Sveriges populäraste hundraser

Svenska Kennelklubben listade 2012 Sveriges populäraste hundraser och Labrador, Schäfer och Golden retriever är fortsatt i topp när svenskarna väljer vovve.

Hunden är det näst vanligaste husdjuret i de svenska hushållen och den fyrbente vännen finns i över 700 000 exemplar utspridda över landet. Nedan följer de varianter av människans bästa vän som var de mest registrerade i Sverige 2012.
 
 
 

10. Jack Russel Terrier (845 st)

jackrussel
Bild: © Markus Krantz

Även känd som en av världens mest intelligenta raser kvalar denna bestämda lilla terrier in på topp tio över de mest populära hundraserna i Sverige. Terriern har bara ökat i popularitet de senaste åren och denna från början brittiska grythund passar även utmärkt som sällskapshund.
 
 

9. Shetland Sheepdog (948 st)

shetland-sheepdog
Bild: © Ron Armstrong

Denna söta vallhund är inte bara populär i Sverige, i en internationell undersökning som genomfördes 2012/2013 utnämndes Shetland sheepdog till en av världens 30 populäraste raser. Även denna hundras finns representerad som en av världens intelligentaste hundraser och passar bland annat mycket bra till agility. Sheepdogen älskar att valla allt som rör sig och mår inte bra om den inte får tillräckligt mycket stimulans.
 
 

8. Cavalier King Charles Spaniel (1016 st)

king-charles
Bild: © AER Wilmington DE

Den lilla sällskapshunden från Storbritannien är omåttligt populär världen över, och räknas som en av de 20 mest omtyckta raserna på jorden. Här i Sverige stöter man på den lilla sötnosen i varje gatuhörn och spanieln anses vara en mycket bara nybörjarhund på grund av sitt vänliga temperament.
 
 

7. Cocker Spaniel (1 066 st)

cockerspaniel
Bild: © Mike Baird

Alla ville ha en egen Lady efter Disney’s dundersuccé Lady & Lufsen, och rasen blev snabbt en av världens mest populära. Sedan dess har den brittiska jakthunden stadigt legat i toppen över de mest populära raserna. Idag hålls de allra flesta Cocker spaniels som sällskapshundar och de är kända för sitt glada och mycket(!) livliga lynne.
 
 

6. Chihuahua korthårig (1071 st)

chihuahua
Bild: © Jean G

Det enda som skiljer lång-och korthårig chihuahua från varandra är precis som namnen säger- längden på pälsen. Under 2000-talet har minivovven ökat i popularitet med raketfart och rankas som världens just nu fjärde mest populära ras. I Sverige skulle chihuahuan bli den mest populära om man lade ihop både den korthåriga och långhåriga varianten.
 
 

5. Chihuahua långhårig (1287 st)

chihuahua-langharig
Bild: © igosso.net

Den långhåriga chihuahuan är den variant av den pyttelilla rasen som flest människor i Sverige föredrar-knappt före den korthåriga. Rasen härstammar från delstaten Chihuahua i Mexico varifrån den fått sitt namn. Chihuahuan beskrivs som pigga, alert och modig och är inte rädd för att mopsa mot en Rottweiler.
 
 

4. Jämthund (1742 st)

jamthund
Bild: © Dmitry Guskov

Jämthunden är en svensk ras som fick sitt raserkännande 1946, men som varit populär som älghund sedan 1800-talet. Idag är det Sveriges och Finlands vanligaste älghundar, ett användningsområde som fortfarande är rasens främsta.
 
 

3. Golden Retriever (1788 st)

golden
Bild: © Dirk Vorderstraβe

Det är väl så här man tänker att en riktigt trofast vän ska se ut? Golden retrievern avlades från början fram i Storbritannien som fågelhund, men idag är den mest populär som sällskapshund. Golden rankas som världens femte vanligaste hund 2012/2013 och i Sverige är den stolt trea. Rasen har en instinktiv kärlek till vatten, är mycket snäll och vänlig i sitt temperament och på grund av sin höga intelligens används ofta Golden retrievers som brukshundar.
 
 

2. Schäfer (1844 st)

schafer
Bild: © Jakub Halun

Både i Sverige och i hela världen räknas den tyska Shäferhunden som den näst populäraste under 2012. Schäfern har i Sverige legat i topp bland de mest nyregistrerade raserna i årtionden och det kanske inte är så konstigt med tanke på att det är en superintelligent hund med sprudlande energi som älskar att leka och vara aktiv.
 
 

1. Labrador Retriever (2282 st)

labrador
Bild: © Eduardo Millo

Labrador retriever är Sveriges absolut populäraste ras just nu, och har länge konkurrerat med Golden och Schäfern om topp-placeringen. Labrador retrievern utnämndes även till världens mest populära hund 2012. Hunden är omåttligt populär som sällskapshund och på grund av sin lättlärdhet och arbetsvilja används rasen mycket inom jakt, och som bruks-och tjänstehund. Labrador retrievern gör stora insatser som bland annat bomb- och mögelhund, liksom ledar-och räddningshund.


Broarna i Madison County – The Broadway Musical

1 kommentar

  1. Orre

Diskutera denna lista