Är Zlatan Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna?

Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna
Zlatan Ibrahimovic är Sveriges just nu bästa fotbollsspelare – men hur bra står sig egentligen den elvafaldiga Guldbollen-vinnaren i konkurrensen historiskt sett? Vi vet att det är svårt att jämföra spelare från olika epoker, men vi har trots detta gett oss på att ranka Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna.

Lilla Sverige har fostrat många fantastiska fotbollsspelare genom åren, och Zlatan är bara en av dem. Tänk bara Gre-No-Li, Nacka och Henke och rangordningen är inte längre så uppenbar. Här har vi alltså listat Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna, och självklart är Rosengårds stolthet representerad. Läs hela listan nedan och ta reda på vilken placering han lagt rabarber på!

10. Jonas Thern

thern

Klubbar: Malmö FF, FC Zürich, Benfica, Napoli, AS Roma, Rangers FC
Landskamper: 75 (6 mål) 1987-97
Meriter: Två VM (brons 1994), ett EM (brons 1992), Svenska Dagbladets bragdmedalj 1995, svensk mästare två gånger, svensk cupmästare, portugisisk mästare, en guldboll

Mittfältsgeneralen Jonas Thern utgjorde tillsammans med Stefan Schwartz stommen i det svenska landslag som dansade hem VM-bronset i USA under den där oförglömliga sommaren 1994. Hade vår lagkapten inte blivit utvisad i semifinalen mot Brasilien är det möjligt att medaljen blivit av ännu ädlare valör.

9. Lennart ”Nacka” Skoglund

nackaskoglund

Klubbar: Hammarby IF, AIK, Inter, Sampdoria, Palermo, Hammarby, Kärrtorps BK
Landskamper: 1 (1 mål) 1950-1964
Meriter: VM-brons 1950, VM-silver 1958, Svenska Dagbladets bragdmedalj 1959, italiensk mästare två gånger

Svensk fotbolls störste artist någonsin är Lennart ”Nacka” Skoglund. Så är det bara. Målskytt i den klassiska VM-semifinalen mot Västtyskland 1958 och firad stjärna och mästare i italienska Inter. Gunnar Gren ansåg att Skoglund var den överlägset största svenska stjärnan i Italien, och den sydeuropeiska publiken älskade honom för sitt sätt att spela och leva. Nacka hittades 1975 död i sin lägenhet på Södermalm i Stockholm, 45 år gammal.

8. Ronnie Hellström

ronniehellstrom

Klubbar: Hammarby, Kaiserslautern, Gif Sundsvall
Landskamper: 77 (0 mål) 1968-80
Meriter: Tre VM, två guldbollar

Målvaktsgiganten Ronnie Hellström landslagsdebuterade redan vid 19 års ålder, och utmärkte sig som en av turneringens absolut bästa målvakter under framförallt VM i Västtyskland 1974, men också 1978 i Argentina. Han kom att bli kvar mellan landslagsstolparna i ytterligare sex år innan han lade den blågula karriären på hyllan 1980. Proffslivet i tyska Kaiserslautern, där den reflexsnabbe burväktaren än idag är omåttligt populär, fortsatte dock i fyra år till. Hellström avtackades 1984 med en avskedsmatch inför 35 000 fans, som förste och ende icke tyska spelare i klubbens historia. Mäktigt!

7. Tomas Brolin

t-brolin

Klubbar: Gif Sundsvall, IFK Norrköping, Parma, Leeds, Zürich, Crystal Palace, Hudiksvall ABK
Landskamper: 47 (27 mål) 1990-1995
Meriter: Två VM (brons 1994), ett EM (brons 1992), Uefacupmästare, Cupvinnarcupmästare, italiensk cupmästare, två guldbollar

Tomas Brolin slog igenom med dunder och brak 1990 när han i sin debut för IFK Norrköping gjorde hattrick mot de blivande svenska mästarna i IFK Göteborg. Samma år debuterade han i landslaget och gjorde Sveriges första mål i Italien-VM i inledningsmatchen mot Brasilien. Men det var fyra år senare under VM i USA liraren från Hudiksvall skulle ha sin allra största stund. Han var den viktigaste spelaren i det landslag som bärgade första svenska VM-medaljen sedan 1958, och togs helt korrekt ut i världslaget (där för övrigt Thomas Ravelli utnämndes till andremålvakt). En hemsk fotskada i EM-kvalet senare samma år förstörde karriären, och trots comebackförsök valde Tomas Brolin av avsluta karriären 1998, endast 28 år gammal.

6. Nils Liedholm

liedholm

Klubbar: Sleipner, Norrköping, Milan
Landskamper: 23 (12 mål) 1947-58
Meriter: OS-guld 1948, VM-silver 1958, Italiensk mästare både som spelare och tränare

Första representant från Milans legendariska forwardstrio Gre-No-Li, är spelfördelaren Nils Liedholm. ”Il Barone” mäktade dessutom med hela 81 egna fullträffar i den rödsvarta tröjan. I hemma-VM 1958 var han lagkapten och gjorde bland annat finalens första mål. Efter den aktiva karriären fortsatte Nils Liedholm som tränare och vann Serie A-titeln med både Milan och Roma.

5. Gunnar Nordahl

gnordahl

Klubbar: Degerfors, IFK Norrköping, Milan, Roma, Karlstad BIK
Landskamper: 33 (43 mål) 1942-1948
Meriter: OS-guld 1948, italiensk och svensk mästare, skyttekung i Serie A fem gånger, allsvensk skyttekung fyra gånger

Gunnar ”Il Cannoniere” Nordahl blev när han värvades av AC Milan, Sveriges första fotbollsproffs någonsin. Och kanske är det Nordahls goda rykte som banat väg för framtida svenska stjärnor ute i fotbollseuropa. För aldrig någonsin har en lika effektiv målskytt uppenbarat sig i den italienska högstadivisionen. Han vann skytteligan hela fem gånger på sex år, och innehar än idag det högsta målsnittet någonsin i Serie A. Med landslaget är det OS-guldet från 1948 som imponerar mest i prisskåpet.

4. Torbjörn Nilsson

torbjornnilsson

Klubbar: Jonsereds IF, IFK Göteborg, PSV Eindhoven, FC Kaiserslautern
Landskamper: 28 (9 mål) 1976-1985
Meriter: Ett VM, Uefacupmästare 1982, Europacupfinalist 1986, svensk mästare två gånger, svensk cupvinnare två gånger, allsvensk skyttekung

IFK Göteborgs bästa målskytt genom tiderna med 332 fullträffar kan även stoltsera med seger i Uefacupen och semifinal i Europacupen (nuvarande Champions League) – och det med en svensk klubb! Det var också i Blåvitt som Nilsson hade sina bästa dagar som spelare, trots ett par godkända säsonger i tyska Kaiserslautern. Hade han inte avstått från landslaget under flera år är det mycket möjligt att vi sett större svenska framgångar på världsscenen under 80-talet.

3. Henrik Larsson

henkelarsson

Klubbar: Högaborgs BK, Helsingborgs IF, Feyenoord, Celtic, FC Barcelona, Manchester United.
Landskamper: 106 (37 mål) 1993-2009
Meriter: Tre VM (brons 1994), tre EM, Champions League-vinnare, ligamästare i Skottland, Spanien och England, Guldskon 2001, två guldbollar

Henrik Larsson är en man av få ord, och på fotbollsplanen lät han istället fötterna tala. Henke är bland annat tidernas bästa målskytt i Uefacupen, och han gjorde under tiden i Celtic hela 242 mål på 312 matcher. Han var högst delaktig i FC Barcelonas CL-triumf 2006 med två matchavgörande assists i finalen mot Arsenal. I landslaget var Larsson 2000-talets kanske viktigaste spelare, och han var med och ledde oss till fem raka mästerskap under Lars Lagerbäcks ledning. Han är Sveriges bästa mästerskapsmålskytt någonsin med totalt nio fullträffar, varav fem kommit i VM och fyra i EM.

2. Gunnar Gren

ggren

Klubbar: Gårda BK, IFK Göteborg, Milan, Fiorentina, Genoa, Örgryte IS, Gais, Oddevold
Landskamper: 57 (32 mål) 1939-1958
Meriter: OS-guld 1948, VM-silver 1958, vann den första Guldbollen 1946, italiensk mästare

Den störste i Gre-No-Li-trion är naturligtvis Gunnar Gren. I Italien gavs han smeknamnet ”Il Professore” för sin exceptionella teknik och spelförståelse. Han utnämndes vid två tillfällen till ligans bästa utländska spelare och blev 1946 tidernas förste vinnare av svensk fotbolls finaste pris, Guldbollen. Landslagskarriären var också väldigt lyckad med OS-guld 1948 i London och VM-silver 1958 på hemmaplan.

1. Zlatan Ibrahimovic

zlatan

Klubbar: Malmö FF, Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan, Paris SG, Manchester United
Landskamper: 116 (62 mål) 2001-2016
Meriter: Två VM, tre EM, ligamästare i Holland, Italien, Spanien och Frankrike, skytteligasegrar i Italien och Frankrike, 11 guldbollar, årets spelare i Serie A tre gånger, Jerringprisvinnare, FIFA Puskás Award 2013

Karriären borde snart vara över, men Zlatan Ibrahimovic verkar bara bli bättre med åren. Det går inte att blunda för ”Den Långes” meritlista, och trots uteblivna större framgångar med landslaget är han i våra ögon Sveriges störste någonsin. Tveklöst. Aldrig har vi haft en så framstående spelare, som dessutom dominerat i varje klubb och liga han placerats i genom åren. Att Ibra också bara verkar kunna göra vackra mål är en bonus. Vi minns soloräden i Ajax, klacken mot Italien och det galna bicykletamålet mot England, för att bara nämna några.

space

22 kommentarer

 1. mister x
 2. Wolfgang siegmund
 3. Lars-Martin Thorsander
 4. Mats Hawia
  • Mats Hawia
   • billy
  • Anders Andersson
 5. Kjell falkborn
 6. Mats
 7. AAA BBB
  • Billy
   • Bill
    • Nrbo
   • Bill
 8. Erik Gambergh

Diskutera denna lista