Filmhistoriens bästa skägg

Vi kan börja med att fastslå en sak – skägg är grymma! Och då menar vi inte bara de senaste årens hipstervarianter. Ansiktsbehåring kan uppstå i de mest underliga former (fråga Alexander Bard!) och visst hajar man till när ett riktigt praktskägg dyker upp i ens synfält?

Men vilket är egentligen filmhistoriens bästa skägg? Smaken är ju som baken och vi hade själva svårigheter att välja ut våra 15 kandidater till den prestigefyllda titeln. Vilket är ditt favoritskägg på vita duken?
 
 
 

15. Christoph Waltz – Django Unchained (2012)

waltzskagg
Bild: © Columbia Pictures

Christoph Waltz når kanske inte riktigt upp till samma nivå som i ”Inglorious Basterds”, men kompenserar det med ett ståtligt barr i fejset.
 
 

14. Ben Affleck – Argo (2012)

argoskagg
Bild: © Warner Bros.

Det enda som krävdes för att Ben Affleck åter skulle bli accepterad av Hollywood-eliten var ett riktigt stiligt skägg!
 
 

13. Tom Hanks – Cast Away (2000)

hanksskagg
Bild: © DreamWorks Pictures

Vi var helt säkra på att Tom Hanks bar ett lösskägg i rollen som en modern Robinson Crusoe i ”Cast Away” från 2000. Allt är dock äkta vara, och även om det inte är särskilt välansat så är det ett imponerande skägg.
 
 

12. Mr. T – Rocky III (1982)

mrtskagg
Bild: © MGM

Det här är inte ett skägg för vem som helst. Frågan är egentligen om någon annan är Mr. T skulle klara av det med äran i behåll?
 
 

11. George Clooney – Syriana (2005)

clooneyskagg
Bild: © Warner Bros.

Hur många gånger har man inte stått framför spegeln och önskat sig George Clooneys skäggväxt i ”Syriana” från 2005?
 
 

10. Alan Rickman – Die Hard (1988)

gruberskagg
Bild: © 20th Century Fox

Alan Rickman i rollen som ”Die Hard”-skurken Hans Gruber visar upp ett praktexemplar av ett felfritt helskägg à la 80-tal.
 
 

9. Bill Murray – The Life Aquatic With Steve Zissou (2004)

murrayskagg
Bild: © Touchstone Pictures

Bill Murray klär verkligen i sitt härligt tvåfärgade ansiktshår och röda hipstermössa i Wes Andersons ”The Life Aquatic With Steve Zissou” från 2004.
 
 

8. Chuck Norris – Alla Chuck Norris-filmer (1968-)

chucknorris
Bild: © Bauer Consumer Media Ltd.

Chuck Norris-skämt är ju populärt och att några av de bästa är kopplade till kampsportshjältens rediga skägg är inte konstigt. ”Chuck Norris har ingen haka under sitt skägg, bara ytterligare en knytnäve.”
 
 

7. Robin Williams – Good Will Hunting (1997)

williamsskagg
Bild: © Miramax Films

Fantastiske Robin Williams var känd för sin minst sagt aggressiva hårväxt. Skägget han odlade fram för sin roll i ”Good Will Hunting” spelar helt klart i den högsta divisionen.
 
 

6. Jeff Bridges – The Big Lebowski (1998)

thedudeskagg
Bild: © Working Title Films

The Dude är inte bara White Russians, gräs och bowling – utan det karaktäristiska skägget hade det varit svårare att köpa den udda karaktären.
 
 

5. Zach Galifianakis – The Hangover (2009)

hangoverskagg
Bild: © Warner Bros.

Zach Galifianakis visar upp en näst intill perfekt ansiktshjälm i rollen som den lätt efterblivne (?) Alan Garner i 2009 års stora komedisuccé ”The Hangover”.
 
 

4. Gerard Butler – 300 (2006)

300skagg
Bild: © Legendary Pictures

Zack Snyders historiska actionrulle ”300” från 2006 börjar redan kännas daterad, men Gerard Butlers skägg i rollen som kung Leonidas av Sparta har inget bäst före-datum.
 
 

3. Clint Eastwood – Den gode, den onde, den fule (1967)

clintskagg
Bild: © United Artists

Hur mycket bättre kan det egentligen bli än en ung Clint Eastwood iklädd en klanderfri skäggstubb i en skitig spaghettiwestern? Svar: inte mycket.
 
 

2. Kurt Russell – The Thing (1982)

russelskagg
Bild: © Universal Pictures

I John Carpenters klaustrofobiska science fiction-skräckis ”The Thing” från 1982 lyckades Kurt Russel odla detta galet snygga, tjocka skägg i rollen som en amerikansk forskare på Antarktis med fullt sjå att försöka rädda världen mot en okänd fiende.
 
 

1. Al Pacino – Serpico (1973)

serpicoskagg
Bild: © Paramount Pictures

I en stor omröstning som utfördes över hela världen för att utse tidernas bästa skägg fick Al Pacino 100% av rösterna för sin ansiktsbehåring i ”Serpico” från 1973. Okej, det är inte sant, men det skulle sannerligen lika gärna kunna vara det. Så bra är det här skägget!

Diskutera denna lista