Pizzan tros ha sitt ursprung i 1800-talets Neapel, men slog inte igenom i Sverige förrän på 1970-talet. Sedan dess har pizzerior blivit ett givet inslag i den svenska idyllen och idag äts det miljontals pizzor varje år. Men vilka är egentligen Sveriges populäraste pizzor?
Foodora släpper årligen ”Pizzarapporten” som baseras på de miljontals pizzor man levererar hem till hungriga svenskar varje år. I rapporten kan man förutom de mest populära pizzorna läsa om svenskarnas vanor rörande den omtyckta maträtten. Inte helt oväntat smaskar vi som mest pizza på nyårsdagen, följt av annandag jul, midsommardagen och första maj.
Här är Sveriges populäraste pizzor!
10. Mexicana

Har man svårt att enas om pizza eller tacos till fredagsmyset finns den perfekta kompromissen – Mexicana!
9. Bussola

På nionde plats hittar vi Bussola, en enkel och populär pizza med tomatsås, ost, skinka och räkor.
8. Kycklingpizza

Kycklingpizzan består oftast av en smarrig (?) mix av ananas/banan, curry och jordnötter – och kyckling förstås.
7. Funghi

Vegetariskt ligger ju i tiden. Då är det inte jättekonstigt att vi hittar pizzan för svampälskare – Funghi – högt upp på listan!
6. Calzone

På sjätte plats hittar vi klassikern Calzone. Inbakat är fortfarande populärt med andra ord.
5. Margherita

Margherita var en av de första pizzorna att se dagens ljus, och bakades första gången 1889 av den italienaren Raffaele Esposito till Neapel-bornas förtjusning. De klassiska ingredienserna är bara tre till talet och består av tomatsås, ost och basilika.
4. Capricciosa

Tomatsås, skinka, champinjoner och ost är vad som krävs för att göra en mästerlig Cappricciosa, som är standard på varje svensk pizzeria.
3. Hawaii

Ananas på pizza? Ja, tydligen om du frågar svenska folket. Hawaii är nämligen vår tredje mest populära pizza. Aloha!
2. Vesuvio

Vesuvio är en gammal klassiker som kanske främst tilltalar barn eller de med lite fegare smaklökar. Tomat, ost och skinka är allt som behövs läggas på degen.
1. Kebabpizza

Sveriges bakispizza nummer ett, kebabpizzan, hittar vi såklart i den absoluta toppen och ser den segla förbi de italienska klassikerna. Stark eller mild sås?