Tidernas bästa sångerskor

Vi har genom musikhistorien förförts av mängder av begåvade kvinnliga sångerskor, men endast ett fåtal har nått den nivå av storhet som nedanstående giganter. Här har vi listat våra 15 val över tidernas bästa sångerskor.

Valen är baserade på ett flertal faktorer som bland annat röststyrka, räckvidd och karaktär, varför det kan finnas tekniskt skickligare sångerskor som inte fått plats på listan. Vem tycker du är tidernas bästa sångerska?
 
 
 

15. Bonnie Tyler

tyler
Bild: © Virgin Media

Bonnie Tyler föddes som Gaynor Hopkins 1951 i Wales och är känd för sin karaktäristiskt raspiga röst och har kallats ”en kvinnlig Rod Stewart”. Hon slog igenom 1975 med singeln ”Lost in France” och fick en stor hit med ”It’s a Heartache” 1978. Därefter försvann Bonnie från rampluset en tid men gjorde storstilad comeback med megahiten ”Total Eclipse of the Heart” som är hennes största framgång i karriären.
 
 

14. Christina Aguilera

ChristinaAguilera
Bild: © Christopher Polk/Getty Images for A&M/Octone

Christina Aguilera föddes 1980 i New York och började, liksom bland andra Britney Spears och Justin Timberlake, sin musikaliska bana i ”The Mickey Mouse Club”. Hon slog igenom med dunder och brak 1999 med monsterhiten ”Genie in a bottle” och fick tre listettor i USA bara från sitt debutalbum. Popikonen har sedan dess fortsatt att toppa singellistor med låtar som ”Beautiful” , ”Candyman” och ”Aint no Other Man”, vunnit 5 Grammys och sålt över 50 miljoner album och singlar världen över.
 
 

13. Céline Dion

CelineDion
Bild: © hdwallpaperview.com

De flesta av oss förknippar kanske den kanadensiska sångerskan Céline Dion med superhiten och ledmotivet till storfilmen ”Titanic”, ”My Heart Will Go On”, men sångerskan har bra mycket mer än så på sitt CV. Hon slog igenom under Eurovisionsfestivalen i Dublin 1988 då hon representerade Schweiz med låten ”Ne partez pas sans moi”, och sedan dess har hitsen duggat tätt. Efter en karriär med låtar som ”The Power of Love” och ”Because You Loved Me” ses Céline Dion numera på den egna Las Vegas-showen ”A New Day” som varit utsåld varenda kväll sedan premiären 2003.
 
 

12. Tina Turner

TinaTurner
Bild: © faniq.com

Tina Turner är utan tvekan en av tidernas mest framgångsrika kvinnliga artister, och ingen annan soloartist har sålt fler konsertbiljetter än ”The Queen of Rock & Roll”. Hon har sålt nästan 200 miljoner album över världen och nominerats till 20 Grammys, varav hon vunnit 8. Bland de största låtarna finner vi ”What’s Love Got To Do With It”, ”Simply the Best”, We Don’t Need Another Hero” samt ”Golden Eye”, ledmotivet till Bondfilmen med samma namn från 1995.
 
 

11. Ella Fitzgerald

EllaF
Bild: © William P. Gottlieb

Ella Fitzgerald är utan tvekan en av USA:s största jazzsångerskor under 1900-talet och fick under sitt liv hedersomnämningen ”First Lady of Jazz”. Hon började sin karriär som sångerska i Chick Webbs orkester vid 18-års ålder och blev snabbt känd för sin mogna vackra röst. Jazzlegendaren spelade in över 200 album under sin karriär och många av hennes låtar komponerades av giganter som Cole Porter och George Gershwin. Med bland annat 14 Grammys och monsterhits som ”A Tisket a Tasket”, ”Every Time We Say Goodbye” och ”Manhattan” i bagaget har Ella Fitzgerald cementerat sin plats i musikhistorien.
 
 

10. Barbra Streisand

BarbraStreisand
Bild: © Public domain

Med 140 miljoner sålda album är Barbra Streisand en av musikhistoriens mest framgångsrika soloartister någonsin. Av hennes 60 album har hela 50 sålt guld, 30 platina och 15 multi-platina. Albumet ”Guilty” som kom ut 1980 är Streisands mest framgångsrika med låtar som ”Woman in Love” samt titelspåret ”Guilty”. Förutom den framgångsrika musikkarriären har hon även medverkat i 19 filmer och vunnit en Oscar.
 
 

9. Èdith Piaf

Edith.Piaf
Bild: © Rex features

Èdith Piaf föddes 1963 och anses vara Frankrikes största populärmusikartist någonsin. Det sägs att hon föddes på trottoaren i Paris fattigaste kvarter och växte upp på en bordell som drevs av hennes mormor. Efter att ha försörjt sig en tid som gatsångare tog karriären fart i mitten av 30-talet i samband med att hon upptäcktes när hon arbetade som sångerska på nattklubben Le Gerny. Piafs råa, hesa röst och dramatiska framträdanden gjorde henne världsberömd med låtar som ”La vie en rose” och ”Non, je ne regrette rien”.
 
[related_posts taxonomy=”category” numberposts=”8″ image_size=”thumbnail” carousel=”true”]  

8. Billie Holiday

Billie_Holiday
Bild: © galleryhip.com

Billie Holiday, även känd som ”Lady Day”, föddes 1915 i Philadelphia och räknas som en av de största jazz- och bluesmusikerna genom tiderna. Efter en tuff barndom uppfostrad av en ensamstående tonårsmamma började Billie som ung sjunga på nattlkubbar runt om i Harlem, där hon så småningom introducerades för orkesterledaren Benny Goodman. Efter att karriären tagit fart turnerade hon med bland andra Count Blasie och Artie Shaw och medverkade i musikfilmen ”Symphony in Black” tillsammans med Duke Ellington. Holiday var helt självlärd och med sin unika frasering och intensitet trollband hon publiken med låtar som ”Body and Soul”, ”Strange Fruit” och ”God Bless the Child”. Billie Holiday dog vid endast 44 års ålder efter många års drogmissbruk.
 
 

7. Mariah Carey

MariahCarey
Bild: © AP photo/Lionel Cironneau

Med den självbetitlade debuten som släpptes 1990 blev Mariah Carey en superstjärna över en natt, och albumet sålde platina flera gånger om. Succén följdes upp med albumen ”Emotions”, ”Music Box” och ”Merry Christmas” som gjorde henne till en av 90-talet mest framgångsrika artister. Efter en dipp i karriären var superdivan borta från rampljuset ett par år, för att 2005 komma tillbaka med singeln ”We Belong Together” som blev en superhit. 2008 fick hon sin hon artonde listetta i USA med ”Touch My Body” – en bedrift ingen annan artist tidigare lyckats med. Mariah Carey räknas idag som den tredje bäst säljande kvinnliga artisten i USA genom tiderna.
 
 

6. Diana Ross

DianaRoss
Bild: © seamepost.com

Diana Ross inledde karriären i superpopbandet The Supremes som var ett av 60-talets mest framgångsrika band och konkurrerade med självaste Beatles om listettorna. Med hits som ”Baby Love”, ”Stop! In the name of Love” och ”You Can’t Hurry Love” röjde bandet The Supremes stora framgångar fram till 1970 då Diana Ross bestämde sig för att satsa på en solokarriär. Hon fortsatte att skapa hits som soloartist och nådde stora framgångar med låtar som ”Aint no Mountain High Enough” och ”Upside Down”, och blev Oscarsnominerad 1972 för sin gestaltning av Billie Holiday i filmen ”Lady Sings the Blues”. Showdrottningen håller fortfarande ångan uppe och uppträdde bland annat under utdelningen av Nobels Fredspris i Oslo 2008.
 
 

5. Adele

Adele
Bild: © Kevin Winter/Getty

När brittiska soulfenomenet Adele släppte sitt debutalbum ”19” 2007 var det många som hade svårt att tro att en nittonåring kunde besitta en sådan stor röst. Med singeln ”Rolling in The Deep” slog hon igenom internationellt och blev som 21-åring en av världens hetaste artister. Med sex brittiska Grammys i bagaget och efter att ha gjort ledmotivet till Bondfilmen ”Skyfall” är den enormt begåvade sångerskans tredje album mycket efterlängtat, och det verkar inte finnas någon gräns för hur långt Adele kan att gå.
 
 

4. Beyoncé

Beyonce
Bild: © Stan Honda/AFP/Getty Images

Beyoncé Knowles inledde sin karriär i gruppen Destiny’s Child som har sålt över 50 miljoner album världen över. Hon debuterade som soloartist 2003 med albumet ”Dangerously in Love”, som kammade hem inte mindre än 5 Grammys och var en av årets största musikframgångar. Beyoncé har följt upp framgången med ytterligare fyra album och med monsterhits som ”If I Were A Boy”, ”Single Ladies” och ”Halo” finns det ingen tvekan om att hon är en av världens hetaste artister. Forbes har listat Beyoncé som en av världens 100 mäktigaste och mest inflytelserika artister – inte illa pinkat av en 33-åring!
 
 

3. Dolly Parton

DollyParton
Bild: © serialoptimist.com

Countrydrottningen Dolly Parton räknas som en av världens mest begåvade artister som både sjunger, skriver texter och spelar en mängd olika instrument. Som artist var hon som mest framgångsrik under 70- och 80-talet, men är ständigt aktuell i turnésammanhang och med över 3000 skrivna låtar en av världens mest produktiva artister genom tiderna. Dolly Parton debuterade redan som 13-åring med låten ”Puppy Love” men fick sitt stora genombrott 1973 med klassiska ”Jolene”. 1974 släppte hon ”I Will Always Love You” som är en av världens mest berömda låtar och som senare kommit att bli synonym med Whitney Houston för dennes tolkning i filmen ”Bodyguard”. Tillsammans med Kenny Rogers fick hon en monsterhit med ”Islands in the Stream” – en av historiens mest framgångsrika duetter som åkte rakt in på förtsaplatsen på Billboards singellista. 2009 hade hennes musikal ”9 to 5 the Musical” premiär på Broadway och har sedan dess spelats för utsålda hus.
 
 

2. Whitney Houston

whitney
Bild: © Arista Records

Sexfaldigt Grammy-belönade sångerskan, skådespelerskan och producenten Whitney Houston är en av musikhistoriens bäst säljande artister och världen har fortfarande inte hämtat sig efter hennes plötsliga död av en överdos 2012. Som dotter till gospelsångerskan Cissi Houston och som gudbarn till Aretha Franklin var det kanske helt oväntat att Whitney tidigt började sjunga. Efter att ha uppträtt tillsammans med sin mamma på nattklubbar i New York blev hon upptäckt av Arista Records och släppte 1985 sitt debutalbum. Med hits som ”Saving All My Love For You” och ”How Will I Know” blev hon snart en av världens bäst säljande artister och 1994 spelade hon huvudrollen mot Kevin Costner i supersuccén ”Bodyguard”. Soundratcket som bland annat innehöll Dolly Parton-covern ”I Will Always Love You” sålde över 37 miljoner exemplar, vilket gör det till alla tiders mest sålda soundtrack. Under 2000-talet dalade sångerskans karriär, mycket på grund av drogmissbruk och det stormiga förhållandet med maken Bobby Brown. Whitney Houston hittades 2010 död på sitt hotellrum efter en kokainöverdos.
 
 

1. Aretha Franklin

ArethaFranklin
Bild: © Public domain

När det handlar om att uttrycka sig röstmässigt finns det ingen som kan konkurrera med souldrottningen Aretha Franklin, som influerat mängder av dagens största artister. Rolling Stone Magazine rankade henne etta över tidernas största sångare med motiveringen att ”hon är anledningen till att kvinnor vill sjunga”. Hon släppte sin första skiva redan som 14-åring 1956 och fick under sin karriär 20 listettor på Rhytm and Blues-listan i USA. 2009 uppträdde hon som enda medverkande artist vid tillsättandet av president Barack Obama. Med odödliga låtar som ”Respect”, ”A Natural Woman” och ”Think” är det inte konstigt att fått sitt smeknamn, ”The Queen of Soul”.

2 kommentarer

  1. Leif Ohlson
  2. Katti

Diskutera denna lista