Europamästerskapet i fotboll har avgjorts sedan 1960. Flest titlar har Spanien och Tyskland med sina tre triumfer vardera. Men vilka är egentligen de bästa matcherna i turneringens historia?
Här har vi i samarbete med en av våra partners listat 8 av de mest klassiska EM-drabbningarna någonsin.
Vill du förkovra dig lite extra inför EM 2021 rekommenderar vi ett besök på sajten Pitchinvasion.net, där du hittar all nödvändig information om sommarens stora fotbollsmästerskap inklusive odds, tips, spelschema, guider och mycket mer.
8. Sverige – Bulgarien 2004 (5-0)
Vi börjar med Sveriges osannolika öppningsmatch mot Bulgarien i EM 2004. Sverige hade kanske sitt starkaste landslag sedan VM-bronset tio år tidigare, där man bland annat sopat just Bulgarien av banan med 4-0 i bronsmatchen. Ändå var det ingen som riktigt trodde på den blågula urladdning som skulle komma.
Efter en jämn första halvlek, där Sverige tog ledningen genom Fredrik Ljungberg, föll bulgarerna ihop som ett korthus efter paus. Två mål av Henrik Larsson (varav det ena – SPRÅNGNICKEN! – röstades fram som ett av turneringens snyggaste mål) följdes av ytterligare varsitt av Zlatan Ibrahimovic respektive Marcus Allbäck och 5-0 var ett faktum.
Bästa svenska mästerskapspremiären någonsin!
7. Spanien – Italien 2012 (4-0)
EM-finalen 2012 spelades mellan storfavoriterna Spanien och ett pånyttfött Italien. Spanjorerna hade innan vunnit både EM 2008 och VM 2010 och det var en hel del fotbollsfans världen över som gärna hade sett en ny herre på täppan. Så blev det dock inte.
Spanien dominerade matchen fullständigt och körde över de azurblå med 4-0 efter mål av David Silva, Jordi Alba, Fernando Torres och Juan Mata.
Spaniens senaste mästerskapstriumf.
6. Frankrike – Jugoslavien 1960 (4-5)
Premiärmatchen i det första europamästerskapet i fotboll någonsin kunde inte blivit mycket bättre. Hemmanationen Frankrike tog emot Jugoslavien på Parc des Princes i Paris.
Gästerna tog ledningen tidigt genom Milan Galic, men fransmännen kom tillbaka och ledde inför pausvilan med 2-1 efter mål av Jean Vincent och Francois Huette. Maryan Wisniewski satte sedan 3-1 direkt i andra halvlek innan Ante Zanetic reducerade för Jugoslavien. Men när Huette gjorde sitt andra mål för matchen och förde upp Frankrike i en 4-2-ledning trodde nog de flesta att kampen var över.
Resultatet stod sig fram till den 75:e minuten, då jugoslaverna inom loppet av fem minuter tryckte in tre bollar genom Tomislav Kenz (1) och Drazan Jerkovic (2) fram till 4-5, vilket också blev slutresultatet.
Tidernas EM-vändning!
5. Frankrike – Portugal 1984 (3-2)
Fotbolls-EM 1984 är en klassisk turnering med flera dramatiska matcher. Men ingen var så rafflande som semifinalen mellan värdnationen Frankrike och Portugal.
Fransmännen tog ledningen i första halvlek genom Jean-François Domergue, men Portugal lyckades, efter en vacker nick från Rui Jordão, kvittera med kvarten kvar av ordinarie tid. Matchen gick till förlängning och efter knappt tio minuter förde samme Jordão upp portugiserna i ledning. Den franske målskytten Domergue ville dock inte vara sämre och blev även han tvåmålsskytt när han efter en tilltrasslad situation tryckte dit 2-2 med bara sex minuter kvar på matchuret.
Efter den sena kvitteringen såg det ut som att matchen skulle komma att avgöras på straffar. Men i absolut sista minuten höll sig Michel Platini framme och stötte in avgörande 3-2 inför en extatisk publik på Stade Vélodrome i Marseille.
4. Portugal – Grekland 2004 (0-1)
Portugal var skyhöga favoriter inför mötet mot Grekland i EM-finalen 2004. De ansågs inte bara ha ett mycket skickligare lag än sin motståndare – mästerskapet spelades dessutom i Portugal och finalen avgjordes på ett fullsatt Estádio da Luz i Lissabon.
Det rådde liksom inget snack om att Portugal med spelare som Luis Figo, Rui Costa, Deco och inte minst Cristiano Ronaldo skulle köra över de defensiva grekerna.
Värdnationen var också det klart bättre laget sett till hela matchen. Bland annat vann de skotten med hela 17-4 och hörnstatistiken med 10-1. Ironiskt nog var det den där enda hörnan Grekland fick som skulle komma att bli avgörande när Angelos Charisteas nådde högst och nickade in matchens enda mål.
Greklands EM-guld 2004 är och förblir en av tidernas största skrällar.
3. Frankrike – Italien 2000 (2-1)
EM-finalen år 2000 mellan Frankrike och Italien på Feijenoord Stadion i Rotterdam blev ett klassiskt drama. Efter en mållös första halvlek bröts dödläget i den 55:e minuten när Marco Delvecchio gav italienarna ledningen. Målet såg länge ut att bli matchens enda och Italien var på väg mot sitt andra EM-guld genom tiderna. Men i den tredje övertidsminuten lyckades Sylvain Wiltord trycka in kvitteringen för Frankrike och matchen gick till förlängning.
Väl där tog det 13 minuter innan inhopparen David Trezeguet fick chansen – och som han tog den! Efter slarv i det italienska försvaret plockade Robert Pires upp bollen och spelade snett inåt bakåt till en i straffområdet fristående Trezeguet, som på ett tillslag drog upp bollen i krysset bakom en chanslös Francesco Toldo i det italienska målet.
Detta var andra gången en EM-final avgjordes med ett så kallat ”Golden goal” – det sudden death-avgörande som tillämpades inom den internationella herrfotbollen mellan 1996-2003. Första gången det hände var 1996 när Tyskland finalbesegrade Tjeckien med 2-1.
2. Nederländerna – Sovjet 1988 (2-0)
Fotbolls-EM 1988 spelades i dåvarande Västtyskland och avslutades med en numera klassisk final på Olympiastadion i München mellan Sovjetunionen och Nederländerna.
Nederländerna vann till slut med 2–0 efter mål av lagkaptenen Ruud Gullit och Marco van Basten, som även blev turneringens främsta målskytt. Just van Bastens mål har kommit att kallas ett av de vackraste i EM-historien.
EM-triumfen 1988 var Nederländernas första – och hittills enda internationella titel.
1. Danmark – Tyskland 1992 (2-0)
Tidernas mest osannolika Europamästare i fotboll (sorry Grekland!) får ändå anses vara Danmark 1992. De rödvita missade att ens kvala in till mästerskapet som avgjordes i Sverige, men fick i sista stund en gratisplats i slutspelet på Jugoslaviens bekostnad med anledning av inbördeskriget som just utbrutit i landet.
Danskarna tog sig (tillsammans med Sverige) vidare från gruppen och ställdes i semifinalen mot Nederländerna, vilka besegrades på straffar. I finalen väntade sedan storfavoriterna och regerande världsmästarna Tyskland som slagit ut Sverige med 3-2 på Råsunda.
Finalen spelades på Nya Ullevi och slutade överraskande 2-0 till Danmark efter mål av John ”Faxe” Jensen (’18) och Kim Vilfort (78′).