
På julbordet, till påsk, på midsommarafton eller egentligen närsomhelst – en riktig god inlagd sill är alltid en fröjd för smaklökarna!
För att du ska bli familjens obestridde mästare vad gäller denna delikatess har vi listat 8 kändiskockar och några av deras bästa recept på egen inlagd sill.
Låt inläggningen börja!
Leif Mannerströms glasmästarsill
Leif Mannerström är som de flesta vet inte bara ikonisk jurymedlem i Sveriges Mästerkock, han är även en av Sveriges mest respekterade kockar som dessutom har just fisk som sin specialitet. Här är Leifs recept på en magisk glasmästarsill:
Ingredienser:
4 st sillfiléer, hela, salta
1 st gul lök
1 skiva ingefära, färsk, ca 10 g
1 st röd lök
1 st morot
Inläggning:
1 skiva ingefära, färsk, ca 10 g
4 st vitpepparkorn
2 tsk gula senapsfrön
1 knippa dill
1 skiva pepparrot, färsk, ca 10 g
4 st lagerblad
1 st morot
1 st röd lök
1 st gul lök
Lag:
6 st lagerblad
1 tsk kryddpepparkorn
7 dl vatten
5 dl strösocker
1 tsk vitpepparkorn
1 tsk svartpepparkorn
1 knippa(en) dill
2 dl ättiksprit, 12 %
Gör så här:
• Rensa och putsa sillen men låt ryggbenet sitta kvar. Skär sillen i ca 2 cm tjocka bitar.
• Vattna ur dem i 2 dygn genom att lägga dem i rikligt med kallt vatten som byts ut en gång under urvattningen.
• Skala och skiva gul lök, rödlök, morot och ingefära. Varva det skivade med sillen i en rymlig glasburk. Låt stå med lock över natten.
• Koka ihop ingredienserna till lagen på svag värme i ca 10 minuter. Låt svalna och ställ i kylskåp över natten.
• Sila lagen. Lyft upp sillen och ta bort grönsakerna. Skala och skiva gul lök, rödlök, morot, ingefära och pepparrot till inläggningen. Grovhacka dillen.
• Varva sillen och inläggningsgrönsakerna med dill, senapskorn, vitpeppar och lagerblad i en glasburk och slå över lagen. Låt stå ytterligare minst 2 dygn.
Per Morbergs senapssill
En klassisk och rustik senapssill går alltid hem till snapsen. Varför chansa på receptet när man kan gå efter Per Morbergs mall:
Ingredienser:
inlagd sill 400 g
senap 2 msk
fransk senap 1 msk
grov fransk senap 1 msk
strösocker 1 msk
rapsolja 1 dl
creme fraiche 1 dl
vatten 2 msk
nymalen vitpeppar 1 krm
hackad dill 0.5 dl
Gör så här:
• Skölj sillen, låt den rinna av och skär eventuella filéer i bitar.
• Vispa ihop all senap med sockret i en skål. Häll i oljan i en jämn stråle, under ständig vispning. Rör ner creme fraiche och vatten, vitpeppar och dill.
• Blanda ner sillen i marinaden och låt den stå i kylen i ett dygn före servering.
Niklas Ekstedts veganska ”sill”
Har du en familjemedlem eller middagsgäst som är vegan är detta recept av Niklas Ekstedt ett utmärkt alternativ till den vanliga sillen:
Ingredienser:
Gravad zucchini
3 zucchini
3 msk salt
2 msk socker
2 kvistar färsk dill, hackade
1 krm kryddpeppar, mald
Ättikslag
0.5 dl ättiksprit 12%
1 dl strösocker
1.5 dl vatten
Havtornszucchini
0.5 sats gravad zucchini
2 dl grundrecept ättikslag
1 dl havtornsbär
0.5 dl pepparrot, riven
1 silverlök, skivad
Gör så här:
• Gravad zucchini: Skölj och ansa ändarna på zucchinin. Skär varje zucchini i fyra längder. Blanda salt, socker, dill och kryddpeppar och fördela jämnt över zucchinin. Låt grava över natten. Häll av vätskan i en sil.
• Ättikslag: Blanda ättika, socker och vatten i en skål, rör om tills sockret lösts upp. Blanda i valfri smaksättning.
• Havtornszucchini: Häll av spadet från zucchinin och skär den i sneda skivor cirka två centimeter breda. Blanda havtorn, pepparrot och lök med lagen. Vänd ihop med zucchinin. Låt mogna i ett dygn i kylen innan servering.
Tina Nordströms kryddiga ramlösasill
Tina Nordström är en av våra mest folkkära kändiskockar. Här är hennes recept på en härligt kryddig ramlösasill:
Ingredienser:
8 matjessillfiléer
4 tsk fänkålsfrön
4 tsk anisfrön
3 stjärnanis
1 tsk hela svartpepparkorn
1 finhackad silverlök
1 finhackad rödlök
rivet skal och saft från ½ citron
1 dl av spadet från matjessillen
½ dl rapsolja
Gör så här:
• Mortla fänkålsfrön, anisfrön, stjärnanis och svartpeppar fint. Blanda samman kryddor, lök, citronskal, citronsaft, spadet från matjessillen och rapsolja.
• Varva kryddlagen med sillfiléerna och låt stå över natten i kylen – eller ännu hellre i 2–3 dygn.
Tom Sjöstedts tomatsill med pepparrot
Överraska gästerna runt julbordet med detta recept på tomatsill med pepparrot signerat årets kock 2008 Tom Sjöstedt:
Ingredienser:
1 burk Abba Inlagd Sill à 540 g
200 g körsbärstomater på burk
½ dl chilisås
1 rödlök, finhackad
3 msk färskriven pepparrot
½ citron, skalet
salt och svartpeppar
2 msk hackad gräslök
2 msk färskriven pepparrot
Gör så här:
• Sila av spadet från sillen.
• Blanda alla ingredienser tilltomatsåsen.
• Smaka av med salt och peppar.
• Blanda i sillen och garnera medgräslök och pepparrot.
• Förvara svalt.
Ernst Kirchsteigers snabbsill med äpple och curry
Ernst Kirchsteiger har väl lagt in tusen olika sorters sill i sina julprogram genom åren. Vi fastnade för hans mumsiga snabbsill med äpple och curry:
Ingredienser:
1 förp inlagd sill
1 Ingrid Marie äpple
1 dl crème fraîche
4 msk sillspad
2 tsk curry
1 msk honung
Gör så här:
• Gör tunna stavar av äpplet.
• Lägg det i en skål och slå över lite sillspad.
• Blanda i resten av ingredienserna.
• Lägg i filébitarna.
• Rör om och förvara svalt.
Johan Backeus nationaldagssill med ramslök
Årets kock 2017 Johan Backeus må ha skapat detta recept specifikt för nationaldagsfirandet. Men det funkar givetvis precis lika bra till vilken högtid som helst:
Ingredienser:
8 st sillfiléer av Abbas inläggningssill
1,5 dl ättika
3 dl socker
4,5 dl vatten
8 st ramslöksblad
8 st ramslöksblommor
1 msk ramslöksbär
8 st enbär
1/2 citron
Gör så här:
• Skär sillfiléerna i portionsbitar och lägg i en burk som sedan kan slutas tätt.
• Sjud upp ättika, socker, vatten och krossade enbär. Låt svalna.
• Mixa ramslöksbladen med en stavmixer tillsammans med lagen och tillsätt därefter ramslöksblommor samt ramslöksbär.
• Skala av det gula skalet från citronen med en skalare och filéa citronköttet. Lägg ner allt i lagen.
• Häll lagen över sillen i burken och blanda alltsammans. Låt stå i minst i två dagar.
Erik Hultgrens vanilj- och limebladssill
Erik Hultgren kanske inte är en stjärnkock i ordets vanliga bemärkelse. Men karln ligger faktiskt bakom en blogg som är helt dedikerad till sillrecept. Känns som att man kan lita på att han vet vad han sysslar med vad gäller denna kulinariska konstform. Varför inte testa hans vanilj- och limebladssill:
Ingredienser:
3 dl vatten, till lagen
2 dl socker, till lagen
1 dl ättiksprit, till lagen
6 kryddpepparkorn, till lagen
1 burk inläggningssill
1 silverlök
1 vaniljstång
1 lime, skalet
1 apelsin, skalet
1 citron, skalet
6 limeblad
3 lagerblad
6 vitpepparkorn
Gör så här:
• Blanda alla ingredienserna till lagen i en kastrull. Värm till sockret har löst sig och låt svalna.
• Låt sillen rinna av och skär den i centimeterbreda skivor.
• Hacka silverlöken.
• Varva alla ingredienserna i en burk.
• Avsluta med att skrapa ur vaniljstången och hacka sedan denna i bitar, lägg i och rör om.
• Ta bort kryddpepparkornen ur den kalla lagen och häll den i burken så att den täcker alla ingredienser. Sätt på lock och låt stå minst en dag.