort det gamla. Det är faktiskt inte mycket svårare än det låter. Du kan enkelt under huven se vad som är kopplat till det och du ser då vad som måste kopplas bort för att få ut det. Sedan sätter du in det nya på exakt samma vis. Glöm bara inte att koppla det nya, annars startar inte bilen. Det finns många andra bra råd man kan ge om batteriet.
6. Byta oljefilter

Det här är ungefär lika enkelt som att byta ett batteri, men kräver lite fler moment. Till att börja med måste du tappa ur oljan ur bilen. Det gör man med en oljeplugg som du hittar under ditt motorblock med en liten spärr. Glöm inte att ställa något under så att du inte häller ut oljan i marken, slöseri på både miljö och pengar.
Stoppa även en hink eller liknande under själva oljefiltret, eftersom en del kan finnas kvar i det. För att ta bort filtret kommer du behöva en oljefilteravdragare, som går att hitta på din lokala butik som säljer bilgrejer.
Passa även på att rengöra ditt oljefilterlock och smörj in din nya packning till filtret med olja. Att byta ut det gamla med det nya är enkelt och kräver inget vidare arbete.
Det viktigaste här är att du inte glömmer att fylla på med ny olja när du är klar. Dubbelkolla också att du använder rätt olja.
5. Byta däck

Det kanske vanligaste när vi pratar om skruvar är såklart däckbyte, något som ska göras två gånger om året, om man inte använder helårsdäck. Det är inte så svårt som det kan verka heller.
- Börja med att lägga i handbromsen. Du har antagligen skaffat en domkraft och något för att ta bort bultarna. Hylsa med dragkraft är rekommenderat, men i värsta fall fungerar ett fälgkors också. Lossa lite på bultarna medan bilen står på marken, det underlättar markant.
- Hissa sedan upp bilen, för att hitta var du ska placera den under varje däck så kan du kontrollera din bils instruktionsbok om du är osäker. Använd gärna en pallbock som säkert.
- Nu är det dags att skruva av hjulbultarna helt. Lägg dem dock inte direkt mot marken, för då riskerar du att få smuts in i gängorna. Lägg dem istället på en bänk eller liknande. Lyft sedan av hjulet försiktigt, tänk på att lyfta rätt för ryggens skull. Lyft sedan på det nya däcket.
- När du monterar dit det nya däcket kan du passa på att smörja in bultarna med lite fett, det behövs dock inte mycket, hellre för lite än för mycket.
- Sedan skruvar du fast däcken, tänk på att dra åt dem i ett kryss. Sänk sedan ned bilen igen försiktigt. Har du en momentnyckel bör du kontrollera bultarna nu. Exakt hur hårt dem ska dras varierar, så kontrollera din instruktionsbok igen. Glöm inte att du efter cirka tio mil ska dra åt bultarna igen, det här gör man endast för säkerhets skull.
4. Byta torkarblad

En annan uppgift du som lekman kan utföra är att byta torkarblad på vindrutetorkarna till din bil. Så här gör du:
- Fäll upp torkararmen när den är i serviceläge. Tryck på knappen som sitter på torkarbladsinfästningen och dra rakt ut parallellt med torkararmen.
- Skjut in det nya torkarbladet tills ett klickljud hörs.
- Kontrollera att bladet sitter fast ordentligt.
- Fäll tillbaka torkararmen mot vindrutan. Klart!
3. Laga rost

Att laga en rostskada på din bil är visserligen ganska tidskrävande och kräver en del förberedelser. Men det är inte omöjligt! Så länge du inte slarvar eller stressar…
- Ta en vinkelslip och slipa bort rosten tills dess att ytan är plåtren och nästan blänker. Komplettera med grovt sandpapper, polertrissa för borrmaskin eller annat verktyg så att all smuts försvinner.
- Använd rödsprit för att tvätta ytan och låt lufttorka.
- Maskera samtliga ytor du tror kan träffas av färgdamm.
- Spackla hål och ojämnheter genom att applicera spackel, slipa, lägga och på mer tills du fått till en jämn och fin yta. Denna bearbetas sedan med sandpapper.
- När spackelytan torkat är det dags att lägga på rostskyddsfärg. Spraya/måla på i flera omgångar, gärna 4-5 tunna lager som får torka med några minuters mellanrum.
- Nu är det äntligen dags att få dit färgen. Spraya tunna lager korsvis över ytan. Låt torka några minuter. Spraya igen. Upprepa sedan denna procedur tills du är nöjd med resultatet
- Låt bättringsfärgen torka över natten och applicera därefter klarlacken i tunna lager med några minuters torktid emellan.
2. Fixa bucklor

Bucklor på karossen är ingen höjdare. Förutom att det får din bil att se risig ut så har det också en negativ inverkan på värdet. Att fixa bucklor hos ett proffs kan dock kosta skjortan. Onödigt tycker vi, när det går att fixa på egen hand!
- Hårtorksmetoden
Använd först en hårtork och spraya sedan med något kallt på bucklan. Tryckluftsspray används ofta och borde göra susen. Efter några försök bör bucklan ”poppa” igen, antigen av sig själv eller med hjälp av små slag runt om som sätter press på metallen. - Vaskrensarmetoden
Ta en vaskrensare, tryck in den i bucklan försiktigt och dra. Du kan behöva upprepa proceduren några gånger innan det ger resultat. - Hammarmetoden
Om du får tillgång till karossen inifrån kan du även banka ut bucklan. Det är den enklaste metoden om det görs försiktigt. Ta en metallplåt, täck den med en trasa och placera den på utsidan, över bucklan för att skydda ytan. Då kan du sedan försiktigt slå på bucklan inifrån tills den poppar ut.
1. Byta tändstift

Att byta tändstift på äldre bilar är lätt som en plätt! Lyft av tändhatten, skruva lös det gamla tändstiftet och sätt dit det nya. Klart!
På nyare bilar kan du dock få lossa på en del komponenter innan du kommer åt tändstiftet, till exempel luftfiltret.