Har du tröttnat på billiga deckare och kändiskokböcker? Misströsta inte! Då finns det en minst sagt gedigen lista över klassiker att ge sig i kast med.
Ofta brukar sådana listor heta något i stil med ”100 böcker du bör ha läst innan du dör”, något vi tycker känns både lite stressigt och en gnutta makabert. Därför presenterar vi här en lite kortare lista med några riktiga pärlor i världens stora litteratuskatt i form av 14 böcker du bör ha läst – helt utan dödshot!
14. Den store Gatsby – F. Scott Fitzgerald

Originaltitel: ”The Great Gatsby”
Utgivningsår: 1925
Den mystiske miljonären Jay Gatsby flyttar ut det fiktiva samhället West Egg på Long Island där han skapar stor uppståndelse med gigantiska fester på sin stora herrgård- utan att någon vet vem han är eller hur han ser ut. Historien utspelar sig under några varma sommarmånader 1922, i en tid av dekadens, jazz, alkoholförbud, överdåd och ekonomisk frisläpphet. Nick Carraway, en ung man med författarambitioner, flyttar ut till West Egg där han blir granne med Jay Gatsby och dras in i en värld av festande och galenskap och Gatsbys brinnande kärlekshistoria med den vackra Daisy Buchanan. F.Scott.Fitzgeralds odöliga roman har sålts i miljontals exemplar och toppar i princip alla listor ”över vilka böcker man ska ha läst”, i år var även premiären av Baz Luhrmans filmatisering av boken med några av Hollywoods hetaste skådisar i rollerna.
13. Dödssynden – Harper Lee

Originaltitel: To Kill a Mockingbird
Utgivningsår: 1960
Dödssynden som är en skildring om rasism och orättvisor i den amerikanska södern, belönades med Pulitzer-priset 1961 och har idag blivit en modern klassiker som sålts i över 40 miljoner exemplar. Nioåriga Scout växer upp i ett sömningt sydstatssamhälle där allt kastas omkull efter att en svart man blir anklagad för att ha våldtagit en vit kvinna. En vit advokat tar på sig att försvara den unge mannen som annars inte skulle haft en chans att få en rättvis rättegång, något som får hatet att koka ännu mer i samhället.
12. På drift – Jack Kerouac

Originaltitel: ”On the Road”
Utgivningsår: 1958
Kerouacs mest kända roman kallas även ”den slagna generationens katekes” och anses vara det mest inflytelserika verket inom beatnikrörelsen, och återupptäcks om och om igen av nya läsare. Boken handlar om den unge collegestudenten ”Sal”, och hans luffarfärd över den amerikanska kontinenten och tar läsaren på en fantastiskt upptäcksfärd som innehåller allt från den djupaste filosof till jazz, sex, droger och galenskap. I ett rasande tempo får vi följa Sal och hans vänners resa från den ena staden till det andra och kasten är tvära mellan uppgivenhet och brinnande livslust. Jack Kerouac skrev romanen på endast tre veckor och den är inspirerad av hans egna resor tillsammans med vännen Neal Cassady.
11. Berätta din gåta – Tillie Olsen

Originaltitel: ”Tell me a Riddle”
Utgivningsår: 1961
Berätta din gåta är egentligen en novellsamling som innehåller fyra noveller skriven av Tillie Olsen, en banbrytande feministisk författare som inspirerat många kvinnliga författare under sin tid. Handlingen i novellerna kretsar kring en familj och tre av dem är skrivna ur en moders perspektiv. Novellerna var bland de första som beskrev vardagen för kvinnor inom arbetarklassen, ”Jag står här och stryker” heter den första novellen och handlar om en mor som sörjer över sin dotters liv och sitt eget moderskap.
10. Lysande utsikter – Charles Dickens

Originaltitel: ”Great Expectations”
Utgivningsår: 1860-1861
Då boken är rätt saftig med över 500 sidor kan det ta ett tag att plöja igenom denna tegelsten till roman, men det är absolut värt det. Dickens humoristiska och kvicka berättelse om föräldralösa Pips uppväxt och livsöde, utgavs från början som en följetång i den brittiska tidsskriften ”All the Year Round”. Boken skildrar Pip’s resa från barn till vuxen man och handlar om att finna sig själv och sina värderingar, delvis inspirerad av Dickens eget liv.
9. På västfronten intet nytt – E.M. Remarque

Originaltitel: ”In Western Nicht Neues”
Utgivningsår: 1929
Få krigsskildringar är så brutala och osminkade som Remarques beskrivning av skyttegravshelvetet under första världskriget. Läsaren får följa den unge tyske soldaten Paul som tillsammans med tusentals andra soldater far ut segervissa till en krigsfront som kom att bli en av de värsta i världshistorien. Det uppstår en stark kamratskap bland de unga männen i det hemska skyttegravslivet men när de dör en efter en ifrågasätts vad som kan räknas som ”hjältedåd” i ett så ovärdigt krig som tog unga mäns liv i hundratusental. Det är också en viktig påminnelse om att det finns vanliga människor på båda sidor, i alla krig.
8. Krig och fred – Leo Tolstoj

Originaltitel: ”Война и мир, Vojná i mir”
Utgivningsår: 1865-1869
Tolstojs klassiska och hyllade storverk ”Krig och fred” skildrar det ryska samhället under tiden före, under och efter Napoleons invasion av Ryssland. Denna storpolitiska roman följer olika aristokratfamiljers öden och är späckad med färgstarka karaktärer som tsar Alexander, den vackra Natasja, kejsar Napoleon, klumpige Pierre Bezukov och cynikern furst Andrej. Det är många långa ryska namn att hålla reda på, så det är kanske inget för kvällströtta läsare, men vilken storslagen berättelse det är- ett måste för den litteraturintresserade.
7. Hjärtat jagar allena – Carson McCullers

Originaltitel: ”The Heart is a Lonely Hunter”
Utgivningsår: 1940
Hjärtat jagar Allena handlar om den döv-stumme mannen John Singer och de människor han möter i en liten bruksort i den amerikanska delstaten Georgia under 30-talet. Historien kretsar främst kring några karaktärer som dras till Singer, alla utstötta av samhället och han är den enda som kan förstå dem. Carson McCullers var bara 23 år när boken gavs ut och hennes starka skildring om ensamhet och utanförskap blev en omedelbar sensation.
6. Son av sitt land – Richard Wright

Originaltitel: ”Native Son”
Utgivningsår: 1940
Romanen väckte stort uppseende då den gavs ut under 40-talet i Amerika under den tid då ”svarta” människor inte var tillåtna att äta på samma restauranger eller ens använda samma toaletter som ”vita” människor. Bigger Thomas, en ung svart man som växer upp i Chicagos slumkvarter, blir oavsiktligt inblandad i ett mord på en förmögen kvinna och hans liv blir därefter en nedåtgående spiral. Han jagas besinningslöst av polisen och döms mycket hårt av ett extremt fördömande och orättvist rättssystem, vilket driver honom att känna stolhet över sin handling. Wright’s historia var en stark protest mot orättvisorna i dåtidens USA, den väckte stark uppståndelse och blev den första ”bestsellern” som skrivits av en afroamerikansk författare.
5. Vägen – Cormac McCarthy

Originaltitel: ”The Road”
Utgivningsår: 2006
Vägen är en drabbande postapokalyptisk berättelse som handlar om en man och hans son som vandrar genom ett utplånat Amerika, sökandes efter kusten med endast en kärra att dra sina tillhörigheter i och en pistol med två kulor. Deras relation sätts på hård prövning och ångestfaktorn är hög i beskrivningen av ödelagda landskap som ryker av aska och där galenskap och kannibalism härjar bland de få överlevande. Romanen belönades med Pulitzer-priset 2003 och filmatiserades 2009 med bland annat Viggo Mortensen i rollbesättningen.
4. Frankenstein – Mary Wollstonecraft Shelley

Originaltitel: ”Frankenstein”
Utgivningsår: 1818
Denna skräckroman, som även kallas den första science-fictionromanen, skrevs för nära 200 år sedan av en tonåring(!) som dessutom var kvinna. Den excentriske vetenskapsmannen Victor Frankenstein experimenterar med liv och död och skapar monstret Frankenstein från död materia, vilket får förödande konsekvenser. Frankenstein är från början en snäll varelse men då han blir avvisad av sin skapare möts av avsky då han ger sig ut i världen att han så till slut fylls av hat och blir den hämdlystna och förskräckliga varelse. Än idag är ämnet som behandlas i boken högst aktuell, och drar frågan om hur långt människan kan gå i sin experimentlusta och vilka konsekvenser det kan få.
3. En bra karl är svår att finna – Flannery O’Connor

Originaltitel: ”A Good Man is Hard to Find”
Utgivningsår: 1955
Denna novellsamling innehåller sju korta berättelser som beskriver människor i den amerikanska södern på ett humoristiskt och makabert sätt. O’Connors författarskap beskrivs som gotiskt och texterna är fulla med religiös symbolik och hon har ett knivskarpt sätt att beskriva det komiska i det mänskliga beteendet.
2. Räddaren i nöden – J.D. Salinger

Originaltitel: ”The Catcher in the Rye”
Utgivningsår: 1951
Generationsromanen ”Räddaren i nöden” är J.D. Salingers enda roman och tros bygga på hans egen uppväxt. Boken handlar om en 16-årig pojke som efter att ha blivit utkastad från internatskolan driver runt i New York, och skildrar utanförskap på ett så starkt sätt att den har berört människor i årtionden. Salinger var också banbrytande då hela romanen är skriven i talskrift. En lite kuslig kuriosa om romanen är att John Lennons mördare, Mark David Chapman sägs ha burit på ett exemplar av ”Räddaren i nöden” i samband med att han arresterades av polisen.
1. Berättelsen om Narnia – C.S. Lewis

Originaltitel: ”The Chronicles of Narnia”
Utgivningsår: 1950-1956
Denna klassiska serie om sju böcker som handlar om den fiktiva världen ”Narnia” har sålts i miljontals kopior världen över och älskats av såväl barn som vuxna. För visst är heptologin vad man skulle kalla en ”ungdoms-serie”, men med sin fantastiska berättarglädje och uppfinningsrikedom är detta litteratur att njuta av-även för vuxna människor. Historien kretsar kring några engelska barn som finner den magiska världen Narnia där en kamp mellan gott och ont utspelar sig och huserar varelser som lejonet Aslan, Fauner, talande djur och den elaka vinterhäxan.
Rensar man bort de engelskspråkiga böckerna utom nummer 14 Den store Gatsby får man en bra lista omfattande tre romaner på tre olika språk. Gott sei Dank att det finns fler språk än engelska.
Harry Potter borde nästintill varit listad här.
Tack, nu har jag några bra böcker att se fram emot att läsa. 🙂
Ettan är bra 😍❤️❤️❤️❤️