Amundsen var först på Antarktis och Magellan genomförde den första världsomseglingen – men långt ifrån historiens alla expeditioner för att utforska jorden har varit lika framgångsrika. Här har vi listat 10 misslyckade expeditioner.
Bea Uusma vann 2013 Augustpriset för sin bok ”Expeditionen, Min Kärlekshistoria”, där hon följer spåren efter den misslyckade polarexpeditionen ledd av svenske S. A. Andrée med syfte att flyga över Nordpolen med luftballong. Som bekant gick det inte riktigt som han tänkt sig och expeditionen blev strandsatt på den arktiska isen.
Här listar vi, utöver Andrée, nio andra misslyckade expeditioner som har gått till historien.
10. Percy Fawcett-expeditionen ”Z”
Britten Percy Fawcett var son till en äventyrare och blev själv arkeolog och upptäcktsresande i Sydamerika. Under sina expeditioner till den sydamerikanska djungeln blev han övertygad om att det fanns en förlorad stad i djungeln, som han kallade ”Z”.
Tillsammans med sin vän och äldste son gav han sig iväg mot den brasilianska djungeln den 20 april 1925 för att finna staden. Det sista brevet från Fawcett skrevs den 29 maj och meddelade att de var på väg in på okänd mark. Sedan hördes de aldrig av igen.
Inget vet än idag säkert vad som hände med Fawcett och hans män, men det har spekulerats i om äventyrarna blev dödade av indianstammar – eller att de hittade den förlorade civilisationen och valde att stanna.
9. Burke & Wills expedition
Regeringen i Australien hade utlovat en belöning på 2000 pund till den som lyckades korsa den då okända inre delen av kontinenten. Den före detta polismästaren Robert Burke och John Wills antog utmaningen, och tillsammans med 19 män hade expeditionen för avsikt att korsa Australien från Melbourne i söder till Carpentariaviken i norr, en sträcka på runt 3250 kilometer.
Den dåligt utrustade expeditionen som bland annat släpade med sig tunga möbler och en kinesisk gong, lyckades med hjälp från aboriginer att ta sig till Carpentariaviken. På vägen tillbaka fick de massiva problem, gick vilse, svalt och blev sjuka, och Burkes oerfarenhet gällande terrängen och skrala ledarskap fick ödesdigra konsekvenser.
Burke och Wills och ytterligare en man vid namn John King, tappade bort huvudgruppen och efter en mödosam vandring dog både Burke och Wills och King återvände ensam till Melbourne.
8. Alvar Nunez Cabeza de Vacas Florida-expedition
Spanske Cabeza de Vacas satte år 1527 segel mot Amerika med en besättning på inte mindre än 600 män fördelat på fem olika skepp. När fartygen nådde Mexikanska golfen drabbades de av en orkan som drog med sig halva styrkan i havets djup.
Besättningen som överlevde knallade rakt in i Floridas djungler och blev tillfångatagna av indianfolket Ananarivo. Cabeza de Vacas spenderade fem år i fångenskap tillsammans med andra skeppsbrutna, innan de flydde och begav sig till fots tillbaka till Spanien.
Nio år efter att expeditionen seglat iväg kunde Cabeza de Vacas äntligen sätta fötterna på spansk jord igen som en av endast fyra överlevande.
7. Franklinexpeditionen
Franklinexpeditionen leddes av kapten John Franklin och var en upptäcktsresa som företogs för att utforska Arktis. Expeditionen lämnade Englands trygga hamn den 19 maj 1845 och var tänkt att gå genom den sista outforskade delen av Nordvästpassagen. Erfarne upptäckaren Franklin hade sedan tidigare medverkat i tre Arktisexpeditioner och skulle föra den 129 man stora besättningen fram genom det förrädiska ishavet.
Tre månader efter att skeppen avseglade försvann expeditionen spårlöst, och efter två år påbörjades sökandet efter Franklin och hans män. Först 1850 påträffades de första resterna efter forskningsresan i form av gravar, men det dröjde till 1859 innan man började få klarhet i vad som hänt besättningen i samband med att man fann anteckningar från expeditionen.
Det visade sig att skeppen hade fryst fast i isen och att delar av besättningen hade överlevt i ett och ett halvt år innan de beslutat sig för att gå söderut. Dödsorsaken för de flesta i expeditionen fastställdes vara som följd av köld, hunger, lunginflammation och blyförgiftning från konserver. Skärsår på skelett som återfanns vid övervintringsplatsen vittnade om kannibalism.
6. Mount Everest-katastrofen 1996
Den 10 maj 1996 skedde en av de värsta katastroferna någonsin i Mount Everests historia vad gäller bestigning av det mäktiga berget. Ett flertal expeditioner var på väg mot toppen, bland dem turistgrupper som inte hade erfarenhet av bergsbestigning, vilket orsakade kraftiga förseningar.
En brutal storm slog till mot berget när ett trettiotal personer befann sig på väg ner från toppen. Stormen försvårade nedstigningen och grupperna splittrades och gick vilse i snöovädret och mörkret. På morgonen hade åtta personer dött, bland dem expeditionsledarna Rob Hall och Scott Fischer, och de övriga led av kraftiga köldskador och lungödem.
Händelsen skapade stor uppmärksamhet och massiv kritik riktades mot kommersialiseringen av Mount Everest.
5. Ernest Shackletons Antarktis-expedition
Ernest Shackleton var en av pionjärerna inom forskningsfärderna till Antarktis fastland och företog flera resor dit, men har blivit mest känd för sin tredje expedition som han startade och ledde 1914. Tanken var att korsa Antarktis från ett på den tiden okänt område på Weddellhavets sydkust.
Expeditionsskeppet ”Endurance” frös emellertid fast i isen endast dagar innan de nått sitt mål och drev sedan planlöst med packisen tills fartyget förliste. Delar av besättningen lyckades ta sig till Elefantön och seglade sedan i en primitiv båt över havet till Sydgeorgien, en resa på mer än 1000 km över öppet hav.
Seglatsen tog 17 dygn och räknas som en av de tuffaste seglatser som någonsin genomförts.
4. Amelia Earharts försvinnande
Den amerikanska flygpionjären Amelia Earhart blev berömd för en rad djärva långflygningar under början på 1900-talet, och för sitt arbete för alla kvinnors rättighet att utbilda sig. Den 20 maj 1937 lyfte Earhart och hennes navigatör Fred Noonan från Oakland i en tvåmotorig rödvingad Lockheed Electra och planen var att ta sig jorden runt.
Allt gick bra fram tills planet lämnade Nya Guinea den 2 juli och spårlöst försvann efter att ha haft problem med att finna rätt kurs. Ett massivt sökande drogs igång på order av president Roosevelt men man fann aldrig några spår av planet.
En mängd utredningar och böcker har skrivits om försvinnandet och de flesta hypoteserna bygger på att planet störtat i havet, andra säger att planet träffades ev blixten eller att de lyckades ta sig i land.
3. Apollo 13
Apollo 13 var den tredje rymdfärjan i Apolloprogrammet med syfte att landa på månen och var planerad att lyfta från jorden den 7 april 1970. Uppdraget leddes av befälhavaren James A. Lovell, som hade sällskap av piloterna John L. Swigert och Fred W. Haise.
Starten gick problemfritt men 55 dagar in i uppdraget exploderade en syretank och följande legendariska konversation utspelade sig mellan besättningen ombord på Apollo 13 och Jack Lousma vid markkontrollen:
Swigert: Okay, Houston, we’ve had a problem here.
Lousma: This is Houston. Say again please.
Lovell: Houston, we’ve had a problem. We’ve had a main B bus undervolt.
Explosionen orsakade syre att läcka ut i rymden och påverkade farkostens energiförsörjning. Månuppdraget fick därmed avbrytas och fokus lades istället på att få hem besättningen levande. Den 17 april landade kommandomodulen i Stilla Havet med alla tre besättningsmedlemmar vid liv, som kunde plockas upp av fartyget USS Iwo Jima.
Den misslyckade månexpeditionen ses ändå som framgångsrik då de tre austronauterna ombord på Apollo 13 än idag är de människor som befunnit sig längst från jorden.
2. Andrées polarexpedition
Det som har kommit att kallas Andrées polarexpedition var ett försök lett av ingenjören S.A. Andrée att resa över Arktis med vätgasballongen Örnen. Tillsammans med de två andra deltagarna, Nils Strindberg och Knut Fraenkel, planerades resan som var tänkt att gå över Nordpolen, för att slutligen landa i Ryssland eller Kanada under pompa och ståt.
Ballongen lyfte i juli 1847 och hade beräknats kunna flyga i 30 dagar, men redan efter två dygn kraschlandade den mitt på den arktiska isen, miltals ifrån närmaste civilisation. De tre männen startade en mödosam färd till fots, dåligt utrustade och med flera hundra kilo tunga slädar att släpa på.
Efter att ha vandrat över isen i flera veckor nådde de Vitön där de bestämde sig för att övervintra. Väl där upphörde anteckningarna efter endast ett par dagar trots att de hade mat nog för att klara en övervintring.
Kvarlevorna av expeditionen återfanns av en slump 33 år senare och de tre männens dödsorsak har förbryllat forskare i årtionden.
1. Terra Nova-expeditionen
Den så kallade Terra Nova-expeditionen, uppkallad efter skeppet Terra Nova, går till historien som en av de mest katastrofala. Den brittiske sydpolsforskaren Robert Scott var ledare för en grupp om fem män som skulle ta sig till det ännu outforskade Sydpolen. Vad han inte visste var att norrmannen Roald Amundsen ungefär samtidigt förberedde en expedition mot samma mål…
Det Scott dock saknade, till skillnad från den norska kollegan, var en lika noggrant planerad expedition och Scott fattade under resans gång flera ödesdigra beslut. Han valde att förlita sig på ponnys istället för hundar, som dog efter halva färden och tvingade männen att dra de tunga slädarna själva. De tog även med en man mer än vad maten var beräknad att räcka till. 25 kilometer från Nordpolen fann Scott och hans män tecken på att Amundsen hunnit före och besvikelsen var stor.
Vägen hem blev svår med våldsamma stormar i den antågande polarvintern, och gruppen drabbades av sjukdom och osämja. En man förfrös till döds, en annan tog livet av sig och de återstående tre, inklusive Scott, frös ihjäl i sitt tält, cirka 18 km från en proviantdepå som kunde ha räddat deras liv.