I en tid då vår musikkonsumtion är koncentrerad till Spotify och nedladdning är det lätt att glömma bort den andra stora konstform som musiker har gett oss genom historien – skivomslagen!
Ansedda musiktidningen Rolling Stone Magazine bad för en tid sedan sina läsare rösta fram rockhistoriens mest ikoniska skivomslag. Listan domineras av album från 60- och 70-talet, med en grungejätte från 90-talet som enda undantag.
Vad tycker du? Finns det andra klassiska verk som hellre borde tagit plats på listan över klassiska skivomslag?
10. The Velvet Underground – The Velvet Underground & Nico (1967)
Andy Warhol har till viss del tillskrivits äran för produktionen av Velvet Undergrounds debutalbum från 1967, men hans exakta roll i skapandet av skivan har alltid varit omdiskuterad. Omslaget var dock helt och hållet den excentriske mångsysslarens projekt och förblir än idag ett av hans mest kända verk.
9. Pink Floyd – Wish You Were Here (1975)
Stuntmännen Ronnie Rondell och Danny Rogers har utövat sitt yrkeskunnande i närmare 200 Hollywood-produktioner, däribland Speed, Titanic, Snuten i Hollywood, Bad Boys och Waterworld. De förblir dock mest kända för ett enda foto taget på Warner Brothers parkeringsplats 1975, vilket resulterade i det klassiska omslaget till Pink Floyds ”Whish You Were Here”.
8. Bruce Springsteen – Born To Run (1975)
Bilderna till omslaget på Bruce Springsteen & The E Street Bands banbrytande mästerverk ”Born To Run” togs under ett par intensiva timmar en juniförmiddag 1975 av fotografen Eric Meola. Gänget var slutkörda och såg ut att ha härjat runt hela natten när bilderna skulle tas, men trots – eller tack vare detta – lyckades Meola fånga den broderliga kärlek mellan Springsteen och saxofonisten Clarence Clemons, en kamratskap som blivit synonymt med hela bandets karriär.
7. The Beatles – Revolver (1966)
The Beatles skruvade omslag till ”Revolver” från 1966 skapades av den tyskfödde konstnären och musikern Klaus Voorman, som var en god vän till bandet. Innan han skissade fram det första utkastet till omslaget fick Voorman lyssna på låten ”Tomorrow Never Knows” – vilket fick honom att ställa sig frågan om hur surrealistisk och udda han kunde vara i sin formgivning. Svaret ser vi här ovan…
6. The Rolling Stones – Sticky Fingers (1971)
Det andra bidraget på listan som bär Andy Warhols signatur är Rolling Stones album ”Sticky Fingers” – bandets första på Atlantic Records, vilket gav dem friheten och framförallt budgeten att massproducera omslaget med ett riktigt blixtlås. Till skillnad från vad vissa rykten vill göra gällande, är det inte Mick Jagger som står modell för omslaget, utan det är i själva verket en kollega till Warhol. Exakt vem det är förblir okänt än idag.
5. The Clash – London Calling (1979)
The Clash kultförklarade skivomslag till superklassikern ”London Calling” föreställer basisten Paul Simonon när han slår sönder sin elbas under en konsert på Palladium i New York 1979. Bakom motivet ligger Pennie Smith som var på plats och av en slump tog en av rockhistoriens mest ikoniska bilder. Simonon var irriterad på den relativt lugna och tysta sittande publiken, varpå han massakrerade sitt instrument i hopp om en reaktion. Grafiken på texten på omslaget är influerad av Elvis Presleys debutalbum från 1956.
4. The Beatles – Abbey Road (1969)
Världens med flit mest korsade övergångsställe har givetvis The Beatles klassiker ”Abbey Road” att tacka för sitt kändisskap, och det kan äve vara det mest återskapade och parodierade skivomslaget i världshistorien. Inte ens Paul McCartney själv kunde hålla sig då han gjorde en version av omslaget på albumet ”Paul Is Live” från 1993.
3. Nirvana – Nevermind (1991)
Det enda bidraget på listan som inte härstammar från 60- och 70-talet. Nirvanas genombrottsalbum från 1991 förändrade rockmusiken och det superkända omslaget föreställande en bebis simmande under vatten jagandes en dollarsedel på en fiskkrok (!) är förmodligen bland det första som dyker upp i skallen när man tänker på grunge-giganterna från Seattle. Bebisen på bilden heter Spencer Elden och hans föräldrar fick 200 dollar för sin sons idag legendariska modelluppdrag.
2. Pink Floyd – Dark Side Of The Moon (1973)
Less is more brukar det ju heta. Detta tog brittiska designbyrån Hipgnosis tillvara på när de skapade det ikoniska skivomslaget till Pink Floyds ”Dark Side Of The Moon”. Omslaget är svart, med ett stort prisma i vilket en ljusstråle bryts upp till ett spektrum. Finns inte så mycket mer att säga. Som sagt, less is more – och skitsnyggt!
1. The Beatles – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967)
Omslaget till The Beatles kanske bästa album är utan tvekan en av de mest kända motiven i rockhistorien. Ursprungligen var omslaget tänkt att visa bandet i sina ”Sgt. Pepper”-outfits, lekandes i en park. Konceptet utvecklades långsamt därefter och resulterade till slut i världens snyggaste skivomslag, där medlemmarna står mitt bland massor av kartong-”cut-outs” av sina egna hjältar. Skådespelaren Leo Gorcey krävde 400 dollar för medverkan av sin avbild, vilket resulterade i att han plockades bort från omslaget – ett beslut han antagligen kom att ångra. Av alla kända personer på omslaget till ”Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” är det endast Paul McCartney, Ringo Starr, Dion DiMucci och Bob Dylan som fortfarande är i livet.