Våren är i antågande och innan man vet ordet av är det sommar igen. Då är det många som gärna ger sig ut i naturen och plockar ihop sina egna blombuketter. Men man måste tänka sig för!
Här har vi listat 15 mer eller mindre fridlysta växter som gror i den svenska myllan.
15. Orkidéer (Orchidaceae)
I Sverige är samtliga orkidéer fridlysta. Den vanligaste orkidén i Sverige är Jungfru Marie nycklar. Andra sorter som brukar vara bekanta är brunkulla (bilden) och guckusko.
14. Backsippa (Pulsatilla vulgaris)
Backsippa är en vårväxt med nickande, lila blommor och ulliga blad. Den växer på torra och kalkrika marker och är fridlyst i hela Sverige.
13. Kungsängslilja (Fritillaria meleagris)
Kungsängsliljan inplanterades på 1600-talet i Botaniska trädgården i Uppsala och spred sig sedan till Kungsängarna där den fortfarande växer, men är fridlyst och förbjuden att plocka.
12. Ramslök (Allium ursinum)

11. Jättefräken (Equisetum telmateia)
Jättefräken är en fridlyst växtart i familjen fräkenväxter. I Sverige förekommer den endast på ett par kustnära platser i Skåne.
10. Mosippa (Pulsatilla vernalis)
Mosippan är sällsynt och förekommer sparsamt upp till Jämtland. Den växer på sandiga marker, särskilt i öppen hedtallskog och på ljunghedar.
9. Gullviva (Primula veris)
Gullviva är en vårblomma med gula blommor och karakteristiska mönster på kronbladen. Det är förbjudet i hela Sverige att gräva, dra upp eller plocka in exemplar av växten för försäljning eller andra kommersiella ändamål.
8. Bergviol (Viola collina)
Bergviol är en fridlyst växt som endast förekommer i Dalarna, Hälsingland, Medelpad och Ångermanland och då gärna på torra, kalkfattiga backar och berghällar.
7. Liljekonvalj (Convallaria majalis)
Liljekonvalj är ett vanligt inslag i hela Sverige förutom i fjälltrakterna. I Kronobergs, Stockholms och Södermanlands län samt på Öland får du inte gräva upp dem eller plocka till försäljning. Arten är dessutom mycket giftig.
6. Lundviva (Primula elatior)
Lundviva är en annan Primula-art med gula blommor och gröna blad. Den är fridlyst i Skåne län på grund av överplockning och habitatförlust.
5. Mistel (Paeonia officinalis ssp. villosa)
Mistel är en växt som lever på grenarna på andra träd. Likt liljekonvaljen har misteln blivit hårt plockad för försäljning. Detta har lett till att den varit på väg att försvinna och därför är den nu fridlyst i hela landet.
4. Fjällbrud (Saxifraga cotyledon)
Fjällbrud är en fridlyst och mycket sällsynt bomma som växer längs branta fuktiga klippväggar på några få platser från Jämtland till Torne Lappmark.
3. Hedblomster (Helichrysum arenarium)
Hedblomster är fridlyst i hela Sverige. Det är en ovanlig blomväxt som endast förekommer i de södra delarna av landet, från Skåne och Halland till Öland och Gotland.
2. Fältsippa (Pulsatilla pratensis)
Fältsippan är fridlyst i Skåne, Hallands, Södermanlands och Uppsala län och känns igen på sina blå- eller violettfärgade blommor.
1. Blåsippa (Hepatica nobilis)
Blåsippan finns i stort sett i samtliga delar av Sverige och är även fridlyst i hela landet. Däremot är reglerna striktare i vissa delar än andra.