Sveriges museer har mängder av både kunskap och kultur att erbjuda. Att många av dem ligger i Stockholm har sin förklaring – vår huvudstad är nämligen en av världens mest museitäta städer med sina drygt 70 olika varianter.
På vår lista över Sveriges bästa museer är det också mycket riktigt Stockholm som dominerar med åtta av femton placeringar. Resten hittar vi utspridda över landet, från Jämtland i norr till Tomelilla i söder.
Vilket tycker du är Sveriges bästa museum?
15. Carl Larsson-gården, Sundborn
”War välkommen kära du, till Carl Larsson och hans fru!” står det över ingången till Carl och Karin Larssons världsberömda hem i vackra Sundborn utanför Falun. Gården som kallas Lilla Hyttnäs har bevarats i släkten Larsson genom generationer och är numera öppen för allmänheten att besöka. På Lilla Hyttnäs är det som om tiden har stått stilla, och känslan av att sekelskiftets hetaste kändispar närsomhelst kan knalla in med målardukarna i högsta hugg är hela tiden närvarande.
14. Gotlands museum
Gotlands museum i Visby tilldelades här om året en hedervärd sjätteplats på resesajten Tripadvisors lista över Sveriges bästa museer. Det bildades 1875 under namnet Föreningen Gotlands Fornvänner och det fornhistoriska museet kallas idag Fornsalen. På museet finns faktiskt världens största silverskatt från vikingatiden, samt en stor samling av runstenar. Till Gotlands Museum hör också bland annat Gotlands Konstmuseum, Kapitelhusgården och fängelseutställningen i Kejsartornet i Visby.
13. Nationalmuseum, Stockholm
Pampiga Nationalmuseum som är vackert belägen på Blasieholmen i Stockholm är Sveriges största konstmuseum och faktiskt ett av Europas äldsta. Den stora konstsamlingen som består av runt 600 000 föremål, omfattar allt från äldre måleri, skulpturer, teckningar och grafik till modernt konsthantverk och design. Själva byggnaden stod färdig 1866 och ritades av den tyske arkitekten Friedrich August Stüler.
12. Flygvapenmuseum Linköping
På Malmen väster om Linköping, på samma plats där Carl Cederström öppnade Sveriges första flygskola, finner man Flygvapenmuseet som firar 30-årsjubileum 2014. Bland museets omfattande samling hittar vi allt från flygplan, motorer och instrument till uniformer och alla möjliga prylar för flygplansnörden att dregla över.
11. Hasse & Tage-museet, Tomelilla
I Tomelilla finner man denna lilla museipärla som med sina 15 kvadratmeter går under namnet ”Världens minsta filmmuseum och världens största Hasse & Tage-museum”. Det söta lilla stationshuset är med andra ord lätt att missa, men de åtta besökare som samtidigt ryms i lokalen kan med stor glädje beskåda det mesta från Hasse Alfredsons och Tage Danielssons livsgärningar.
10. Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm
Naturhistoriska riksmuseet, ritat av arkitekten Axel Anderberg, är Sveriges största museianläggning och invigdes 1916. Hit kan man gå för att titta på dinosaurieskelett, utforska svensk natur eller ta sig till Polartrakterna – allt under ett och samma tak. Den stora byggnaden rymmer förutom utställningarna även Cosmonova, ett planetarium och en av Sveriges tre IMAX-biografer.
9. Åbergs Museum, Bålsta
År 2002 grundade Lasse Åberg sitt seriemuseum som är inhyst i en lada i Bålsta utanför Stockholm. Museet har en av världens främsta samlingar av Disney-föremål med hundratals leksaker, spel, böcker, och sparbössor, samt en unik samling av föremål med koppling till världens första seriefigur, The Yellow Kid. Museet har även en gedigen serietidningssamling och bland de legendariska serietecknare som är representerade finns Burne Hogart (Tarzan) och Carl Barks (Kalle Anka). Självklart finns också delar av Lasse Åbergs egen konst utställd i lokalen.
8. Tekniska museet, Stockholm
Sedan 1936 då Tekniska museet för första gången slog upp sina portar har miljontals nyfikna barn och vuxna klämt och känt sig till en bättre förståelse för saker och ting fungerar på jorden. Museet som ligger vid Gärdet i Stockholm inhyser en mängd utställningar om bland mycket annat uppfinningar, energi och miljö. År 2006 öppnade även en för Sverige unik 4D-biograf för flera sinnen, kallad ”Cino4”.
7. Vasamuseet, Stockholm
Vasamuseet är en av hela Sveriges mest besökta turistattraktioner med strax över en miljon besökare varje år. För Stockholmarna själva är museet möjligen inte superexotiskt, men på något sätt är det svårt att tröttna på det vackra skeppet som sjönk för snart 400 år sedan. Förutom skeppet har museet en gedigen samling på över 40 000 föremål med allt från skelett till brev och kanoner. Vasaskeppet har visats för allmänheten sedan 1961 då det provisoriska museet Wasavarvet öppnade för allmänheten.
6. Värmlands Museum, Karlstad
Värmlands museum i Karlstad blev 2005 utnämnt till Sveriges bästa museum av svenska museiföreningen, och har årligen mer än 200 000 besökare. Museet bildades 1980 av Värmlands Läns landsting, Karlstads kommun och Värmlands Museiförening och har sedan dess varit en populär mötesplats. I den vackra museibyggnaden kan man ta del av Värmlands historia, konst och kultur. Museet har även ett science-center som kallas Tekniklusten, samt ett mysigt café.
5. Jamtli, Östersund
Jämtlands läns museum Jamtli består av ett museum med utställningar och ett friluftsmuseum med historiska hus och gårdar. Jamtli blev utsedd till Årets museum 2013 av svenska museiföreningen, och på sommaren fylls gårdarna av historiska rollspel. Museet öppnade 1912 och förutom att förmedla det lokala konst- och kulturarvet, varvar man med tillfälliga utställningar om allt från konst till leksaker.
4. Världskulturmuseet, Göteborg
Världskulturmuseet ligger i centrala Göteborg och tar i sina växlande utställningar upp viktiga samtidsfrågor, fenomen och livsstilar som HIV/Aids, Trafficking, HBTQ-frågor och mycket annat. År 2009 tilldelades man svenska museiföreningens utmärkelse Årets museum, för bland annat sin medvetna satsning på unga vuxna och sitt aktiva arbete med att spegla samhällsdiskussioner.
3. Fotografiska museet, Stockholm
Sedan invigningen 2010 har Fotografiska museet snabbt blivit en av Stockholms mest besökta sevärdheter. Utställningarna har visat legendariska fototografier av Annie Leibovitz, David LaChapelle och Nick Brandt, men även nya inhemska namn som Helena Blomqvist, Johan Wik och Klara Källström. Det bästa av allt är nästan panoramautsikten över Djurgården från museets café, och den välsorterade museibutiken. Fotografiska som är inhyst i Stora Tullhuset vid Stadsgårdskajen, är privatägt och grundades av bröderna Jan och Per Broman.
2. Moderna museet, Stockholm
Moderna museet öppnade 1958 på Skeppsholmen i Stockholm och har sedan 2009 även en filial i Malmö. Museet har en stor samling svensk, nordisk och internationell modern och samtida konst som innefattar nutida måleri, skulptur, fotografi och konstfilm från 1900-talet och framåt. Museet anordnar flera tillfälliga utställningar per år och i deras fasta samling ingår berömda verk av bland andra Henri Matisse, Salvador Dalí och Pablo Picasso.
1. Millesgården, Stockholm
Denna underskattade pärla, belägen på Lidingös höjder med storslagen utsikt över Värtahamnen, var fram till 1931 konstnären och skulptören Carl Milles och hans hustru Olgas hem innan det omvandlades till museum. Förutom konstnärsvillan finns en skulpturpark med Milles egna verk, samt en konsthall och ett café. 1936 gjordes Millesgården om till en stiftelse som överlämnades som en gåva till svenska folket. Den speciella atmosfären i den ovan nämnda skulpturparken, samt byggnadernas arkitektur för nästan tankarna till Medelhavet, och hela området är en magisk och väldigt välkommen oas i storstaden.
PYTHAGORAS INDUSTRIMUSEUM, Norrtälje
Jag har konstaterat att sajten kontradikterar egna listor, där bl a samma böcker som man bör ha läst förekommer bland mest överskattade. Jag blev grundligt besviken då inte Armémuseum finns bland Sveriges 15 bästa. Man behöver inte ha gjort värnplikt eller ha annan anknytning till försvaret för att ha utbyte, stimulans och berikas av samlingarna, de välgjorda utställningarna och pedagogiska historieframställningarna. (Under asatron – vikingatiden – var Oden gud för de organiserade, disciplinerade och tränade stridande medan guden Tor – annars mest känd för att skapa åska – för de oorganiserade hoperna av stridande, utan organisation eller träning. Jag lärde mig uppgiften på Armémuseum.)
Gör om listan, och gör rätt denna gång.
– Omständigheten att Historiska resp Nordiska muséerna inte finns med är OK för mig, för de är mördande tråkiga och ointressanta. –