Sveriges fulaste byggnader

Sverige är berikat med mängder av vackra kyrkor, slott och andra gamla byggnader. Dessvärre har vi dock även drabbats av 60- och 70-talets betongmissfoster som tagit plats till förmån för den gamla tidlösa arkitekturen.

Här har vi listat några av Sveriges fulaste byggnader, och det är faktiskt vår i övrigt vackra huvudstad som dominerar urvalet med hela 10 av de 20 byggnadsverk vi valt ut. Vilken tycker du är landets fulaste byggnad?

20. Vattentornet Svampen – Örebro

svampen
Bild: © Grandprix 63

Okej, för att vara ett vattentorn är Svampen i Örebro kanske inte så farligt, lite roligt till och med. Men nej, helheten blir för risig när det ser ut som ett UFO från 60-talet landat landat mitt i den torftiga närmiljön.

19. Stadsbiblioteket – Norrköping

stadsbiblioteknorrkoping
Bild: © Public domain

Norrköpings stadsbibliotek är ett av Sveriges största bibliotek. Den modernistiska betongbyggnaden i centrala Norrköping lever dock inte upp till epitetet ”störst är bäst” – i alla fall inte utseendemässigt.

18. Grindtorp – Täby, Stockholm

grindtorp
Bild: © Svensk Fastighetsförmedling

De fyra halvcirkelformade flerbostadshusen i Gribbylund i Täby norr om Stockholm lämnar mycket att önska ur ett estetiskt perspektiv. Men duger det åt vår statsminister så är det kanske inte så farligt? Ja, Fredrik Reinfeldt bodde faktiskt här 1990.

17. Läppstiftet/Lilla Bommen – Gullbergsvass, Göteborg

lappstiftet
Bild: © Vasakronan

Varför Lilla Bommen vid Göteborgs hamn har fått smeknamnet ”Läppstiftet” är lätt att förstå. Varför man överhuvudtaget smällde upp byggnaden är dock desto svårare…

16. Danderyds Sjukhus – Danderyd, Stockholm

danderydssjukhus
Bild: © Public domain

Undra hur många liv som kunde ha räddats om Danderyds Sjukhus inte var så gräsligt? För nog måste chanserna till att återhämta sig krympa avsevärt om man är tvungen att göra det i en så fruktansvärt ful byggnad?

15. Medborgarhuset – Eslöv

medborgarhuseteslov
Bild: © David Castor

Eslövs stolthet, det märkliga Medborgarhuset, är ritat av arkitekt Hans Asplund i funkisstil. Funkis? Snarare sunkis!

14. Karolinska Universitetssjukhuset – Huddinge, Stockholm

karolinskahuddinge
Bild: © Holger Ellgaard

Från entrén ser Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge ungefär ut som en stationsbyggnad i någon obskyr öststat. Exakt vad man vill ha när det är dags att träffa farbror doktorn!

13. Kungsholmsporten, Hornsberg, Stockholm

kungsholmsporten
Bild: © Holger Ellgaard

När planerna för en ny ”portal till Kungsholmen” först presenterades lät konceptet ganska schysst; två höghus på vardera sida om Essingeleden som skulle bli ett nytt landmärke i den kungliga huvudstaden. Resultatet blev två svarta block som mer säger: Välkommen till helvetet.

12. Skrapan – Södermalm, Stockholm

skrapan
Bild: © Anders Bengtsson

Härliga Södermalm har de senaste åren vuxit fram till Stockholms mest levande och trevliga innerstadsdel, men gamla Skatteskrapan (numera galleria och studentbostäder) gör sitt bästa för att dra ner stämningen. Grannen Söder Torn är inte mycket bättre och hamnade med nöd och näppe utanför listan.

11. Hötorgsskraporna – Norrmalm, Stockholm

hotorgsskraporna
Bild: © Holger Ellgaard

Mitt i Stockholm city skriker den svenska huvudstaden ut sitt allra pinsammaste New York-komplex i form av de fem ”skyskraporna” som är placerade mittemellan Hötorget och Plattan.

[related_posts taxonomy=”category” numberposts=”8″ image_size=”thumbnail” carousel=”true”]

10. Masthuggsterassen – Masthugget, Göteborg

masthuggsterassen
Bild: © Hannes Johansson

Döda funkiskomplex blir inte härliga i sicksackmönster heller…

9. Kjellmansgatans Studentboende – Masthugget, Göteborg

kjellmansgatan
Bild: © Jan Bengtson

Om inte tentastress och CSN-skulder räcker för att ge studenterna på Kjellmansgatan en rejäl dos ångest, så kommer definitivt deras boende göra susen!

8. Blåkulla – Hagalund, Solna

blakulla
Bild: © Lasse Koll

Gamla Haga i Solna var en gång fullt av pittoreska trävillor och charmiga bostadshus. Idag är det mesta borta till förmån för gigantiska lägenhetskomplexet Blåkulla, som med stor sannolikhet är ett av Stockholms absolut fulaste flerbostadsområden.

7. Bonnierhuset, Vasastan, Stockholm

bonnierhuset
Bild: © Anders Bengtsson

Bonnierklanen har gott om pengar, men de tyckte uppenbarligen inte att det var värt att lägga särskilt mycket av dem på utformningen av jättekontorsbyggnaden som bär deras namn.

6. Stockholms Universitet, Södra huset – Frescati, Stockholm

susodrahuset
Bild: © Public domain

Stockholm fortsätter dominera listan, och nu har turen kommit till Södra huset vid Stockholms universitet. Potentialen finns ju vid de vackra omgivningarna kring universitetet, men istället fick det dominerande inslaget bli denna ljusblå mardröm som andas vårdcentral lång väg.

5. Arkitekturhögskolan – Östermalm, Stockholm

arkitekthogskolan
Bild: © Oscar Franzén

KTH:s arkitektstudenter får försöka hitta inspirationen någonstans utanför sin fängelseliknande skolbyggnad. Det är ju något speciellt med att just Arkitekthögskolan skall husera i en av Stockholms absolut fulaste byggnader.

4. Motetten – Lindängen, Malmö

motetten
Bild: © Jörgen Andersson

I bostadsområdet Lindängen i Fosie strax söder om centrala Malmö tyckte någon att det var en utmärkt idé att smälla upp det högsta huset i skön Tjernobyl-esque anda.

3. Nya Haparanda Kyrka – Haparanda

nyahaparandakyrka
Bild: © Public domain

Det övergår alltid vårt förstånd när nya byggnader (som det inte sällan skryts om) är så här otroligt fula, tråkiga och fantasilösa. Nya Haparanda Kyrka ser ut ungefär som Darth Vaders mausoleum, vilket inte riktigt brukar vara det man söker efter när man beger sig till Guds hus. Man kan ju alltid trösta sig med att inte särskilt många behöver se den.

2. Friends Arena – Solna

friends
Bild: © Robert Nyman

Nej, det här är faktiskt inte nån gammal nedgången flyghangar i forna Sovjetunionen – det är Sveriges splitternya Nationalarena, tillika tvåmiljardersbygget Friends Arena. Okej, monsterarenan är väl marginellt snyggare när det är mörkt ute och panelerna på utsidan lyser, men inte mer än så. Två miljarder…

1. Tingshuset – Örnsköldsvik

tingshusetovik
Bild: © Allehanda.se

Det är oklart vad som sades på mötet där det klubbades igenom att Ö-viks tingshus skulle få detta spektakel till hyreshus tillbyggt på taket. Hade någon förlorat ett vad eller? Klart är i alla fall att det brann i mer än en skalle den dagen. Så, grattis Örnsköldsvik till Sveriges absolut fulaste byggnad!


Broarna i Madison County – The Broadway Musical

21 kommentarer

 1. David
 2. Anonymous
 3. Jörgen
 4. Uffe
 5. Kjerstin Fogelklou
  • Henke
 6. Tomas Langborg
 7. Benny
 8. Anonymous
 9. anonym
 10. Ylva
 11. Sandra
 12. Staffan O.
 13. Anders Öhlund
 14. Pia Jantunen
 15. ann bodelsson
 16. jan Winestrom
 17. Birger Byström
  • Henke
 18. Hanna Eriksson

Diskutera denna lista