Sveriges högsta byggnader

 
 

När man tittar på världens högsta byggnader har inte våra svenska komplex mycket att sätta emot, kanske för att vi i vårt avlånga land inte behövt börja bygga på höjden för att få plats?

Men trots att vi inte har någon Empire State Building-värdig skrapa på vår karta kan det ändå vara kul att ta en titt på Wikipedias lista över Sveriges högsta byggnader. Listan innehåller inte radiomaster, kommunikationstorn, flygledningstorn, transportbyggnader eller åkattraktioner, varför den exkluderar konstruktioner som Öresundsbrons pyloner (202 m), Högakustenbrons pyloner (182 m), Kaknästornet (155 m) och Lisebergstornet (116 m).
 
 
 

10. Gothia East Tower, Göteborg

gothia-east-tower
Bild: © Hesekiel

Höjd: 100 m
Arkitekt: White arkitekter
Byggår: 2015

Hotel Gothia Towers i Göteborg är det tredje största hotellet i Norden. I september 2011 påbörjades bygget av ett tredje torn – East Tower – som är tänkt att stå klart i slutet av 2014. Med sina 100 meter över havet lyckas det snart färdigställda tornet knipa tiondeplatsen på listan.
 
 

9. Sankt Petri kyrka, Malmö

st-petri-kyrka
Bild: © Fred J

Höjd: 105 m
Arkitekt: Okänd
Byggår: 1890

Sankt Petri kyrka är belägen mitt i centrala Malmö. Kyrkans altaruppsats i trä som stod färdig 1611 är än idag störst av sitt slag i norra Europa. Men ändå är det kanske höjden som imponerar mest!
 
 

8. Stockholms stadshus, Stockholm

stockholms-stadshus
Bild: © Esquilo

Höjd: 106 m
Arkitekt: Ragnar Östberg
Byggår: 1923

Stockholms berömda stadshus där världens tajtaste middagsbjudning, Nobelmiddagen, år efter år äger rum i Blå hallen, är med sitt 106 meter höga torn Sveriges åttonde högsta byggnadsverk. Den vackra tegelbyggnaden ligger på samma plats som Eldkvarn en gång stod.
 
 

7. Linköpings domkyrka, Linköping

linkopings-domkyrka
Bild: © Jssfrk

Höjd: 107 m
Arkitekt: Okänd
Byggår: 1886

Linköpings domkyrka är Sveriges näst största kyrkobyggnad och har vakat över staden i över 800 år. Högsta punkten, tornet, färdigställdes dock först i slutet av 1800-talet.
 
 

6. Cementa cyklontornet, Slite

cyklontornet
Bild: © Zejo

Höjd: 110 m
Arkitekt: Okänd
Byggår: 1979

Cementas fabrik i Gotländska Slite producerar årligen mer än två miljoner ton cement, och är sannerligen inte den vackraste byggnaden på listan. Bygget påbörjades 1917 och slutfördes 1919. Fabriken har sedan dess genomgått ett antal om- och tillbyggnationer – bland annat det 110 meter höga cyklontornet som alltså förärar den en sjätteplats på listan över Sveriges högsta byggnader.
 
 

5. Klara kyrka, Stockholm

klara-kyrka
Bild: © Carles Tomás Martí

Höjd: 116 m
Arkitekt: Hendrik van Huwen m.fl.
Byggår: 1886

Klara kyrka är den mest centralt belägna kyrkan i Stockholms innerstad alldeles intill centralstationen. Uppförandet av byggnaden påbörjades under andra halvan av 1500-talet av den holländske byggmästaren Hendrik van Huwen, men har sedan dess modifierats av en handfull arkitekter. Med sitt 116 meter höga torn är Klara kyrka Sveriges och Skandinaviens näst högsta kyrkobyggnad.
 
 

4. Kista Science Tower, Stockholm

kista-science-tower
Bild: © Henryk Kotowski

Höjd: 117,2 m
Arkitekt: White arkitekter
Byggår: 2003

Kista Science City är ett enormt kontorskomplex i Kista strax utanför Stockholm. Högsta byggnaden i komplexet är det enorma Science Tower som mäter hela 117,2 meter (156 m inkl. antenn) och består av 32 våningar. Detta gör byggnaden till landets och faktiskt hela Nordens högsta kontorsfastighet.
 
 

3. Victoria Tower, Stockholm

victoria-tower
Bild: © Brorsson

Höjd: 118 m
Arkitekt: Wingårdh arkitektkontor
Byggår: 2011

Victoria Tower är precis som föregående byggnad lokaliserad i Stockholmsförorten Kista. Det märkliga T-formade hotellet och kontorshuset med spegelfasad sitter i anslutning till Kistamässan i och är sedan 2011 är Nordeuropas högsta hotell.
 
 

2. Uppsala domkyrka, Uppsala

uppsala-domkyrka
Bild: © Jarvis

Höjd: 118,7 m
Arkitekt: Okänd
Byggår: 1889

Enligt Svenska kyrkan besöker närmare en halv miljon människor mäktiga Uppsala domkyrka varje år. Kyrkan är en katedral i gotisk stil som invigdes 1435 och är tillsammans med Nidarosdomen i Trondheim och Mariakyrkan i Gdansk den största i Östersjöregionen. Den största av dess klockor, kallad Storan, är Sveriges största kyrkklocka.
 
 

1. Turning Torso, Malmö

turning-torso
Bild: © bjaglin/Flickr

Höjd: 190,4 m
Arkitekt: Santiago Calatrava
Byggår: 2005

Det är givetvis Twizzlers-inspirerade Turning Torso, belägen i Västra Hamnen i Malmö, som tar hem förstaplatsen över Sveriges (och faktiskt Nordens!) högsta byggnader. Skrapan är både ritad och konstruerad av arkitekten Santiago Calatrava och ägs av HSB. Turning Torso har i och med sin höga höjd till viss mån ersatt den klassiska Kockumskranen som det naturliga landmärke för Öresundsregionen.

 
 

3 kommentarer

  1. Johanna
  2. Thomas Weslien

Diskutera denna lista