25 bilder som avslöjar OS-byarnas förfall

 
 

Många är städerna som fått jubla över att ha tilldelats ett olympiskt spel genom åren. Men vad händer egentligen med skådeplatserna för världens största idrottsevenemang när festen är över och publiken har gått hem? Inte mycket om man ska tro dessa bilder som avslöjar OS-byarnas förfall.

Vissa gamla skrytbyggen tjänar visserligen fortfarande ett syfte i egenskap av träningsanläggningar, teatrar, gallerior, museer, bostäder och till och med fängelser. Men många av dem faller dessvärre helt i glömska och reduceras till sorgliga monument över miljardinvesteringar som förmodligen kunde gjort mer nytta i viktigare projekt.
 
 
 

10. Berlin – 1936

berlin-pool
Bild: © K. Thomas

Det var under Berlin-OS 1936 som Jesse Owens erövrade inte mindre än fyra guldmedaljer inför en förmodat asförbannad Adolf Hitler. Många av faciliteterna från spelen används än idag, även om de både moderniserats och modifierats. Den här gamla simbassängen ser dock inte ut att ha använts på ett tag.
 
 
 
berlin-hotell
Bild: © K. Thomas

Rester av den gamla OS-byn står intakta men igenbommade.
 
 
 
berlin-gymnastik
Bild: © K. Thomas

En lagom creepy bygelhäst som blev kvar.
 
 

9. Helsingfors – 1940

helsingfors-bassang
Bild: © Confidentielles

De olympiska sommarspelen 1940 var planerade att gå av stapeln hos våra östra grannar i Helsingfors, men blev inställda på grund av det då pågående andra världskriget. 1952 fick dock finländarna till slut sitt efterlängtade OS. Efter sig lämnade de bland annat Ahvenisto-bassängen som användes vid den moderna femkampen.
 
 

8. London – 1948

london48-faktning
Bild: © Oxyman

Gamla Wembley Stadium där det svenska herrlandslaget i fotboll tog hem OS-guldet 1948 är sedan 2007 utbytt mot en ny superarena med samma namn. Till skillnad från originalversionen av det anrika fotbollstemplet står den här gamla byggnaden (till viss del) kvar. ”Arenan” går under namnet The Palace of Industry och fick vara värd för fäktningstävlingarna under de första sommarspelen efter andra världskriget. Nuförtiden använder man bara delar av byggnaden som får tjänstgöra som lagerlokaler.
 
 

7. München – 1972

munchen-tagstation
Bild: © Jon Pack

Sommar-OS 1972 engagerade i vanlig ordning en hel värld – men denna gång av helt fel anledning. Spelen i München kom att överskuggas av ett attentat utfört av den palestinska terrorgruppen Svarta september riktat mot Israels OS-trupp. Totalt dödades 11 israeliska idrottsmän och ledare i massakern som än idag får symbolisera OS allra mörkaste stund. Men nog om det! Här är en gammal igenväxt tågstation som var i bruk under de olycksdrabbade spelen.
 
 

6. Sarajevo – 1984

sarajevo-gravplats
Bild: © Reuters

Det var i Sarajevo 1984 de brittiska isdansarna Jayne Torvill och Christopher Dean svepte hem guldet i en av OS-historiens mest imponerande uppvisningar. Mindre än 10 år senare rasade inbördeskriget i det forna Jugoslavien vilket satt sina tydliga spår även i närmiljön kring de gamla OS-arenorna.
 
 
 
sarajevo-hotell
Bild: © Reuters

De här ruinerna fungerade en gång som hotell i OS-byn.
 
 
 
sarajevo-backhoppning
Bild: © Reuters

Den gamla hoppbacken är sedan länge lämnad åt sitt öde.
 
 
 
sarajevo-bob
Bild: © Reuters

Även bob- och rodelanläggningen från ’84 har sett bättre dagar.
 
[related_posts taxonomy=”category” numberposts=”8″ image_size=”thumbnail” carousel=”true”]  
 

5. Aten – 2004

athen-volleyboll
Bild: © AP

Värst drabbat av ”OS-sjukan” är nog ändå Aten. Kollapsen av den grekiska ekonomin spelar givetvis en stor roll i varför det gått som det gjort för arenorna från 2004 års Sommar-OS. Det här exemplet visar den stadion där tävlingarna i beachvolleyboll avgjordes.
 
 
 
athen-pool
Bild: © AP

Det var ett tag sedan Michael Phelps simmade hem sina första OS-medaljer i den här bassängen.
 
 
 
athen-bassang
Bild: © AP

Inte heller den här träningsbassängen lär ha haft särskilt många gäster de senaste åren.
 
 
 
athen-kajak
Bild: © AP

Tro det eller ej, men här paddlade man faktiskt kajak på OS-nivå för bara 10 år sedan.
 
 

4. Turin – 2006

turin-os-byn
Bild: © Hearst Communication, Inc.

I Turin reas idag lägenheterna ut som för ett knappt decennium sedan utgjorde den olympiska byn när staden stod som värd för Vinter-OS 2006.
 
 

3. Peking – 2008

peking-baseball
Bild: © Reuters/David Gray

Sommar-OS i Peking 2008 var en kinesisk maktdemonstration i organisation och resultat – eller? Här ligger en hund och solar på platsen där baseball-tävlingarna avgjordes.
 
 
 
peking-kajak
Bild: © Reuters/David Gray

Precis som folket i Aten verkar Peking-borna handfallna inför uppgiften om vad som skall göras med kajakanläggningen man använde under sitt Sommar-OS.
 
 
 
peking-bmx
Bild: © Reuters/David Gray

Är det här världens mest deprimerande målgång? Kanske. Här gjorde i alla fall BMX debut på det olympiska tävlingsprogrammet 2008.
 
 

2. Sotji – 2014

sotji-hotell
Bild: © Alexander Belenkiy

I Sotji hann det inte ens gå ett år innan spökstadsliknande kulisser började ta form i det som var exklusiva OS-hotell under Vladimir Putins egotripp.
 
 
 
sotji-sopor
Bild: © Alexander Belenkiy

Kreml lovade dyrt och heligt att vinterspelen i Sotji skulle vara de mest miljövänliga någonsin. Lokalbefolkningen har nog ett och annat att säga om den saken. Ja, det är OS-sopor du tittar på.
 
 

1. Bulgariens okända OS-tempel

bulgarien2
Bild: © Darmon Richter

Denna mystiska jättekonstruktion är inte ens en officiell olympisk byggnad, men den är så udda att vi tar med den ändå. I början av 90-talet satsade Bulgarien stort på att få arrangera ett OS – utan några större framgångar. Ungefär samtidig dök den namnlösa byggnaden upp vid Svartahavskusten. En slump? Kanske. Men ryktet säger att arenan var tänkt att spela en av huvudrollerna vid de olympiska spel bulgarerna aldrig fick. Vad tror du? Titta på bilderna och avgör själv.
 
 
 
bulgarien1
Bild: © Darmon Richter
 
 
bulgarien4
Bild: © Darmon Richter
 
 
bulgarien5
Bild: © Darmon Richter
 
 
bulgarien3
Bild: © Darmon Richter

 
 

1 kommentar

  1. Henrik Eriksson

Diskutera denna lista