Tidernas bästa filmskurkar

Som vi älskar våra filmskurkar! Från Hannibal Lecter och Darth Vader till Cruella de Vil och Dr. No – filmhistorien har verkligen givit oss mängder av oförglömliga bad guys genom åren.

Här har vi valt ut 10 av tidernas bästa filmskurkar som vi tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet, och ju hemskare och elakare de är – desto bättre! Vem är din favoritskurk på vita duken?
 
 
 

10. Lord Voldemort – Harry Potter

voldemort

Ralph Fiennes skulle lika gärna kunnat hamna på listan för sin roll som nazisten Amon Göth i ”Shindler’s List”, men vi väljer istället hans förkroppsligande av J.K. Rowlings superskurk i Harry Potter-serien. Lord Voldemort än ondskan personifierad. Och så ser han för jäkla risig ut!
 
 

9. Ivan Drago – Rocky IV

ivandrago

Frågan är hur Dolph Lundgren egentligen vågade skriva på för rollen som Ivan Drago i storfilmen ”Rocky IV” mitt under Kalla krigets värsta kapprustningshets mellan USA och Sovjet i mitten av 80-talet. Men det gjorde han, och mannen som slog ihjäl Apollo Creed har nog enligt de flesta amerikaner en alldeles speciell plats i helvetet.
 
 

8. Biff Tannen – Tillbaka till framtiden

bifftannen

Ingen Sauron, ingen Freddy Kruger, ingen Cruella de Vil – men Biff Tannen? Ja, och det står vi för! Thomas F. Wilsons bad guy i ”Tillbaka till framtiden” är både vidrig, elak och självisk – och bäst av allt – han får vad han förtjänar i slutet. En helgjuten filmskurk helt enkelt.
 
 

7. Keyser Söze – De misstänkta

soze

Eftersom det är nästan 20 år sedan Bryan Singers ”De misstänkta” hade premiär känns det som att vi kan skippa spoilervarningen och avslöja att det är Kevin Spacey som är filmens superskurk, den mystiske Keyser Söze. Twisten i slutscenen är en av filmhistoriens allra bästa, och det är möjligt att detta fördunklat vårt omdöme något. Men ändå, en riktigt klassisk filmskurk!
 
 

6. Anton Chigurh – No Country for Old Men

chigurh

Bröderna Choens ångestladdade thriller baserad på Cormac McCarthys roman är visserligen en riktigt bra film överlag, men det är Javier Bardem som stjäl rampljuset som den psykopatiske mördaren Anton Chigurh. Beväpnad med en tryckluftsdriven bultpistol glider han runt genom det ödesmättade Texas-landskapet och singlar slant om folks vara eller icke vara som om det inte fanns någon morgondag.
 
 

5. Darth Vader – Star Wars

vader

Bara James Earl Jones magnifika röst räcker för att placera tidernas sci-fi-skurk på en respektabel femteplats. Även om det är kejsaren Palpatine som är den främsta antagonisten i George Lucas Star Wars-universum så är det Darth Vader som är mest minnesvärd. Och så var det ju det där med rösten…
 
 

4. Hannibal Lecter – När lammen tystnar

lecter

Allas vår favoritkannibal Hannibal Lecter måste så klart få plats på en lista över tidernas bad guys. Den manipulativa sociopaten med smak för chianti och människokött, spelad av Anthony Hopkins, ger även de mest hårdhudade av filmälskare kalla kårar längs ryggraden.
 
 

3. Annie Wilkes – Lida

wilkes

Vem kan glömma Cathy Bates Oscarsbelönade tolkning av fullblodspsykopaten Annie Wilkes som kidnappar en strandsatt författare i ”Lida” från 1990, baserad på Stephen Kings roman med samma namn. Scenen när Bates bryter benen på James Caan med en slägga är fortfarande lika plågsam att genomlida som den var för 25 år sedan.
 
 

2. The Joker – The Dark Knight

joker

Heath Ledger, som så tragiskt gick bort i januari 2008, tilldelades 2009 postumt en birolls-Oscar för sin insats som superskurken Jokern i regissören Christopher Nolans ”The Dark Knight” – och det är lätt att förstå varför. Ledger fullkomligen lyser i varje scen han dyker upp i och hans Joker är den allra största behållningen med den mest hyllade delen i Nolans Batman-trilogi, vilket inte vill säga lite.
 
 

1. Hans Landa – Inglourious Basterds

landa

Det är omöjligt att inte förtrollas av Christoph Waltz fenomenala gestaltning av den genomvidrige nazistofficeren och ”judejägaren” Hans Landa i Quentin Tarantinos ”Inglourious Basterds”. Ingen har fått något så oskyldigt som att äta en strudel med grädde att kännas så perverst som herr Landa. Waltz vann en Oscar 2009 för rollen, en bedrift han upprepade med ”Django Unchained” 2013. Välförtjänt!

1 kommentar

  1. JFK

Diskutera denna lista