Tidernas största manliga stilikoner

Stiliga män kryllar det av därute i världen, och smaken är ju som bekant som baken, men här presenterar vi elva karlar som satt sin alldeles särskilda prägel på manligt mode genom åren.

På den här listan över tidernas största manliga stilikoner hittar vi allt från eleganta skådespelare till ruffiga rockstjärnor – och en hiphop-gigant. Noterbart är att inte en enda hockeyspelare tar plats på listan. Undra varför…?
 
 
 

11. David Bowie

david-bowie
Bild: © AVRO

Allas vår Ziggy Stardust har varit en modeikon så länge vi kan minnas och inte undra på det med en stil som bryter mot alla normer, och tänjer på gränserna för vad som ansetts vara traditionellt ”manligt” mode. Med utstuderade kreationer gör han modestatement efter modestatement och har uppträtt i allt från hatt och hängslen till klänning.
 
 

10. Sidney Poitier

sidney-poitier
Bild: © U.S. Information Agency. Press and Publications Service

Blir det stiligare än såhär? Denna amerikanska skådis tog Hollywood med storm under 50 -talet och blev förste svarta skådespelare att vinna en Oscar för bästa manliga huvudroll för sin roll i ”Liljorna på taket” från 1963. Han förknippas kanske mest med de stilrena kostymer han bar, klassikt och elegant med vit skjorta, men var minst lika stilig i mer avslappnad tröjstil, och kunde verkligen konsten att bära upp en skön polo.
 
 

9. Johnny Cash

johnny-cash
Bild: © Columbia Records

Johnny Cash anses vara en av historiens mest inflytelserika artister inom countrymusiken och hans album har sålts i över makalösa 50 miljoner exemplar världen över. Han var djupt kritisk till det amerikanska kriminalvårdssystemet och spelade bland annat in en skiva på Folsom Prison. Cash kniper även en plats på denna eminenta lista då han med en klassisk nedtonad stil, alltid klädd i svart, visade att det enkla ofta kan vara det absolut hetaste.
 
 

8. Kanye West

kanye-west
Bild: © David Shankbone

Ett mer nutida modeorakel stavas den kommersiella hiphopens fanbärare Kanye West, numera nybliven farsa till lilla North West som han har tillsammans med tabloiddrottningen Kim Kardashian. Artisten har gått från lufsiga outfits till en mer uppsnofsad hipsterstil, och inte sällan setts bära kläder signerade av designers som Louis Vuitton. Numera verkar han sträva mot en lite kaxigare stil med mörka t-shirts och läderbrallor och verkar inte lida av sviktande självförtroende gällande sin stil – eller något annat för den delen.
 
 

7. Sean Connery

sean-connery
Bild: © TRF_ Mr_ Hyde

Som superagenten James Bond hann tidlöst stilige Sean Connery yttra repliken ”Shaken, not stirred” ett antal gånger då han var faktiskt spelade Bond i hela sex filmer. Han personifierade dandyn både på och utanför vita duken med en stil som ändrade karaktär efter aktivitet. Allt från skräddarsydda kostymer till sportiga motorcykeloutfits eller skönt avslappnat i keps och cashmeretröja – han fick det att se så lätt ut!
 
 

6. Malcolm X

malcolm-x
Bild: © Marion S. Trikosko

Denna amerikanska medborgarrättskämpe och radikalpolitiker, bland annat känd som medlem i organisationen ”Nation of Islam”, går inte bara till historien på grund av sina politiska aktioner och sin kamp för svarta människors rättigheter, utan även för sin oklanderliga känsla för stil. Med konservativa och minimalistiska svarta kostymer och slips av den smalare varianten, tillsammans med ett par klassiska hornbågade brillor har han för alltid gjort ett avtryck i modehistorien.
 
 

5. Mick Jagger

mick-jagger
Bild: © Sarah W./Flickr

Dagens generation kanske mer känner Mick Jagger som en gammal rockräv från föräldrarnas skivsamling, eller från de stora klädkedjornas låtsatsslitna tröjor med Rolling Stones loggan tryckt över bröstet. Hans närmast androgyna utseende och spinkiga kropp i kombination med en självklar rockstjärneaura gjorde honom snart till omslagspojke för epitetet sex, drugs & rock n’ roll. Bandets stil var från början förknippat med figursydda svarta kostymer, men Jagger svävade senare ut i en mer glamourös rockstil där gränserna mellan feminint och maskulint mode suddades ut på ett sätt som känns inspirerande än idag.
 
 

4. Marlon Brando

marlon-brando
Bild: © Columbia Pictures

En av tidernas absolut hunkigaste skådespelare, känd från filmer som ”Linje Lusta”, ”Apocalypse Now” och ”Storstadshamn” – och kanske framförallt ”Gudfadern”, är såklart ingen mindre än Marlon ”Don Corleone” Brando. Han var en badboy på vita duken och rebell i verkliga livet, med ett skandalomsusat privatliv där han avverkade fyra äktenskap och erkände faderskap till totalt 11 barn, varav tre med barnflickan. Som modeikon har han för evigt gjort den vita tischan till ett av garderobens måsten. Han dök upp till filmpremiärer i uppvikta Levi’s och skinnboots och bröt mot dåtidens mer fomella stilideal. Motorcykeljacka är ett annat nyckelplagg för den som vill efterlikna den agerande filmlegendaren.
 
 

3. Bob Dylan

bob-dylan
Bild: © Xavier Badosa

”How does it feel, To be without a home, Like a complete unknown” sjunger Bob Dylan i klassikern ”Like a Rolling Stone” från 1965. Med sin hippieinfluerade rockstjärnestil är han än idag en överlägsen stilinfluens till dagens hetaste mode. Dylan rockade randiga tröjan redan på 60-talet, alltså långt innan nutidens hipsters snappade upp trenden för ett par år sen. Släng in en skinnväst, hög hatt, Wayfarers, mockajacka och prickig skorta i mixen så börjar du få en bild av denne ikons tidlösa stil.
 
 

2. Steve McQueen

steve-mcqueen
Bild: © Kate Gabrielle/Flickr

Med sin oklanderliga klädstil finns hårdingarnas hårding, Steve McQueen, med på i stort sett varenda lista över manliga stilikoner genom historien – denna är inget undantag. Och konstigt vore väl annars! Han var gift med ingen mindre än Ali McGraw från ”Love Story” och med filmer som ”Bullit”, ”The Great Escape” och ”Papillon” var han under 60- och 70-talet en av Hollywoods bäst betalda skådisar. Hans stil var klassisk men avspänd och förknippas mycket med klassiskt amerikanskt mode som chinos och hipsterbrillor av märket Persols. Steve McQueen dog 1980 i asbestrelaterad lungcancer.
 
 

1. James Dean

james-dean
Bild: © John Antoni/Flickr

Den ultimata manlige stilikonen – James Dean – räknas av många som tidernas främsta. Han dog tragiskt i en bilolycka endast 24 år gammal och hann endast medverka i tre filmer; Öster om Eden (1955) , Ung Rebell (1955) samt Jätten (1956). James Deans prestationer var dock så starka att han genast blev en ikon, både i filmhistorien och senare som modeikon. Hans stil var enkel och klassisk, och reflekterade dåtidens unga och rebelliska mode där denim och skinnjackor stod i fokus och mode inte längre var synonymt med att klä upp sig; att klä ner sig blev ett mode-statement.

Diskutera denna lista