Vem gillar inte arenor? Favoritlaget på planen, en varmkorv i näven och en magisk stämning på läktaren. Detta, i kombination med dramat som utspelas nere på planen gör våra idrottsarenor till de mest dynamiska av alla publika byggnader.
Från retroinspirerade fotbollstempel på hög höjd, till gigantiska ormar i rostfritt stål – här har vi samlat 15 av världens häftigaste arenor. Kan du gissa vilken svensk idrottsanläggning som kvalar in på listan?
15. Estádio Municipal de Braga
Braga (Portugal)

Ni minns kanske den här märkliga fotbollsstadion från EM 2004 i Portugal? Estádio Municipal de Braga är byggd mitt i ett stenbrott och bakom läktarna finns bergväggarna kvar.
14. Kantridastadion
Rijeka (Kroatien)

Trots en publikkapacitet på blygsamma 12 600 personer är Kantridastadion Kroatiens fjärde största fotbollsarena. Det är dock inte anledningen till varför den hamnar på listan – det är den magnifika utsikten över det turkosa Adriatiska havet.
13. Estadio Hernando Siles
La Paz (Bolivia)

Estadio Hernando Siles i Bolivianska La Paz är belägen hela 3 637 meter över havet, och är därmed en av världens högst belägna arenor. 2007 beslutade Fifa att VM-kvalmatcher inte skulle få spelas på mer än 2 500 meters höjd över havet. Detta som en följd av protester från besökande landslag som menade att Bolivia vann alltför stora fördelar av spel på hög höjd. Ett par månader efter förbudet utfärdades dock ett speciellt undantag för arenan, som fortfarande är det bolivianska landslagets hemmaplan.
12. Stadion Gospin Dolac
Imotski (Kroatien)

Det andra kroatiska bidraget på listan bjuder liksom sin släkting på en hänförande utsikt. Stadion, som ligger precis vid ett stup ovanför en vacker insjö, är hemmaplan åt NK Imotski FC och har en kapacitet på runt 4 000 platser.
11. The Float
Marina Bay (Singapore)

Denna flytande stålkreation mäter 120 x 83 meter och kan bära upp till 1070 ton, vilket motsvarar den totala vikten av i runda slängar 9 000 personer, 200 ton scenrekvisita och tre 30-tons militärfordon. Man får hoppas att de har extra bollar på lager i händelse av snedsparkar.
10. Sapporo Dome
Sapporo (Japan)

Här ser det ut som om ett UFO har kraschlandat. Sapporo Dome invigdes 2001 och har en publikkapacitet på 42 122 åskådare. Arenan var bland annat en av spelplatserna vid VM i fotboll 2002.
9. Allianz Arena
München (Tyskland)

Inför fotbolls-VM 2006 behövde värdlandet Tyskland en ny nationalarena. Resultatet blev mäktiga Allianz Arena, vars ytterhölje är uppbyggt av 2 874 speciella luftkuddar belysta av lysrör som kan växla både färg och mönster.
8. Avicii Arena (Globen)
Stockholm (Sverige)

Globen, eller trista Avicii Arena som den heter idag, i Stockholm är världens största sfäriska byggnad och det kanske mest givna inslaget i den svenska huvudstadens skyline. Första spadtaget togs i september 1986 och den nya arenan invigdes 1989, lagom till hockey-VM på hemmaplan.
7. AT&T Stadium
Arlington, Texas (USA)

Allt är större i USA. AT&T Stadium (tidigare Cowboys Stadium) är inte bara världens största inomhusarena med ett publikrekord på 108 713 – den kan även skryta med världens näst största HDTV-skärm, som mäter hela 49 x 22 meter.
6. University of Phoenix Stadium
Glendale, Arizona (USA)

Här verkar byggherrarna ha gjort ett oförlåtligt misstag – planen ligger ju utanför arenan! Riktigt så förvirrat var det dock inte när University of Phoenix Stadium uppfördes. Gräsplanen är nämligen flyttbar! En öppning på ena sidan av arenan tillåter spelfältet att skjutas in och ut ur byggnaden, vilket gör att gräset tillåts exponeras för dagsljus när arenan inte används.
5. Kaohsiung National Stadium
Zuoying, Kaohsiung (Kina)

Den här arenan, som ritats av den japanska arkitekten Toyo Ito, använder sig av solpaneler för att tillgodose sina energibehov. Smart såklart, men det vi fastnade för var egentligen den ormliknande utformningen.
4. Pekings Nationalstadion
Peking (Kina)

Vem har glömt ”Fågelboet” från sommar-OS i Peking? Den lika konstiga som häftiga arenan var 2008 års sommarspels självklara mittpunkt, och består av en stålstomme med en exteriör som bäst beskrivs som ett myller av stålbalkar.
3. PETCO Park
San Diego, Kalifornien (USA)

Baseballaget San Diego Padres hemmaplan var egentligen tänkt att tas i bruk redan 2002, men på grund av den K-märkta byggnad tillhörande Western Supply Co. som låg precis invid byggplatsen tog det ytterligare två år innan arenan kunde invigas. Lösningen? Den anrika byggnaden integrerades i arkitekturen och fungerar idag bland annat som VIP-sviter med egna balkonger.
2. Estadio Municipal de Aveiro
Aveiro (Portugal)

Estádio Municipal de Aveiro har en minst sagt ambitiös design som kombinerar enkel och älskvärd form med livliga färger av alla slag över hela arenan. Arenan byggdes inför fotbolls-EM 2004 och är utformad av den portugisiska arkitekten Tomás Taveira. Med kapacitet för 30 127 åskådare är den landets femte största fotbollsstadion.
1. Osaka Stadium
Naniwa-ku, Osaka (Japan)

Exakt såhär borde Solna stad ha tänkt när man funderade över vad man skulle göra med Råsunda efter uppförandet av Friends Arena! Osaka Stadium var en baseball-arena mitt i Naniwa-ku, Osaka. Arenan invigdes 1950, men togs ur bruk 1998 och köptes upp av ett byggföretag som uppförde en liten ”stad i staden” innanför dess portar. Dessvärre revs hela kalaset 1998 för att göra plats åt parkområden och butiker.