Vad är egentligen bäst med julen? Tomten, stämningen, julklapparna? Glöm det. Julens högtidsstund nummer ett är utan tvekan är julbordet skall intas!
Här har vi därför sammanställt en smarrig lista över 15 rätter du måste servera på julbordet. Vilken är din julbordsfavorit?
15. Tillbehören
Vad vore ett julbord utan alla smarriga tillbehör? Vi pratar såklart om godsaker som kokt potatis, senap, rödbetssallad, gravlaxsås, äppelmos, romsås, inlagd gurka och så vidare.
14. Pastej
Tackar man nej till en god pastej till jul förtjänar man inga julklappar!
13. Ägghalvor (med topping)
Ägghalvor med goda toppings är ett måste på julen! Att det är superenkelt att göra är naturligtvis bara en bonus!
12. Omelett
Omelett till jul är kanske inte det första man tänker på, men det är vanligare på de svenska julborden än man tror. Använda gärna lite lyxigare råvaror och juliga smaker.
11. Rökt ål
Den rökta ålen en maträttsom länge har varit vanligt på julborden i Sverige, speciellt i Skåne. Europeisk ål är dock rödlistad som akut utrotningshotad och Världsnaturfonden avråder från att både äta och köpa den.
10. Fisk- & skaldjurspaté
En fisk- och skaldjurspaté gör sig alldeles utmärkt på julbordet och är dessutom är relativt enkel att tillreda – om man har en matberedare till hjälp. Oftast äter man den kall.
9. Lax
Lax på julbordet är ett måste för många. Klassisk inkokt lax, laxpaté eller den gravade varianten – alla går lika bra.
8. Strömming
Strömmingen är en riktig svensk klassiker och kan med fördel dukas fram på julbordet.
7. Kalvsylta
Mer klassiskt än en kalvsylta på julbordet kan det nog inte bli. Hur länge denna godbit har hängt med är oklart, men att den hör hemma på julbordet är det ingen som tvivlar på.
6. Revbensspjäll
Möra och saftiga revbensspjäll på julbordet tackar man inte nej till i första taget.
5. Prinskorv
Prinskorven har funnits med länge, men gjorde sitt intåg på de svenska julborden först under 1980-talet. Sedan dess är dock den lilla korven oumbärlig till jul.
4. Janssons frestelse
Janssons frestelse är en gratäng gjord på potatis, lök och ansjovis. Potatis och lök skalas, potatisen skärs till stavar eller i tunna skivor och löken till tunna ringar. Allt varvas i en ugnsfast smord form och överöses med grädde i valfri fetthalt. Överst strör man skorpmjöl. Anrättningen gräddas sedan i ugnen.
3. Köttbullar
Nu trillar vi in på de riktigt tunga klassikerna. Ett julbord utan köttbullar är inte ett riktigt julbord. Så är det bara.
2. Inlagd sill
Julsill är en självklarhet på de flesta julbord. Och blir det egentligen bättre än en burk hemgjord julsill tillsammans med knäckebröd, smör och potatis? MUMS!
1. Julskinka
Regent på den svenska julbordstronen är naturligtvis julskinkan. Sedan 1800-talet, när den griljerade delikatessen blev populär, har det väl inte dukats upp ett enda julbord i Sverige där det inte ingår en saftig julskinka.
Morotslåda
Kålrotslåda
Kalja
Om jag får bidraga med en del finska tillbehör.
När man tänker på år 1867 skäms i varje fall jag.
Men EN bit ål vill jag nog ha. En gång om året!
Mäh!Var är lutfisken!
Byt gärna ut ålen (som är rödlistad) mot till exempel risgrynsgröt, t ex apelsinris eller ris à la malta.
Jag förvånar mig över meningen ”Prinskorven har funnits med länge, men gjorde sitt intåg på de svenska julborden först under 1980-talet.” I mina kretsar har den funnits med sen 1800-talet och tidigare.
Skilj gärna på julbord och sillbord, det är två olika saker, liksom gåsamiddag.
Julborden skiljer sig åt i olika landskap som märks på övriga kommentarer.
Absolut grisfötter eller aladåb på grisknorrar.
Fårfiolen, risgrynsgröt, olika korvar, dopp i gryta och många har bruna bönor på julbordet här på Gotland iallafall
OCH som Ingrid skrev – ta bort Ålen!!
Jag tycker det är anmärkningsvärt att ålen finns med på listan över nödvändiga maträtter på ett julbord. Ålen är rödlistad och utrotningshotad. Vänligen ta bort den från listan.
Vart fan är Gotlandsdricken ?
GRISFÖTTER!
ABSOLUT grisfötter!!!