
Spelandet blir allt större och idag finns det fler än någonsin som drömmer om att börja spela TV- och datorspel på en professionell nivå. Mycket har hänt under 2020 och bland annat har esporten blivit större. Pandemin har bidragit en del, men det finns fler anledningar än det till att branschen har vuxit.
Här har vi i samarbete med en av våra partners listat fem anledningar till att esport blivit större under 2020.
5. Fler spel inom esporten
Esporten var redan stor innan pandemin, det här vet troligtvis de flesta redan. Datorspel och dylikt är redan stort och blir större för varje år. Det handlar framförallt om att spel blir allt mer tillgängliga och de flesta datorer idag kan klara av de vanligare spelen, varav många av dessa är populära inom esporten.
Det man ska tänka på är att datorspel redan är väldigt populära. Att sedan kunna tjäna pengar på det lockar också många, inte bara till esporten. Du har exempelvis möjligheten att sälja grafik till spel, inte minst skins via sidor som Skinwallet. Du kan även tjäna pengar genom streaming eller YouTube. Det finns väldigt många möjligheter och allt det här lockar väldigt många spelare över hela världen till esport och annat inom datorspel.
Idag finns det fler spel än någonsin som är aktuella för esport, vilket öppnar upp för fler spelare. Det handlar inte bara om traditionella skjutspel som CSGO eller strategispel som League of Legends. Med mer variation finns det också större utrymme för nya spelare.
4. Pandemin har fått fler att bli intresserade av att titta på esport
Under pandemin har många suttit isolerade. Det här har lett till att fler har fått upp intresset för att titta på esport, precis som att visa musiker, YouTubers och liknande har sett ett uppsving i intresset hos tittare och lyssnare.
Esporten är i grunden en digital bransch, vilket gör att den gynnas av en pandemi där många människor över hela världen isoleras. Huruvida den här effekten sitter kvar när pandemin är över vet man däremot inte.
3. Att fler sitter hemma öppnar upp för nya turneringar
Bland de som sitter hemma under en pandemi är det mer än bara åskådare. Många är entusiastiska inom spelandet och har därför fått ett intresse för att delta i esporten. Dessa har samtidigt haft en perfekt chans att träna och bli bättre.
Det här har lett till ett större behov av nya turneringar, inte minst mindre turneringar för nykomlingar. Många esportsidor har därför passat på att lansera mindre turneringar under pandemin som ger alla spelare chansen att delta och testa sina färdigheter mot andra som drömmer om att spela professionellt.
2. Fler företag satsar på esport
Esporten har vuxit något enorm under de senaste åren. Det här har sakta men säkert lett till att allt fler företag har blivit intresserade av esporten, framförallt när det kommer till att investera. Det finns exempelvis gott om bolag som har hjälpt till att grunda lag, investera i spelplattformar och andra företag som erbjuder tjänster och produkter som används inom esporten.
Det här blir ännu mer kännbart under pandemin där många företag har sett ett ökat intresse för esporten. Den här effekten kan eventuellt avta under kommande år, men det känns inte troligt med tanke på att esporten har vuxit även innan pandemin.
1. Karriärmöjligheterna blir allt fler
Allt eftersom esporten blir större öppnas det också upp för fler karriärmöjligheter. Med fler turneringar finns det större utrymme för nya spelare, men det här är bara en liten del av branschen. Du har företag som erbjuder tjänster och produkter, som också måste anställa allt fler för att kunna leverera till kunderna.
Du har även andra delar av branschen. Många professionella spelare behöver managers, människor som sköter om deras sociala medier, juridiska rådgivare och mycket annat. När det finns fler spelare i branschen finns det också fler karriärmöjligheter för människor över många olika arbetsområden. Det här bidrar till att locka fler till att titta på esporten och visa ett intresse för branschen.