
LEI eller Legal Entity Identifier som förkortningen står för är obligatorisk för juridiska personer som är aktiva på den europeiska värdepappersmarknaden. Detta sedan nya regler infördes 2018.
LEI är en global identifieringskod bestående av 20 tecken. Genom koden kan tillsynsmyndigheter få bättre insyn i transaktioner på värdepappersmarknaden. Vidare kan man genom koden enkelt spåra organisationer och dess ägarstruktur för att få mer information om en transaktionspart.
Med anledning av att systemet med LEI är relativt nytt så kommer här en lista från en av våra samarbetspartners över de viktigaste sakerna att känna till.
5. LEI är obligatorisk för företag som köper- och säljer värdepapper inom EU
En Legal Entity Identifier (LEI) är nödvändig för juridiska personer som ska genomföra transaktioner på den europeiska värdepappersmarknaden. Har du ett företag som ska köpa- eller sälja aktier så måste du alltså ha en giltig leikod. Utan en giltig LEI kan du nekas att genomföra en transaktion hos banken eller nätmäklaren. Du beställer enkelt ett leinummer på www.leiregister.se eller vänder dig till en liknande LEI-tjänsteleverantör. När du fått koden anger du denna i företagets internetbank eller hos den nätmäklare där du genomför dina värdepappersaffärer.
4. LEI har en giltighetstid på ett år
Att du en gång i tiden har registrerat ett lei-nummer innebär inte automatiskt att ditt bolag kan genomföra värdepapperstransaktioner. Istället behöver LEI förnyas löpande för att vara giltig. Giltighetstiden för en leikod är ett år. Därefter måste du förnya din LEI för att den ska vara aktiv. Vissa LEI-tjänsteleverantörer erbjuder förnyelse för flera år i taget. Du slipper då själv hålla koll på utgångsdatumet. Istället administrerar registreringsagenten den årliga förnyelsen åt dig.
3. Enbart ackrediterade LOU:s får utfärda leikod
Vem som helst får inte utfärda en leikod. Istället är det bara ackrediterade LOU:s som har rätt att göra detta. LOU står för Local Operating Units och är de företag som fått tillstånd av GLEIF att utfärda leikoder. GLEIF är i sin tur den organisation som står bakom hela lei-systemet. I Sverige finns det ingen lokal LOU utan registreringsagenter här använder sig istället av utländska LOU:s i form av exempelvis RapidLEI, GMEI Utitlity och Bloomberg.
2. Det finns flera LEI-tjänsteleverantörer att välja mellan
De företag som erbjuder juridiska personer att registrera- och förnya LEI kallas för LEI-tjänsteleverantörer eller registreringsagenter. Sådana företag är anslutna till en specifik LOU som sköter utfärdandet av leinumret. Tjänsteleverantören sköter bara det administrativa och tillhandahåller en plattform för själva registreringen. Efter att tjänsteleverantören validerat uppgifterna som inkommit via ansökningsformuläret så skickas allting vidare till den anslutna LOU:n som utfärdar leinumret. I Sverige finns det flera olika LEI-tjänsteleverantörer och du bör därför jämföra tjänsteleverantörer först innan du väljer att registrera LEI. På så sätt kan du spara in pengar och slipper betala ett överpris för din leikod.
1. Privatpersoner behöver ingen LEI-kod
Det är bara juridiska personer så som företag, organisationer, stiftelser, bostadsrättsföreningar etc som behöver en leikod för att kunna handla med värdepapper inom EU. Som privatperson behöver du alltså ingen LEI för att kunna fortsätta handla med aktier och andra värdepapper. Dessutom är företag som enbart har en kapitalförsäkringsdepå undantagna kravet på LEI. I detta fall är företaget nämligen inte formell ägare till innehavet.