Med rökig whisky är det lite antingen eller. Antingen älskar man rökig whisky, eller så gillar man det inte alls. Här listar vi våra favoriter bland rökiga whisky sorter och berättar ”allt” om hur rökigheten uppstår, hur den mäts och vad den består av. Häng med!
Den som inte har provat en riktigt rökig whisky säger kanske något i den här stilen: ”Nej gud nej, whisky är för starkt för mig, och är whiskyn dessutom rökig blir den ju helt odrickbar”. Men om man har provat, eller kanske till och med utforskat, rökiga whisky sorter, har man kanske upplevt att rökiga sorter snarare har en tendens att vara lite mjukare i smaken. Kanske mildras skärpan från alkoholstyrkan av de breda, rika röksmakerna (en aning, det smakar ju för den skull inte lättmjölk). Eller så har det med lagringstiden att göra.
I denna lista kommer vi i samarbete med en av våra partners gå igenom 9 sorters whisky som är påtagligt rökiga i olika grad, men som vi tycker är mycket njutbara.
Rökig whisky 1: Bruichladdich Octomore 8.3
Region: Islay
Styrka: 59 %
Pris: Förhandlingsfråga
Alla Octomore-produkter är mycket, mycket rökiga, men den rökigaste av dem alla är Octomore 8.3. Fenolhalten i den här tjärhinken har uppmätts till hela 309 ppm. Det kan du jämföra med de ca 40–50 ppm där du hittar dina vanliga superrökiga Ardbeg, Lagavulin och liknande sorter. Närbesläktade Octomore 9.1 ligger på mindre bisarra 156 ppm, och den finns dessutom att köpa i handeln.
Rökig whisky 2: Laphroaig Lore
Region: Islay
Styrka: 48 %
Pris: 799 kr
Rik, mjuk smak med en saltig röksmak som märkets anhängare kommer känna igen. Liksom många av Laphroigs senaste märken saknar den här åldersuppgift.
Rökig whisky 3: BenRiach Curiositas 10 Year
Region: Speyside
Styrka: 46 %
Pris: 539 kr
Som vi nämner här nedanför kommer inte all rök från Islay. Den här kommer från Speyside, men är ändå intressant och intagande med en jordig, gräsig röksmak.
Rökig whisky 4: Big Peat
Region: Islay
Styrka: 46 %
Pris: 500 kr
En blandad maltwhisky från den oberoende buteljeraren Douglas Laing. En frisk och syrlig smak som förenar det bästa från bland annat Ardbeg och Bowmore.
Rökig whisky 5: Bergslagens Sherry Darling Ferie Peat
Region: Närke
Styrka: 46 %
Pris: 594 kr
En whisky som tillverkas på Närkesslätten men hämtar råvarorna i bergslagen. Tydlig röksmak med fatkaraktär, inslag av torkad frukt, valnötter och tjära.
Rökig whisky 6: Compass Box Peat Monster
Region: Islay / Speyside
Styrka: 46 %
Pris: 699 kr
The Peat Monster är en blandad whisky med inslag från Islay, Speyside och Isle of Mull. Skillnaden i egenskaper hos de ingående sorterna skapar en komplex och spännande smakresa.
Rökig whisky 7: Longrow 18 years 2017
Region: Campbeltown
Styrka: 46 %
Pris: 1300 kr
En rökig whisky från Campbeltown med en komplex smak som är tydligt oljig och rökig. Lagringen under 18 år gör förstås sitt till för att tillföra många olika smakackord till mixen.
Rökig whisky 8: Ardbeg Uigedail
Region: Islay
Styrka: 54,2 %
Pris: 735 kr
En mycket omtyckt och hyfsat överkomlig rökig whisky i cask strength. Lagrad på sherryfat för att ge den söta och påtagliga röksmaken med inslag av vanilj och läder.
Rökig whisky 9: Lagavulin Distillers Edition
Region: Islay
Styrka: 43 %
Pris: 867 kr
En balanserad single malt med mycket tydlig röksmak, som dock ligger snarare kring 40 ppm fenolhalt, jämfört med värstingen högts upp i listan med 309 ppm. Vilket inte på något sätt innebär att den här är mindre njutbar.
Hur kommer röksmaken in i flaskan?
Whisky tillverkas genom att korn mältas, vilket betyder att kornet blötläggs och börjar gro. Det tar ungefär en vecka, och resultatet kallas ”malt”. Därav namnet maltwhisky. Syftet med mältningen är att skapa det socker (maltsocker) som sedan kommer att driva jäsningsprocessen och ge upphov till själva alkoholen.
När kornet har mältats klart måste det torkas. Man kan torka det med varmluft som i sig inte ger någon smak. Men man kan också torka kornet genom att elda under, och då eldar man med torv. När röken passerar kornet, och torkar det, lämnar röken också sin smak efter sig. Ju mer rök, desto mer röksmak. Olika torv ger också olika röksmak. Även vattnets egenskaper sägs påverka smaken.
Och så öppnas en värld av olika kraftiga och olika sammansatta röksmaker, som kan analyseras och optimeras men framförallt avnjutas.
Skalan för rökighet – ppm, eller fenolhalten
På kemisk nivå uppkommer röksmaken genom närvaro i vätskan av så kallade fenoler. I korthet är det komplexa, aromatiska kolföreningar bestående av ett antal bensenringar (sex kolatomer som bildar en ring) med ett antal hydroxylgrupper (OH) anslutna på utsidan av ringarna.
Rökigheten mäts som mängden fenoler per volymenhet av vätskan – fenolhalten. Ofta mäter man fenolhalten i ppm, som betyder ”parts per million”. Ppm-siffran säger alltså hur många delar fenol det går på en miljon övriga ”delar”, i det här fallet vatten (H2O) och alkohol (etanol, C2H5OH).
I grova drag kan man dela in rökigheten i fyra klasser:
- Ingen rökighet: 1–3 ppm
- Lätt rökighet: 3–15 ppm
- Måttlig rökighet: 15–30 ppm
- Kraftig rökighet: >30 ppm
De exakta siffrorna varierar beroende på vem man frågar, och några exakta gränser finns förstås inte. Ibland ser man även en femte klass, nämligen extra kraftig rökighet på >30 ppm. Systembolaget har sin egen klassning, som illustreras med en mer eller mindre fylld cirkel (”klocka”) och går från 1 till 12 (liksom klockan).
Nu ska man säga att ppm brukar mätas i malten snarare än i den färdiga drycken, och dryckens slutliga rökighet beror på flera faktorer under den fortsatta produktionen. Man brukar också skilja på uppmätt rökighet och upplevd rökighet. Det är inte alltid säkert att de överensstämmer. Till exempel kan en whisky med tydlig tjärsmak upplevas som mer rökig, trots att den har lägre fenolhalt. I slutänden är det förstås enbart din egen upplevelse som spelar någon roll. Det du tycker är sant, är sant. För dig.
Rökiga regioner i Skottland
Maltwhisky kommer ju traditionellt från Skottland, och här finns fem whiskyregioner: Campbeltown, Lowland, Speyside, Highland och Islay. Det kommer rökig whisky från alla regioner, men Islay är mest känd för sina omtyckta rökiga whiskysorter. Ön Islay ligger i inre Hebriderna, ett par timmars resa med färjan från halvön Kintyre.
De mest kända märkena av rökig Whisky från Islay är:
- Ardbeg
- Laphroaig
- Lagavulin
- Bruichladdich (med världens rökigaste whisky, Octomore)
Rökiga svenska whiskysorter
Både Mackmyra (från Gävle) och Bergslagens Destilleri (från Örebro) har rökiga sorter i sina whiskysortiment. Mackmyras rökiga pjäs heter Svensk Rök (måttligt rökig), och Bergslagens Destilleri har en mycket rökig sort som heter Sherry Darling Peat Ferie. Vi har inga uppgifter om fenolhalten i de här sorterna.
När passar en rökig whisky?
Kännare av maltwhisky brukar hävda att de beska dropparna ska drickas rumstempererade, utan att blandas med något och med ett upphöjt lugn. Andra menar att alla möjliga tillfällen är legitima, till exempel om man tittar på en rafflande hockeymatch eller fördriver en timme med att spela på casino utan licens. Åter andra kan tillägga att det visst kan vara okej att blanda i lite vatten och kanske till och med en isbit.
Hur du än väljer att göra det, hoppas vi att det är rätt sätt för dig!