Att en bok är överreklamerad behöver naturligtvis inte alltid betyda att den är genomkass, bara orimligt hyllad. Den här listan visar ett gäng exempel i form av 12 överskattade böcker du kan låta samla damm i bokhyllan.
Alla håller säkert inte med om urvalet och det finns säkert mängder av böcker som skulle passa precis lika bra på den här listan. Vilka är de mest överskattade böckerna enligt dig?
12. Brott och Straff – Fjodor Dostojevskij
Med risk för att trampa en och annan litteratursnobb på tårna – visst skulle Dostojevskijs klassiker ”Brott och Straff” varit ganska mycket bättre om den fått vara ett par hundra sidor kortare? Ångesten går visserligen att ta på när vi får följa Raskolnikovs febriga resa längs S:t Petersburgs dystra gator, men till slut vill man bara få slut på lidandet som ältas i sida efter sida. Att följa med i handlingen försvåras dessutom ytterligare eftersom typ alla karaktärer har minst tre långa ryska namn som läsaren måste hålla reda på.
11. Räddaren i nöden – J.D. Salinger
Om man vill bli riktigt deprimerad ska man definitivt ge sig på J.D. Salingers så kallade ”generationsroman” från 1951 som idag nått ikonstatus. Salinger skriver bra men den långa monologen är rätt trist och det speciella skriftspråket kan vara svårtuggat. Att John Lennons mördare Mark David Chapman dessutom ska ha inspirerats av romanen borde kanske vara ytterligare ett skäl att tona ner hyllningskören.
10. Tusen små bitar – James Frey
År 2005 gav författaren James Frey ut en hyllad bok om sin tuffa kamp mot missbruk som sålde multum – tills det uppdagades att snyfthistorien inte alls var sann utan ett kommersiellt knep för att sälja mer böcker. Aja baja! Den gripande boken förlorade all trovärdighet och Frey, som till en början nekade, fick skämmas inför miljontals tv-tittare när han till slut erkände på Oprah Winfreys soffa.
9. Den store Gatsby – F. Scott Fitzgerald
”Den store Gatsby” anses vara F. Scott Fitzgeralds stora mästerverk och räknas av många som en av världens bästa romaner. Alltså, det är inte på något sätt en dålig roman, den är bara inte SÅ fantastisk. Kanske måste man vara amerikan för att förstå tjusningen?
8. SprängarenLiza Marklund
Liza Marklund är en av Sveriges bäst säljande författare och ”Sprängaren” från 1998 är den första boken i succéserien om journalisten Annika Bengtzon. Boken blev en supersuccé men är tyvärr både tråkig, förutsägbar och totalt överskattad (som det mesta annat i svensk deckarväg). Romanen filmatiserades även 2001 av Colin Nutley med Helena Bergström i rollen som Annika Bengtzon, vilket inte heller gick jättebra.
7. Lyckan, kärleken och meningen med livet – Elizabeth Gilbert
Ytterligare en riktig ”Oprah-bok”. Den handlar om en kvinna i 30-års åldern som bryter med sitt gamla liv och åker till Italien och Indien för att frossa i en massa mat och be i heliga tempel. Under resans gång träffar hon sitt livs kärlek och de inleder ett passionerat förhållande. Gäääsp! Den här historien har vi läst så många gånger förut. Trots detta mottogs romanen med öppna armar, toppade New York Times bästsäljarlista i hela 187 veckor och har sålts i över 10 miljoner exemplar.
6. Måsen: Berättelsen om Jonathan Livingston Seagull – Richard Bach
Richard Bachs korta roman med den långa titeln ”Måsen: Berättelsen om Jonathan Livingston Seaugull” utkom 1970 och är en metaforisk berättelse om en mås och dennes sökande efter sina gränser och det absoluta. Det låter megaflummigt, vilket det är, men novellen blev en stor succé och såldes i över två miljoner exemplar enbart under de första två åren.
5. Hypnotisören – Lars Kepler
Författarparet Alexander och Alexandra Coelho Ahndoril som skriver under pseudonymen Lars Kepler debuterade 2009 med deckaren ”Hypnotisören”. Boken toppade försäljningslistorna samma år och blev en internationell succé översatt till 34 olika språk. HUR denna blaskiga och totalt orealistiska historia med omotiverade sexskildringar, omoderna referenser till Pokémon och ett fullständigt urspårat slut blivit så hyllad är helt obegripligt. Det blev dock inte mycket väsen av filmen som hade premiär 2012, regisserad av självaste Lasse Hallström.
4. Spelet – Neil Strauss
Journalisten Neil Strauss dejtingbibel för osäkra män med originaltiteln ”The Game” gavs ut 2005 och spred sig som en löpeld. Snart skulle varenda snubbe ut och ”gamea” på helgerna och tjejer fick helt plötsligt bli brickor i ett utstuderat (och extremt töntigt) ”spel”. Boken som inleds med citatet ”Hata inte spelaren, hata spelet” (kräks i munnen), skildrar hur skribenten ”utbildar” sig själv för att bli en raggningsexpert, och resten är en slags sammanställning av hans erfarenheter blandat med lökiga raggningstips. Vad kan man säga, sexistisk smörja för killar som inte fick ligga under tonåren… Läs istället Strauss hejdlöst underhållande biografi om Mötley Crüe ”The Dirt” från 2001.
3. The Secret = Hemligheten – Rhonda Byrne
Självhjälpsboken ”Hemligheten” som gavs ut 2006 av australiensiska författaren Rhonda Byrne startade i princip en ”väckelserörelse” av frälsta läsare och har sålts i miljontals exemplar världen över. Boken toppade även New York Times bästsäljarlista i hela 146 veckor och har översatts till 46 olika språk. I boken antas att ”lagen om attraktion” styr universums ordning. Byrne hävdar att när vi tänker eller känner skickas signaler ut i universum som lockar tillbaka händelser av samma slag, och att vi enbart genom att ändra vårt tankesätt kan nå lycka, hälsa och framgång. ”Hemligheten” blev mycket kontroversiell när den publicerades och vissa hävdade att den enda som blev lycklig och rik av bokens budskap var författaren själv. Kritiker har även kallat boken för ”farlig pseudovetenskap” eftersom det inte finns några vetenskapliga belägg för dessa rätt flummiga idéer.
2. Da Vinci-koden – Dan Brown
Dan Browns succéroman från 2003 har blivit en internationell bästsäljare som översatts till 44 olika språk, och ”Da Vinci-koden” räknas som en av världens mest lästa romaner med mer än 60 miljoner sålda exemplar. Och okej, själva grundhistorien har utan tvekan ett underhållningsvärde, men det är en ganska platt och dåligt skriven historia som inte lämnar något bestående intryck.
1. Alkemisten – Paolo Coelho
Flosker med svulstiga formuleringar staplas på varandra i denna storsäljare av visdomsgurun Paolo Coelho. Boken är tråkig och förutsägbar som tusan med en historia som inte känns unik på något sätt. ”Det är möjligheten att förverkliga en dröm som gör livet spännande”, skriver Coelho. Visst, det är fint formulerat men börjar vi inte bli lite trötta på käcka visdomsord som ska ledväga oss i livet? Nej, det blir tummen ner för Coelhos ”Alkemisten” som är en av tidernas mest överskattade roman.