Sverige har alltid varit en stolt fotbollsnation, även om resultaten ibland varit av varierande karaktär. Det finns dock tillfällen då våra blågula hjältar har överträffat våra förväntningar och utfört mirakel vi aldrig trodde var möjliga.
Här har vi samlat 10 klassiska svenska fotbollsögonblick vi aldrig glömmer. Vad tycker du – finns det andra matcher och prestationer som istället bör ta plats på listan?
10. Sverige – Holland 3-2
Tävling: EM-kval 2011
Plats: Råsunda fotbollsstadion, Solna, Sverige
Svenska målskyttar: Kim Källström (14′), Sebastian Larsson (52′ str), Ola Toivonen (54′)
Sverige var piskat att vinna EM-kvalets sista match mot suveränen Holland, som på hemmaplan hade pulveriserat det svenska kollektivet med 4-1 – och det utan en viss Zlatan Ibrahimovic som saknades på grund av avstängning.
Allt började bra när Kim Källström efter en kvart knorrade in en fantastisk frispark i krysset bakom den holländske målvakten. Sedan kom den holländska lagmaskinen igång och i början av den andra halvleken hade man vänt till en 2-1-ledning genom måltjuvarna Klaas-Jan Huntelaar och Dirk Kuyt.
Under två lyckosamma minuter direkt efter Hollands ledningsmål i andra halvlek lyckas dock de svenska spelarna med det omöjliga och återtar ledningen efter mål av Sebastian Larsson (straff) och Ola Toivonen. Trots en hård press lyckades inte holländarna få hål på det svenska försvaret och EM-platsen kunde till slut säkras.
9. Danmark – Sverige 3-3 (0-3)
Tävling: EM-kval 2007
Plats: Parken, Köpenhamn, Danmark
Svenska målskyttar: Johan Elmander (7′), Petter Hansson (22′), Johan Elmander (25′)
Det största derbyt i Norden brukar få känslorna att svalla – och aldrig har det varit så tydligt som den där försommarkvällen på Parken i Köpenhamn.
Sverige körde över danmark och ledde med hela 3-0 efter mindre än en halvtimmes spel efter två mål av Johan Elmander och ett av backen Petter Hansson. Danskarna visade dock prov på en fantastisk karaktär, jobbade sig tillbaka i matchen och i den 77:e matchminuten kunde Leon Andreasson prickskjuta in 3-3 bakom Andreas Isaksson i det svenska målet.
Här kunde allt egentligen tagit slut, med en dansk supervändning och en klassisk bragd mot ärkerivalen Sverige. Det är då det händer. I den 87:e matchminuten, långt från var spelet pågår, får Sveriges Markus Rosenberg ett knytnävsslag i magen av Christian Poulsen – mitt i det danska straffområdet. Domaren agerar direkt, visar upp det röda kortet och pekar på straffpunkten. Men innan svenske lagkaptenen Fredrik Ljungberg hinner lägga den efterföljande straffen, brinner det i skallen på en dansk ”supporter” som stormar planen och attackerar domaren. De danska spelarna lyckas avlägsna mannen varpå domaren väljer att avbryta matchen av säkerhetsskäl och Sverige tilldöms segern med 3-0. Så kan också en klassisk seger se ut!
8. Sverige – Bulgarien 5-0
Tävling: EM 2004
Plats: Estádio José Alvalade, Lissabon, Portugal
Svenska målskyttar: Fredrik Ljungberg (32′), Henrik Larsson (57′), Henrik Larsson (58′), Zlatan Ibrahimovic (72′ str), Marcus Allbäck (90+1′)
Sverige hade aldrig vunnit en inledningsmatch i ett EM innan krossen i Lissabon och den dagen gjordes det upp med mer än ett hjärnspöke bland de svenska spelarna.
Bulgarien inledde piggast men lyckades inte tränga igenom det svenska försvaret och när Fredrik Ljungberg spräckte den svenska nollan i den 32:a spelminuten gick proppen ur.
Sverige spelade ut Bulgarien precis som man gjorde i bronsmatchen 1994 och vann till slut med förkrossande 5-0. Mest minnesvärt var 2-0-målet som kom efter ett perfekt skruvat inlägg från Erik Edmans vänsterkant, som Henrik Larsson nådde som en glasspinne i luften med en fenomenal språngnick.
7. Sverige – England 2-1
Tävling: EM 1992
Plats: Råsunda, Solna, Sverige
Svenska målskyttar: Jan Eriksson (52′), Tomas Brolin (82′)
Europamästerskapet på hemmaplan blev trots förlust i semifinalen mot Tyskland, en blågul succé. Efter att ha kryssat mot Frankrike i inledningsmatchen och följt upp det med en 1-0-seger mot Danmark skulle Sverige ta sig an England i hemmaborgen Råsunda.
Inledningen blev en mardröm med engelskt ledningsmål av David Platt redan i den fjärde minuten. I andra halvleks inledning gjorde dock Janne Eriksson om sin bedrift mot Frankrike och nickade in kvitteringen på hörna. Matchen såg ut att gå mot ett oavgjort resultat (som också hade tagit Sverige vidare från gruppen) när Tomas Brolin avgjorde med ett klassmål i 82:a matchminuten.
6. Österrike – Sverige 1-2
Tävling: VM-kval 1973
Plats: Parkstadion, Gelsenkirchen, Tyskland
Svenska målskyttar: Roland Sandberg (9′), Bo Larsson (28′ str)
En snötäckt plan med friskottade linjer, orange boll och spelare i vantar – detta var förutsättningarna som väntade det svenska landslaget när kvalet till VM 1974 skulle avgöras.
Platsen var på en neutral plan i Gelsenkirchen, Tyskland och Österrike stod för motståndet. Sverige lade grunden till segern med två mål (Roland Sandberg/Bo Larsson) inom den första halvtimmen och även om Österrike reducerade på straff i den 31:a matchminuten lämnade svenskarna planen i triumf.
Sverige var mer eller mindre utspelat under hela matchen och österrikarna såg sig efteråt som mer än rånade på VM-platsen.
5. Sverige – Jugoslavien 3-1
Tävling: OS 1948
Plats: Wembley Stadium, London, England
Svenska målskyttar: Gunnar Gren (24′), Gunnar Nordahl (48′), Gunnar Gren (67′ str)
Efter den försmädliga förlusten mot Japan i OS 1936 var det 12 år senare dags för det svenska fotbollslandslaget att återfå sin heder.
Efter att ha mosat allt motstånd man stött på i turneringen, och med en målskillnad på förkrossande 19-2 gick Sverige in på Wembleys innerplan för att slåss om OS-guldet mot Jugoslavien – och slogs var precis vad man gjorde. Finalen kom att bli en av de mest fysiskt tuffa matcher ett svenskt landslag genomfört med både armbågar och fula efterslängar från motståndarnas sida.
Sverige dödade matchen i andra halvlek med mål av våra super-Gunnars, Nordahl och Gren. Den senares straffmål som betydde 3-1 är en klassiker; med blicken fintade han först ner målvakten i ena hörnet och placerade iskallt bollen invid den andra stolpen.
4. Sverige – Argentina 1-1
Tävling: VM 2002
Plats: Miyagi Stadium, Rifu, Japan
Svenska målskyttar: Anders Svensson (58′)
Sällan har ett svenskt landslag varit så nederlagstippat som inför den avslutande gruppspelsmatchen mot Argentina i VM 2002. Sydamerikanerna var piskade att vinna för att ta sig vidare från ”dödens grupp” som också bestod av England och Nigeria.
Sett till matchbilden borde Veron, Crespo, Batistuta, Zanetti & co ha stängt matchen tidigt, men Sverige stod emot pressen och med dryga halvtimmen kvar fick man ett hyfsat frisparksläge efter att Anders Svensson dragits ner. Han bad själv om att få ta hand om frisparken – och resten är som man brukar säga, historia.
Med en ett tillslag som skulle göra David Beckham grön av avund borrade sig bollen in i målvaktens vänstra kryss och en näst intill chockad Anders Svensson fick glädjefnatt som resulterat i klassiska idrottsbilder på våra näthinnor.
Argentina kvitterade på straff i matchens slutminuter, men kom aldrig närmare än så och Sverige stod som slutsegrare i ”dödens grupp”.
3. Sverige – Västtyskland 3-1
Tävling: VM 1958
Plats: Ullevi, Göteborg, Sverige
Svenska målskyttar: Lennart Skoglund (32′), Gunnar Gren (81′), Kurt Hamrin (88′)
VM-semifinalen på hemmaplan 1958 blev en rafflande föreställning mellan Sverige och de regerande världsmästarna Västtyskland.
Gästerna inledde starkast och tog också ledningen genom Hans Schäfer. Sverige lyfte sitt spel och Lennart ”Nacka” Skoglund kunde kvittera efter en halvtimme varpå matchen stod och vägde. Då åkte tyskarna på sin första utvisning i VM-historien efter att Erich Juskowiak missat i försvarsarbetet. De lyckades stå emot det svenska trycket fram till den 78:e minuten då Gunnar Gren smällde in det svenska ledningsmålet.
Kurre Hamrins 3-1-mål är ett av de mest klassiska någonsin i svensk landslagshistoria. Han tog emot bollen långt ut på högerkanten på offensiv planhalva, bestämde sig för att lugna ner tempot och började helt sonika gå med bollen längs linjen som om han var ute på söndagspromenad. När försvarande tyskar kom anstormande gjorde den tekniske yttern några snabba ryck och finter innan han, nere vid förlängd mållinje ur obefintlig vinkel skarvade in bollen bakom målvakten.
2. Rumänien – Sverige 2-2 (4-5)
Tävling: VM 1994
Plats: Stanford Stadium, Stanford, USA
Svenska målskyttar: Tomas Brolin (78′), Kennet Andersson (115′)
Vem kan glömma den tropiska sommaren 1994 när ett svenskt landslag dansade igenom USA och vann hela svenska folkets hjärtan? Turneringen slutade som bekant med svenskt brons, men det är kvartsfinalen mot Rumänien som gjort det största bestående intrycket.
Det var två väldigt jämna lag som klev ut på Stanford Stadium i Kalifornien och skulle göra upp om en av fyra semifinalplatser i världens största fotbollsturnering. Matchbilden gynnade svenskarna som också var närmast ett ledningsmål, men det tog ända till den 78:e minuten innan den Rumänska nollan kunde spräckas – och det med med ett av VM-historiens snyggaste frisparksmål. Tomas Brolin lärde sig varianten under sin tid i italienska Parma och utförandet var lika läckert som effektivt. Stefan Schwarz tar sats för att skjuta, men springer förbi bollen, varpå Håkan Mild slår en perfekt passning längs marken vid sidan om den rumänska muren där Brolin plötsligt dyker upp och trycker upp bollen i nättaket.
I slutminuterna lyckades Rumänien tursamt kvittera och i den efterföljande förlängningen gick de upp i ledningen samtidigt som Sverige fick en man utvisad. Knockade reste sig svenskarna på tio och i en sista kraftansamling nådde Kennet Andersson högst i duellen mot målvakten på Roland Nilssons inlägg och matchen gick till straffar.
I straffläggningen klev den tidigare kritiserade målvakten Thomas Ravelli fram som stor hjälte och räddade två straffar vilket tog oss till vår första VM-semifinal sedan 1958.
1. Tyskland Sverige 4-4
Tävling: VM-kval 2012
Plats: Olympiastadion, Berlin, Tyskland
Svenska målskyttar: Zlatan Ibrahimovic (61′), Mikael Lustig (62′), Johan Elmander (76′), Rasmus Elm (90+2′)
Kanske inte den match som i slutändan visat sig vara viktigast för svensk fotboll – men som enskild händelse går miraklet i Berlin knappast att toppa.
Det svenska landslaget reste mot den tyska huvudstaden med en enorm press på sig efter att ha förlorat borta mot Österrike och tappat poäng hemma mot Irland i VM-kvalets inledning. Med tanke på motståndet – Tyskland hade gått fram som en ångvält och var ett av Europas och världens absolut starkaste lag – var det ingen som egentligen trodde på något annat än noll poäng inför hemresan.
Farhågorna besannades med råge. Tyskarna öste på med sin blitzkrieg-fotboll och redan efter en kvart hade Miroslav Klose gett dem en 2-0-ledning. Med ytterligare ett mål strax innan och ett strax efter halvtidsvilan gick Tyskland upp till 4-0 och förnedringen var ett faktum. Det blev som vi trott – fast värre.
Sen började den. Vändningen. Kim Källström som hade bytts in efter paus slog efter en timmes spel ett preciserat inlägg som Zlatan Ibrahimovic mötte med en perfekt nick och Sverige hade reducerat till 4-1. Bara minuten senare kopierade Källström sig själv och hittade en framstormande Mikael Lustig som ur dålig vinkel forcerade in 4-2. Att göra två mål till på ett Tyskland som sällan släpper till alls på hemmaplan kändes, trots de två snabba målen, ändå som en övermäktig uppgift.
Med kvarten kvar att spela bröt sig i halvtid inbytte Alexander Kacaniklic fri på sin vänsterkant där han till slut hittade in till Johan Elmander som kunde stöta in 3-4. Tiden såg ut att rinna ifrån det svenska laget när Tobias Sana i matchens slutskede missade öppet mål och det såg ut som att Tyskland skulle reda ut den röra de försatt sig själva i. Men så hände det. Med matchens absolut sista spark bombade Rasmus Elm in 4-4 och hela fotbollssverige exploderade. Inte ens vårt stenansikte till statsminister, Fredrik Reinfeldt som var på plats på Olympiastadion, kunde tygla sig när han flög upp ur stolen och vrålade ut sin glädje med knuten näve – allt inför stolsgrannen, Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Det är ytterst sällan man ser vändningar av den här kalibern på högsta nivå i viktiga tävlingsmatcher. Att lilla Sverige uträttade det man gjorde – mot ett av världens bästa landslag, på bortaplan i en tid när avstånden mellan de större och mindre fotbollsnationerna växer sig allt större – är inget annat än tidernas mirakelvändning!
Av Sveriges gyllene period 1948 – 58 då vi tog tre medaljer finns bara en med:
OS-guld i London 1948
VM-brons i Brasilien 1950
VM-silver i Sverige 1958
Denna lista måste vara upprättad av en mycket ung person utan så mycket kunskap i fotbollshistoria. Läs på och kom igen med en ny och mycket bättre lista.